Laktat dehidrogenaza (LDH) - Labos laboratorij Sarajevo, ul. Tešanjska 1

 

AnalizaBiohemijaEnzimiMetabolizamLaktat dehidrogenaza (LDH)

Laktat dehidrogenaza (LD ili LDH) je enzim uključen u proizvodnju energije koji se nalazi u gotovo svim tjelesnim ćelijama, a najveći nivo nalazi se u ćelijama srca, jetre, mišića, bubrega, pluća i krvnih elemenata (bakterije također proizvode LD). Ovaj test mjeri nivo LD u krvi ili ponekad u drugim tjelesnim tekućinama. Može se mjeriti sam ili u sklopu panela jetre.

Testiranje pomaže:
  • Pri otkrivanju stanja koje uzrokuje oštećenje tkiva, poput bolesti krvi ili jetre, i praćenju njegovog napredak;
  • Postavljanju faze, utvrđivanju prognoze i/ili odgovora na liječenje određenih vrsta raka;
  • Procjeni tjelesne tekućine (osim krvi);
  • Ako imate simptome meningitisa ili imate nakupljanje tekućine u određenom dijelu tijela.
Potreban uzorak LDH?

Laktat dehidrogenaza (LD ili LDH) zahtijeva uzorak krvi, koji se obično uzima iz vene na ruci.

Potrebna priprema za LDH test?

Laktat dehidrogenaza (LD ili LDH) testovi ne zahtijevaju posebnu pripremu.

Koliko košta LDH test?

U LABOS laboratoriji možete uraditi test laktat dehidrogenaza (LD ili LDH) po cijeni od 4 KM.

Svrha LDH?
Laktat dehidrogenaza (LD ili LDH) u krvi

Obično se samo mala količina LD-a može otkriti u tekućem dijelu krvi (serumu ili plazmi). LD se oslobađa iz ćelija u serum kada su ćelije oštećene ili uništene. Dakle, nivo LD krvi u krvi je nespecifičan marker prisutnosti oštećenja tkiva negdje u tijelu. Samo po sebi, ne može se koristiti za identifikaciju temeljnog uzroka ili lokacije ćelijskog oštećenja. Međutim, može se koristiti, zajedno s drugim krvnim pretragama. Za procjenu i/ili praćenje stanja koja dovode do oštećenja tkiva, poput bolesti jetre ili krvi ili raka.

Laktat dehidrogenaza (LD ili LDH) u tjelesnoj tekućini

Ponekad će se, ako dođe do ozljede, upale ili infekcije unutar određenog dijela tijela, poput mozga, srca ili pluća, nakupljati tekućina ili će se sastojci prisutne tekućine promijeniti. Nivo LD prisutnog u tekućini može biti koristan u utvrđivanju uzroka. Na primjer, LD je tipično visok u cerebrospinalnoj tekućini kada osoba ima bakterijski meningitis. LD test se također može koristiti, zajedno s drugim testovima, za utvrđivanje je li nakupljanje tekućine, na primjer oko srca ili pluća ili u trbušnoj šupljini, posljedica ozljede ili upale (eksudata) ili zbog neravnoteže tlaka tekućine u unutrašnjosti krvnih žila i nivo proteina u krvi (transudat).

Kako se koristi LDH test?
Test laktat dehidrogenaze (LD ili LDH) je nespecifičan test koji se može koristiti u procjeni niza bolesti i stanja.

Može se koristiti LD test krvi:

  • Kao opštii pokazatelj postojanja i težine akutnog ili hroničnog oštećenja tkiva;
  • Za otkrivanje i praćenje progresivnih stanja kao što je anemija, uključujući hemolitičku anemiju i megaloblastnu anemiju, ili teške infekcije;
  • Da biste pomogli u fazi, odredite prognozu i/ili pratite liječenje (tj. hemoterapiju) karcinoma, kao što su tumori zametnih ćelija (na primjer, neke vrste raka testisa i rak jajnika), limfom, leukemija, melanom i neuroblastom.

LD test se provodi na tjelesnim tekućinama iz nekoliko različitih razloga. Provodi se za:

  • Pomoć pri procjeni cerebrospinalne tekućine i razlikovanju bakterijskog ili virusnog meningitisa;
  • Procjenu drugih tjelesnih tekućina, poput pleuralne, peritonealne ili perikardijalne tekućine, te pomoći u utvrđivanju je li nakupljanje tekućine posljedica ozljede i upale (eksudata) ili zbog neravnoteže pritiska u krvnim žilama i količine proteina u krvi (transudat ).
Kada se naručuje LDH test?
Test laktat dehidrogenaze (LD ili LDH) u krvi

Nivo LD može se naručiti, zajedno s drugim testovima, poput panela jetre, kada zdravstveni radnik sumnja da bolest ili stanje uzrokuje određeni stepen oštećenja ćelija ili tkiva. Ako je LD povišen, tada specifičniji testovi, poput ALT, AST ili ALP, mogu pomoći u dijagnosticiranju stanja i pomoći u utvrđivanju koji su organi uključeni. Nakon što se dijagnosticira akutni ili hronični problem, ukupni nivoi LD-a mogu se odrediti u redovnim intervalima kako bi se pratio njegov napredak i/ili rješavanje.

Nivo LD se također može povremeno odrediti kada je pojedinac doživio traumu ili ozljedu mišića ili kada osoba ima znakove i simptome hemolitičke anemije. LD testiranje može se redovno naručiti kada je pojedincu dijagnosticiran rak.

Test laktat dehidrogenaza (LD ili LDH) u tjelesnim tečnostima

Ovaj se test može naručiti, na primjer, kada osoba ima znakove i simptome meningitisa ili kada se neko nakupi tekućina oko srca, pluća ili u trbuhu.

Šta znači rezultat LDH?
Test laktat dehidrogenaze (LD ili LDH) u krvi

Povišeni nivoi LD obično ukazuju na neku vrstu oštećenja tkiva. Nivo LD obično će porasti kako počinje ćelijsko propadanje, dostići vrhunac nakon nekog vremena, a zatim početi opadati. Nivo LD je povišen u raznim uslovima, što odražava njegovu rasprostranjenu distribuciju u tkivima.

Povišen nivo LD -a može se vidjeti kod:

  • Hemolitička anemija;
  • Perniciozna anemija (megaloblastna anemija);
  • Infekcije poput infektivne mononukleoze (mono), meningitisa, encefalitisa, HIV -a;
  • Sepsa;
  • Infarkt crijeva, srca (miokarda) i pluća (pluća);
  • Akutna bolest bubrega, jetre ili akutna ozljeda mišića
  • Pankreatitis;
  • Prelomi kostiju;
  • Rak testisa, limfom ili drugi karcinom;
  • Teški šok;
  • Nedostatak kisika (hipoksija).

Visok LD u krvi može ukazivati ​​na to da liječenje raka (na primjer, kemoterapija) nije bilo uspješno. Visok nivo predviđa lošije izglede za preživljavanje onih koji boluju od raka.

Uz neka hronična i progresivna stanja, umjereno povišeni nivoi LD u krvi mogu ostati.

Niske i normalne razine LD obično ne ukazuju na problem. Nizak nivo se ponekad vidi kada neko unese velike količine askorbinske kiseline (vitamin C).

Test laktat dehidrogenaza (LD ili LDH) u tjelesnim tečnostima

Cerebrospinalna tekućina – visok LD ukazuje na to da je meningitis vjerovatno uzrokovan bakterijama, dok niska ili normalna razina ukazuje na to da je vjerovatniji virusni meningitis.

Visok LD ukazuje na to da je perikardijalna tekućina, peritonealna ili pleuralna tekućina eksudat, a niska razina znači da je transudat. Transudati su obično uzrokovani kongestivnim zatajenjem srca ili cirozom. Eksudati imaju nekoliko mogućih uzroka i obično zahtijevaju dodatna ispitivanja kako bi se utvrdio uzrok.

Mnoge stvari mogu utjecati na rezultate LD -a koji nisu nužno razlog za zabrinutost. Na primjer:
  • Naporne vježbe mogu uzrokovati privremeno povišenje LD -a;
  • Hemoliza uzorka krvi može uzrokovati lažno povišene rezultate. To se može dogoditi ako se uzorkom grubo rukuje, skladišti na ekstremnim temperaturama ili ako je uzorak bilo teško prikupiti;
  • Ako se osobi poveća broj trombocita, LD serum može biti umjetno visok i ne odražava LD koji je stvarno prisutan u cirkulaciji.
Ako LDH test nije specifičan, kako može biti klinički koristan?

LD test može biti koristan, jer može upozoriti doktora da dolazi do ćelijske ozljede. Na sličan način, testovi poput C-reaktivnog proteina (CRP) upozoravaju da se upala javlja negdje u tijelu.

Mogu li učiniti nešto da smanjim LDH?

Ne, to je pokazatelj ozljede koja će se obično vratiti u normalu kada se osnovno stanje riješi. Ako netko ima hronično stanje s trajnim oštećenjem tkiva, poput onog koje se može javiti kod bolesti jetre, tada povećana koncentracija LD-a može potrajati.

Šta je test LDH izoenzima?
Test za LD izoenzime rijetko se naručuje i danas nije široko dostupan.

U prošlosti se test koristio za dijagnosticiranje i praćenje srčanog udara, ali zamijenjen je testom za troponin. Iako nije rutinski test, može se koristiti u diferencijalnoj dijagnozi kako bi se utvrdilo koji su organi vjerovatno pogođeni oštećenjem tkiva kada uzrok povišenog ukupnog LD-a nije jasan i ne može se utvrditi pomoću drugih specifičnih testova.

LD postoji u pet različitih oblika koji se nazivaju izoenzimi. Iako postoji neko preklapanje, svaki od pet izoenzima LD koncentriran je u određenim tjelesnim tkivima.

Općenito, lokacije izoenzima imaju tendenciju da budu:
  • LD-1: srce, crvena krvna zrnca, bubrezi, zametne ćelije;
  • LD-2: bubrezi, crvena krvna zrnca, pluća, srce (manje količine od LD-1);
  • LD-3: pluća i druga tkiva;
  • LD-4: bijela krvna zrnca, limfni čvorovi, mišići, jetra (manje količine od LD-5);
  • LD-5: jetra, skeletni mišići.

Utvrđivanje koji je izoenzim povišen u krvi može dati naznake o tome gdje dolazi do oštećenja tkiva u tijelu i/ili koji organi mogu biti zahvaćeni.