Bikarbonat - Labos laboratorij Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - Marijin Dvor

 

Bikarbonat (ukupni CO2) je elektrolit, negativno nabijeni ion koji tijelo koristi za održavanje kiselo-bazne (pH) ravnoteže u tijelu. Također, s ostalim elektrolitima (natrij, kalij i hlorid), učestvuje u održavanju električne neutralnosti na ćelijskom nivou. Ovaj test mjeri ukupnu količinu ugljičnog dioksida (CO2) u krvi, koja se uglavnom javlja u obliku bikarbonata (HCO3–). CO2 je uglavnom nusprodukt različitih metaboličkih procesa.

Bikarbonat test se izvodi:

Potreban uzorak bikarbonata?

Uzorak krvi se uzima iz vene na ruci.

Potrebna priprema za bikarbonat test?

Ako radite krvni test za bikarbonat, nećete morati slijediti nikakve posebne pripreme za test.

Međutim, ako se testirate na bikarbonat u sklopu panel testa, možda ćete morati postiti prije vađenja krvi ili ćete morati privremeno prestati uzimati određene lijekove.

Koliko košta bikarbonat test?

U LABOS laboratoriji možete uraditi test bikarbonata po cijeni od 14 KM.

Svrha bikarbonata?

Test bikarbonata daje doktoru grubu procjenu Vaše kiselinsko-bazne ravnoteže. To je obično dovoljno, ali se mogu mjeriti plinovi otopljeni u krvi (krvni plinovi) ako je potrebno više informacija. Mjerenje bikarbonata kao dijela elektrolitnog ili metaboličkog panela može pomoći u dijagnostici disbalansa elektrolita ili acidoze ili alkaloze. Acidoza i alkaloza opisuju abnormalna stanja koja su posljedica neravnoteže u pH krvi uzrokovane viškom kiseline ili baze (lužine). Ova neravnoteža je obično uzrokovana nekim osnovnim stanjem ili bolešću.

Pluća i bubrezi glavni su organi uključeni u regulaciju pH krvi uklanjanjem viška bikarbonata.

Pluća izbacuju kiselinu iz tijela izdisanjem CO2. Povećanjem i smanjenjem brzine disanja mijenja se količina izdahnutog CO2, a to može utjecati na pH krvi u roku od nekoliko minuta.

Bubrezi eliminiraju kiseline u urinu i reguliraju koncentraciju bikarbonata (HCO3–, baza) u krvi. Kiselinsko-bazne promjene uslijed povećanja ili smanjenja koncentracije HCO3– događaju se sporije od promjena CO2, za što je potrebno nekoliko sati ili dana. Svaka bolest ili stanje koje utječe na pluća, bubrege, metabolizam ili disanje može uzrokovati acidozu ili alkalozu.

Kako se koristi bikarbonat test?

Test bikarbonata (ili ukupnog CO2) obično se naručuje zajedno s natrijem, kalijem i hloridom kao dio elektrolitskog panela,  bubrežnog, osnovnog metaboličkog ili sveobuhvatnog metaboličkog panela.

Panel elektrolita može se koristiti za otkrivanje, procjenu i praćenje elektrolitskih disbalansa i/ili kiselo-baznih (pH) neravnoteža (acidoza ili alkaloza). Testovi se mogu koristiti kao dio rutinskog zdravstvenog pregleda ili za pomoć pri procjeni i praćenju različitih hroničnih ili akutnih bolesti, kao što su:

  • Bolest bubrega;
  • Bolest jetre;
  • Poremećaji pluća;
  • Visok krvni pritisak (hipertenzija).

Kad se utvrdi acidoza ili alkaloza, mogu se naručiti bikarbonatni testovi i test krvnih plinova kako bi se procijenila ozbiljnost pH neravnoteže. Ovi testovi pomažu utvrditi je li primarno respiratorni (zbog neravnoteže između količine kisika koji ulazi i oslobađajućeg CO2) ili metabolički (zbog neravnoteže u količini kiseline koju tijelo proizvodi ili sposobnosti bubrega da ukloni kiselinu iz tijelo). Oni također pomažu u praćenju liječenja sve dok se ne uspostavi acido-bazna ravnoteža.

Kada se naručuje bikarbonat test?

Testiranje bikarbonata može se naručiti nakon rutinskog zdravstvenog pregleda.

Ovo testiranje se može naručiti i kada se sumnja na acidozu ili alkalozu ili ako imate akutno stanje sa simptomima kao što su:

  • Produženo povraćanje i/ili proljev;
  • Slabost, umor;
  • Otežano disanje (respiratorni distres).

Elektrolite se mogu naručiti u redovnim intervalima ako imate bolest ili stanje ili uzimate lijekove koji mogu uzrokovati neravnotežu elektrolita.

Šta znači rezultat bikarbonata?

Nivoi bikarbonata obično se tumače zajedno s rezultatima drugih ispitivanja koja su obavljena u isto vrijeme, kao što su drugi elektroliti.

Nivo bikarbonata koji je viši ili niži od normalnog može značiti da tijelo ima problema s održavanjem acido-bazne ravnoteže, bilo zbog neuspjeha uklanjanja ugljičnog dioksida kroz pluća ili bubrege ili možda zbog neravnoteže elektrolita, posebno nedostatka kalijum. Obje ove neravnoteže mogu biti posljedica širokog raspona stanja.

Primjeri stanja koja mogu uzrokovati nizak nivo bikarbonata uključuju:

  • Addisonova bolest;
  • Hronični proljev;
  • Dijabetička ketoacidoza;
  • Metabolička acidoza;
  • Respiratorna alkaloza, koja može biti uzrokovana hiperventilacijom;
  • Šok;
  • Bolest bubrega;
  • Trovanje etilen glikolom ili metanolom;
  • Predoziranje salicilatom (aspirin).

Primjeri stanja koja mogu uzrokovati visoki nivo bikarbonata uključuju:

  • Teško, dugotrajno povraćanje i/ili proljev;
  • Bolesti pluća;
  • Cushingov sindrom;
  • Connov sindrom;
  • Metabolička alkaloza.

Neki lijekovi mogu povećati nivo bikarbonata, uključujući fludrokortizon, barbiturate, bikarbonate, hidrokortizon, diuretike petlje i steroide. Lijekovi koji mogu smanjiti nivo bikarbonata uključuju meticilin, nitrofurantoin, tetraciklin, tiazidne diuretike, triamteren, inhibitore kalcija, antivirusne lijekove, lijekove protiv HIV-a i valproičnu kiselinu.

Moj nivo bikarbonata je samo malo izvan raspona. Šta to znači?

Vaš doktor tumači Vaš rezultat bikarbonata u kontekstu drugih testova koje ste obavili, kao i drugih faktora, poput Vaše historije bolesti. Jedan visoki ili niski rezultat može, ali i ne mora imati medicinski značaj. Općenito, to je slučaj kada je vrijednost testa samo malo veća ili niža od referentnog raspona. Zbog toga zdravstveni radnici mogu ponoviti test na vama i mogu pogledati prethodne rezultate kada ste radili isti test.

S druge strane, rezultat izvan raspona može ukazivati ​​na problem i zahtijevati daljnje istraživanje. Vaš će doktor procijeniti Vaše rezultate testa i utvrditi znači li rezultat koji pada izvan referentnog raspona za Vas nešto značajno.

Ako sam imao test na bikarbonat (ukupni CO2), zašto moj zdravstveni radnik želi testirati moje plinove u krvi?

Testovi na plin u krvi, u kojima se krv uzima iz arterije umjesto iz vene, mogu Vašem doktoru dati više informacija o Vašoj acido-baznoj ravnoteži. Oni mogu reći da li Vaša pluća rade ispravno kako bi održali kisik i ugljični dioksid na zdravim nivoima.

Ako je raspon bikarbonata previsok ili nizak, koji tretmani mogu pomoći?

Ako je Vaš bikarbonat visok ili nizak, Vaš će doktor identificirati i liječiti osnovni uzrok. Na primjer, visok nivo bikarbonata može biti uzrokovan emfizemom, koji se može liječiti terapijom kisikom i lijekovima. Nizak nivo bikarbonata može biti uzrokovan dijabetičkom ketoacidozom, na primjer, koja se može djelomično riješiti zamjenom tekućine i elektrolita i inzulinskom terapijom.