Fosfor - Labos laboratorij Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - Marijin Dvor

 
Poznat kao: PO4 fosfat ili neorganski fosfat

Fosfor (P) je mineral koji se kombinuje s drugim tvarima u organskim i anorganskim fosfatnim spojevima. Izrazi fosfor i fosfat često se koriste naizmjenično kada se govori o testiranju, ali to je količina anorganskog fosfata u krvi koja se mjeri serumskim testom fosfor/fosfat.

Fosfati su značajni za proizvodnju energije, rad mišića i živaca te rast kostiju. Oni također igraju važnu ulogu kao pufer, pomažući u održavanju acidobazne ravnoteže u tijelu.

Fosfor test se radi zbog:

  • Procjene nivoa fosfora u krvi, sam ili u sklopu bubrežnog panela;
  • Pomoći pri dijagnosticiranju stanja za koje je poznato da uzrokuju abnormalno visoke ili niske nivoe fosfora;
  • Ako imate poremećaj bubrega ili nekontrolirani dijabetes;
  • Ako uzimate dodatke kalcija ili fosfata.
Potreban uzorak fosfora?

Uzorak krvi se uzima iz vene na ruci.

Ako je potreban vremenski uzorak urina, od Vas će se tražiti da sačuvate sav urin u određenom vremenskom periodu (obično 24 sata).

Potrebna priprema za fosfor test?

Ako radite krvni test za fosfor, nećete morati slijediti nikakve posebne pripreme za test.

Međutim, ako se radite fosfor test u sklopu panela, možda ćete morati postiti prije vađenja krvi ili ćete morati privremeno prestati uzimati određene lijekove.

Ako radite test fosfora u urinu, onda se najbolje posavjetovati sa laboratorijom jer se najčešće koristi 24-satni uzorak urina.

Koliko košta fosfor test?

U LABOS laboratoriji možete uraditi dvije vrste testa na fosfor:

  • Fosfor (neorganski) – 7 KM
  • Fosfor (neorganski u 24h urinu) – 10 KM
Svrha fosfora?
Fosfor koji nam je potreban unosimo hranom koju jedemo.

Nalazi se u mnogim namirnicama i lako se apsorbira u probavnom traktu. Većina tjelesnih fosfata u kombinaciji s kalcijem pomaže u formiranju kostiju i zuba. Manje količine nalaze se u mišićnom i nervnom tkivu. Ostatak se nalazi unutar ćelija u cijelom tijelu, gdje se uglavnom koriste za skladištenje energije.

Normalno, samo oko 1% ukupnih tjelesnih fosfata prisutno je u krvi. Veliki izbor namirnica, poput graha, graška i oraha, žitarica, mliječnih proizvoda, jaja, govedine, piletine i ribe, sadrži značajne količine fosfora. Tijelo održava nivo fosfora/fosfata u krvi regulirajući koliko se fosfora apsorbira iz crijeva i koliko se izlučuje putem bubrega. Na nivo fosfata utiče i interakcija paratiroidnog hormona (PTH), kalcijuma i vitamina D.

Nedostaci fosfora (hipofosfatemija) mogu se primijetiti zbog pothranjenosti, malapsorpcije, neravnoteže kiselinsko-bazne ravnoteže (pH), povećanog kalcija u krvi i s poremećajima koji utječu na funkciju bubrega.

Višak fosfora (hiperfosfatemija) može se vidjeti s povećanim unosom minerala, niskim kalcijem u krvi i s disfunkcijom bubrega.

Neko s blagim do umjerenim nedostatkom fosfora često nema simptome. Uz ozbiljan nedostatak fosfora, simptomi mogu uključivati ​​slabost mišića i zbunjenost. Ekstremni višak fosfora može uzrokovati simptome slične onima kod niskog kalcija, uključujući grčeve u mišićima, zbunjenost, pa čak i napade.

Kako se koristi fosfor test?

Test fosfora najčešće se naručuje zajedno s drugim testovima, poput onih za kalcij, paratiroidni hormon (PTH) i/ili vitamin D, kako bi se pomoglo dijagnosticirati i/ili pratiti liječenje različitih stanja koja uzrokuju neravnotežu kalcija i fosfora.

Dok se testovi fosfora najčešće provode na uzorcima krvi, fosfor se ponekad mjeri u uzorcima urina kako bi se nadziralo njegovo izlučivanje putem bubrega.

Kada se naručuje fosfor test?
Budući da blago abnormalne nivoi fosfora obično ne izazivaju simptome, ispitivanje fosfora se obično provodi u skladu s abnormalnim testom kalcija i/ili kada su prisutni simptomi abnormalnog kalcija, poput umora, slabosti mišića, grčeva ili problema s kostima.

Testiranje fosfora može se također naručiti zajedno s drugim testovima ako simptomi ukazuju na bubrežne i gastrointestinalne poremećaje.

Kada se otkriju stanja koja uzrokuju abnormalne nivoe fosfora i/ili kalcija, u redovitim intervalima se može naručiti testiranje oboje radi praćenja učinkovitosti liječenja.

Šta znači rezultat fosfora?
Nizak nivo fosfora (hipofosfatemija) u krvi može biti posljedica ili povezan sa:
  • Povećan kalcij u krvi (hiperkalcemija), posebno zbog hiperparatiroidizma;
  • Prekomjerna upotreba diuretika;
  • Neuhranjenost;
  • Alkoholizam;
  • Teške opekotine;
  • Dijabetička ketoacidoza (nakon liječenja);
  • Hipotireoza;
  • Smanjen kalij u krvi (hipokalemija);
  • Hronična upotreba antacid;
  • Rahitis i osteomalacija (zbog nedostatka vitamina D).
Više koncentracije fosfora u krvi od normalnih (hiperfosfatemija) u krvi mogu biti posljedica ili povezane sa:
  • Otkazivanja bubrega;
  • Bolest jetre;
  • Hipoparatireoidizam;
  • Dijabetička ketoacidoza (kada se prvi put vidi);
  • Povećan unos hranom (dodatak fosfata).

Abnormalno visoki nivoi fosfora mogu dovesti do oštećenja organa zbog kalcifikacije, taloženja kalcijum fosfata u tkivima. To je, međutim, rijetko i češće je da visoki nivo fosfora dovodi do kardiovaskularnih bolesti ili osteoporoze.

Nivoi fosfata obično su veći kod djece nego kod odraslih jer im kosti aktivno rastu.

Niski nivoi fosfata u djece mogu inhibirati rast kostiju, a visoki nivoi mogu biti pokazatelj stanja koje narušava tjelesnu ravnotežu minerala.

Bezalkoholna pića i prethodno zapakirana hrana imaju visok sadržaj fosfora, za koji neki nutricionisti vjeruju da doprinosi prekomjernoj konzumaciji fosfora. Na nivo fosfora u krvi i urinu može uticati upotreba klistira i laksativa koji sadrže natrijum fosfat, višak dodataka vitamina D u ishrani i intravenozna primena glukoze.

Ako nema simptoma, kako ću znati imam li abnormalni nivo fosfora?

Abnormalni nivoi fosfora obično se otkrivaju zbog povezanosti i utjecaja na nivo kalcija. Kalcij se rutinski testira kao dio sveobuhvatnog metaboličkog panela (SMP) i osnovnog metaboličkog panela (OMP), koji se često naručuju kao dio zdravstvenog pregleda. Ako imate abnormalan nivo kalcijuma, Vaš doktor će obično provjeriti Vaš nivo fosfora.

Mogu li vegetarijanci zadovoljiti svoje potrebe za fosforom bez pribjegavanja mesu ili mliječnim proizvodima?

Da, ali samo oko 50% fosfora u biljnim izvorima, poput graha, leće, žitarica, kikirikija i badema, dostupno je tijelu jer nam nedostaju enzimi za njegovu obradu. Izuzetak od ovoga je hljeb od kvasca jer kvasac osigurava potrebne enzime.