Alanin aminotransferaza (ALT) - Labos laboratorij Sarajevo, Tešanjska br. 1

 

AnalizaBiohemijaEnzimiAlanin aminotransferaza (ALT)

Alanin aminotransferaza, koja se obično naziva ALT, je enzim koji je koncentrisan prvenstveno u jetri, a ALT testom mjeri se količina ovog enzima u krvi.

Nivo alanin aminotransferaza (ALT) može se povećati pri oštećenju ćelija jetre, pa se test može koristiti za procjenu stanja jetre.

U većini slučajeva, ALT se ne mjeri sam. Umjesto toga, ALT je obično jedno od nekoliko mjerenja na jetrenom panelu ili sveobuhvatnom metaboličkom panelu. Kombinacija testova zajedno s ALT-om pruža više informacija za procjenu zdravlja jetre.

Potreban uzorak ALT-a?

Testiranje na alanin aminotransferazu obično se vrši kao dio panela mjerenja koje propisuje doktor.

ALT test se provodi na uzorku krvi koji se obično uzima iz vene na ruci.

Potrebna priprema za ALT test?
Budući da se ALT najčešće testira zajedno s drugim mjerenjima, obično će vam se reći da postite do 12 sati prije testa krvi.

Za to vrijeme ne možete jesti nikakvu hranu i ne možete piti ništa osim vode.

Kada se ALT testira sam, post nije neophodan. Iz tog razloga, trebali biste se posavjetovati sa svojim doktorom o detaljima zakazanog pregleda. Slijedite upute Vašeg doktora o postu prije toga.

Mnogo različitih vrsta lijekova i suplemenata ima potencijal utjecati na razinu ALT-a. Prije testa, trebate obavijestiti svog doktora o svim lijekovima ili dodacima prehrani koje uzimate. U nekim slučajevima može vam se reći da prestanete uzimati lijek prije testa.

Intenzivne vježbe također mogu utjecati na nivo ALT-a, pa unaprijed obavijestite svog doktora, ako se često bavite zahtjevnim fizičkim vježbama.

Koliko košta ALT test?

Cijena testa Alanin aminotransferaze (ALT) u LABOS laboratoriji iznosi 4 KM.

Svrha ALT-a?
Oštećenje ćelija u jetri može uzrokovati curenje ALT-a u krv, pa ALT test može pomoći u otkrivanju problema s jetrom.

Alanin aminotransferaza (ALT) testiranje može biti korisno u dijagnostici simptoma koji se mogu povezati s problemima jetre poput mučnine i povraćanja, bolova u trbuhu, svrbeža, žutice, umora i gubitka apetita.

Kod nekih stanja jetre, razina ALT-a može porasti u krvi prije početka simptoma, pa se za rano otkrivanje može propisati testiranje na ALT i druge jetrene enzime.

Vjerojatnije je da će se test preporučiti ako imate faktore rizika za oboljenje jetre, poput konzumiranja alkohola, dijabetesa, pretilosti ili porodične anamneze problema s jetrom. Čak i ako nemate faktore rizika, Vaš doktor vam može propisati testove koji mjere ALT tokom rutinskih zdravstvenih pregleda.

Ako ste ranije imali bolest jetre ili abnormalni nivo ALT-a, test se može koristiti pri praćenju Vaših vrijednosti koje se mijenjaju s vremenom.

ALT i testovi enzima jetre također mogu pratiti nuspojave lijekova koji mogu utjecati na zdravlje i funkciju jetre.

Kada naručuje ALT test?
ALT testiranje je prikladno u nizu različitih medicinskih okolnosti.

Često se propisuje kao početni dijagnostički test ako imate simptome koji bi se mogli objasniti temeljnim problemom koji pogađa Vašu jetru.

Čak i ako imate opće simptome, panel test koji uključuje ALT može se koristiti u dijagnostičkom procesu. Panel jetre ili sveobuhvatni metabolički panel, koji oboje uključuju ALT, može biti dio osnovne procjene u hitnoj pomoći.

Kao alat za rano otkrivanje bolesti jetre, ALT se može povremeno mjeriti s drugim jetrenim enzimima čak i ako nemate nikakve simptome.

Vaš doktor može preporučiti skrining koji uključuje ALT ako imate veći rizik od bolesti jetre.

Dodatno ALT testiranje može se koristiti ako ste prethodno imali test s abnormalnim rezultatom. Ako vam je u prošlosti dijagnosticirana bolest jetre, ponovljeno testiranje ALT -a može pomoći u praćenju napredovanja bolesti. Kad vam doktor propisuje lijek koji može utjecati na Vašu jetru, ALT testiranje može biti alat za praćenje neželjenih nuspojava.

Šta znači rezultat ALT-a?
Izvještaj o ispitivanju trebao bi imati liniju koja prikazuje i Vaš nivo ALT-a, kao i referentni raspon koji laboratorij koristi za kategoriziranje nivoa ALT-a kao normalne ili abnormalne.

U većini slučajeva, ALT će se mjeriti u jedinicama po litri (U/L) ili međunarodnim jedinicama po litru (IU/L).

Prilikom pregleda rezultata imajte na umu da ne postoji univerzalni referentni raspon za ALT. Mogu postojati varijacije u laboratorijskim metodama koje utječu na ono što se smatra normalnim. Iz tog razloga, važno je pogledati raspon koji nudi određena laboratorija koja je analizirala Vašu krv.

Najčešće se ALT testira zajedno s drugim jetrenim enzimima i proteinima u panel testu. Vaš izvještaj o ispitivanju prikazuje Vaše nivoe i referentni raspon laboratorija za svako mjerenje. Ovo je važno jer se rezultati testa tumače zajedničkim sagledavanjem ovih komponenti testa.

Visoki nivo ALT-a može biti posljedica oštećenja ili ozljede ćelije. Budući da je ALT najviše koncentriran u jetri, abnormalni rezultati ALT testa općenito su povezani sa stanjima koja utječu na jetru, poput upale (hepatitis) i ožiljaka (ciroza). U isto vrijeme, ALT se može povisiti bez ikakvih temeljnih zdravstvenih problema. Više faktora može utjecati na ALT, a u većini slučajeva visoki ALT nije znak teške bolesti jetre.

Kako bi protumačio rezultat testa, Vaš doktor uzima u obzir više faktora.

To uključuje Vaše trenutno zdravlje i zdravstvenu historiju, kao i nivoe drugih mjerenja na Vašem testu. Osim toga, Vaš doktor može razmotriti pojedinačne faktore koji mogu utjecati na Vaš normalan nivo ALT-a, uključujući:

  • Vježbe: Intenzivna ili ekstremna vježba može uzrokovati privremeno povećanje razine ALT-a;
  • Lijekove: Brojni lijekovi i suplementi mogu promijeniti mjerenje ALT;
  • Spol: Muškarci obično imaju viši nivo ALT-a, za koji se vjeruje da je povezan s hormonskim razlikama;
  • Menstruacija: Nivo ALT-a može se povećati ili smanjiti tokom menstrualnog ciklusa;
  • Starost: Postoji tendencija smanjenja razine ALT-a sa starijom dobi, iako tačan razlog za to nije poznat;
  • Indeks tjelesne mase: Nekoliko istraživačkih studija otkrilo je povezanost između razine ALT i indeksa tjelesne mase, što može promijeniti tumačenje rezultata testova kod osoba s pretilošću.
Kada su nivoi ALT-a vrlo visoki, to može biti znak akutnog problema s jetrom.

Blago ili umjereno povišenje, posebno ako se nastavi s nekoliko testova tokom vremena, može biti pokazatelj hronične bolesti. Međutim, sam stepen povišenja nije pouzdan indikator opsega ozljede jetre.

Budući da mnoge vrste problema s jetrom mogu uzrokovati povećanje nivoa ALT-a, sam test ne može identificirati osnovni uzrok. Iako rijetko, ALT može biti povišen kao posljedica bolesti izvan jetre. Gledajući kako su nivoi ALT povezane s drugim enzimima jetre može pružiti tragove koji bi mogli pomoći doktoru da procijeni Vašu situaciju i preporuči odgovarajuće odgovarajuće kontrolno testiranje.

Vaš doktor može Vam najbolje pomoći da razumijete različite faktore koji utiču na tumačenje Vašeg ALT testa i šta Vaši rezultati znače za Vaše opšte zdravlje.

Trebaju li mi dodatni testovi?
Kontrolni testovi su uobičajeni ako je na panelu Vaše jetre pronađen abnormalni nivo ALT-a ili sveobuhvatni test metabolizma.

Daljnje testiranje može biti odmah ako imate značajno povišen ALT i/ili simptome problema koji pogađa Vašu jetru. Ovo naknadno testiranje može biti temeljitije i uključivati ​​pretrage krvi, snimanje, a u nekim slučajevima i biopsiju.

Nakon početnog abnormalnog alanin aminotransferaza (ALT) testa, može se preporučiti ponovljeno testiranje ubrzo nakon prvog testa ili kasnije. Niz testova s ​​vremenom može pružiti snažniju procjenu zdravlja Vaše jetre, a ponekad može izbjeći potrebu za skupljim ili invazivnim testiranjem.

Najprikladnije praćenje ovisi o Vašem zdravstvenom stanju i tumačenju rezultata testa, a Vaš doktor može pregledati prednosti i nedostatke različitih opcija za daljnje testiranje.

Pitanja za Vašeg doktora o rezultatima ALT-a
Razgovor s Vašim doktorom o Vašem ALT testu može vam pomoći da budete informirani o svojim rezultatima.

Neka od sljedećih pitanja mogu olakšati pokrivanje ključnih informacija dok razgovarate sa svojim doktorom:

  • Koji je bio moj nivo ALT-a? Je li to bilo u normalnom referentnom rasponu?
  • Da li su vršena neka druga mjerenja? Ako je tako, jesu li bili normalni ili abnormalni?
  • Šta rezultati testa znače za moje cjelokupno zdravlje?
  • Preporučujete li dodatne testove? Ako je tako, koje od njih i koje su njihove koristi i rizici?
Po čemu se alanin aminotransferaza razlikuje od testa jetre?

ALT je jedno od pet mjerenja u standardnom testu jetre.

Panel jetre također obično uključuje mjerenje aspartat aminotransferaze (AST), alkalne fosfataze (ALP), albumina i bilirubina.

Uobičajenije je da se ALT mjeri na jetrenom panelu nego da se ALT pojedinačno testira.

Po čemu se alanin aminotransferaza razlikuje od aspartat aminotransferaze (AST)?

Aspartat aminotransferaza, koja se naziva i AST, je još jedan enzim koji se često mjeri na panelu s ALT-om.

AST i ALT se nazivaju enzimi jetre, ali postoje veće koncentracije AST-a u drugim dijelovima tijela, poput kostiju. Kao rezultat toga, smatra se da je ALT izravnije povezan sa zdravljem jetre, ali se ALT i AST još uvijek tipično testiraju i tumače zajedno.

Po čemu se alanin aminotransferaza razlikuje od alkalne fosfataze (ALP)?

Alkalna fosfataza ili ALP je još jedan jetreni enzim koji se mjeri na standardnom panelu jetre ili sveobuhvatnom metaboličkom panelu. ALP se proizvodi i nalazi u jetri, ali je prisutan i u brojnim drugim tkivima u tijelu, uključujući kosti.

ALP i ALK se koriste za otkrivanje različitih vrsta problema s jetrom. ALT je pokazatelj mogućeg oštećenja ćelija jetre, a ALP se češće analizira u odnosu na moguću blokadu žučnih kanala koji se nalaze unutar i izvan jetre.

Budući da je ALP prisutan u kostima, ALP testiranje je bolji način otkrivanja koštanih poremećaja.