Alergije na hranu - Labos Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - Marijin Dvor

 

StanjaAlergije na hranu

Alergije na hranu su pretjerane reakcije imunološkog sistema na određenu hranu. Ove alergije mogu uzrokovati različite simptome, od kojih su neki teški i potencijalno opasni po život.

Studije procjenjuju da najmanje 8% djece i do 10% odraslih doživljava alergije na hranu. Testiranjem se mogu identificirati alergije na hranu kako bi se lakše mogle izbjeći i liječiti.

Po čemu se alergija na hranu razlikuje od osjetljivosti i intolerancije na hranu?

Ključna razlika je u tome što alergija uključuje imunološki sistem, dok je većina intolerancija ili osjetljivosti povezana sa gastrointestinalnim sistemom.

Primjeri nealergijskih reakcija na hranu uključuju netoleranciju na laktozu (nemogućnost pravilnog varenja šećera koji se nalazi u mliječnim proizvodima), osjetljivost na kofein i netoleranciju na gluten. Iako mogu uzrokovati neugodne simptome, ne izazivaju pretjeranu imunološku reakciju i nisu alergijske reakcije.

Kod alergija na hranu količina konzumiranja često nije bitna, a čak i kontakt hrane sa kožom može izazvati reakciju. Kod intolerancije i osjetljivosti, povećana konzumacija obično pogoršava simptome.

Simptomi su svaki put isti za intoleranciju i osjetljivost. Nasuprot tome, reakcije nakon izlaganja alergenu mogu varirati u zavisnosti od vrste simptoma i njihove težine, uključujući mogućnost po život opasnih reakcija.

Testiranje na alergije na hranu fokusirano je na identifikaciju stvari koje pokreću imunološki sistem i, kao rezultat, razlikuje se od testiranja osjetljivosti na hranu.

Uloga testova alergije na hranu

Testovi na alergiju na hranu pomažu u dijagnosticiranju specifične alergije. Koriste se nakon što je neko već pokazao znakove alergijske reakcije.

Nakon dijagnoze alergije, testiranje se može koristiti za praćenje da li je osoba još uvijek alergična. Mnoge alergije na hranu s vremenom nestaju, posebno kod djece, a ova vrsta naknadnog testiranja može pomoći da se utvrdi mogu li bezbedno konzumirati hranu na koju su prethodno imali alergijsku reakciju.

Kada treba uraditi testiranje?

Stručnjaci preporučuju testiranje alergije na hranu tek nakon pojave simptoma alergije.

Ne postoji jedinstveni test za traženje svih alergija na hranu, a testovi mogu pokazati znakove alergije kada ne dođe do prave alergijske reakcije. Ovo je poznato kao lažno pozitivan rezultat. Budući da test koji traži sve moguće alergene može dati mnogo lažnih pozitivnih rezultata, doktori obično naručuju testove alergije na hranu koji traže samo određene alergene na osnovu Vaše historije simptoma.

Vrste testova za alergiju na hranu

Nekoliko različitih tipova testova može se koristiti za utvrđivanje da li imate alergiju na hranu. Neki testovi uključuju direktnu izloženost sumnjivom alergenu i, radi Vaše sigurnosti, ovi testovi se moraju obaviti u medicinskom okruženju sa zdravstvenim radnikom.

Kožni ubodni test uključuje stavljanje kapi mogućeg alergena na Vašu kožu, a zatim probijanje tog područja vrlo malom iglom kako bi tvar dospjela tik ispod gornjeg sloja kože. Iako ne jedete hranu, na koži se i dalje otkriva alergijska reakcija. Ovaj test se mora obaviti pod pažljivim medicinskim nadzorom u slučaju da dođe do teške reakcije.

Alergološki test krvi mjeri nivoe proteina zvanih imunoglobulin-E (IgE) koji mogu biti povišeni kada ste alergični na određenu hranu.

Oralni izazov s hranom uključuje jedenje progresivno većih količina hrane u određenim intervalima u periodu od nekoliko sati. Tokom testa, doktor Vas pomno nadzire kako biste vidjeli da li postoji alergijska reakcija i da biste odmah liječili tešku reakciju ako se ona pojavi.

Eliminacija hrane nije stroga metoda testiranja, ali se može koristiti da se pripremi za druge testove i da se vidi da li izbjegavanje hrane smanjuje simptome alergije. Eliminacija hrane općenito zahtijeva pažljivu kontrolu Vaše prehrane u određenom vremenskom periodu kako biste bili sigurni da niste izloženi jednom ili više potencijalnih alergena.

Dok se druge vrste testova mogu reklamirati kao testovi za alergiju na hranu, stručnjaci i profesionalne organizacije obeshrabruju njihovu upotrebu, jer nije dokazano da tačno određuju kada osoba ima istinsku alergiju.

Testiranje alergije na hranu

Alergotestove obično naređuje doktor. Prije prepisivanja testa, doktor Vas pita o Vašim simptomima i kada su se pojavili kako bi pokušao identificirati najvjerovatniji alergen za testiranje. Također možete biti upućeni kod alergologa, specijaliste za dijagnosticiranje i liječenje alergija.

Mnogi testovi na alergije moraju se obaviti pod medicinskim nadzorom zbog mogućnosti teške reakcije. Testovi sa direktnim izlaganjem se praktično uvijek rade u bolnici, klinici ili ordinaciji.

Krvni testovi na alergije na hranu ne uključuju izlaganje i ne zahtijevaju iste mjere opreza. Uzorak krvi se može uzeti u ordinaciji ili laboratoriji, a zatim poslati na analizu.