Alfa-fetoprotein (AFP) - Labos laboratorij, ul.Tešanjska br.1 - Marijin Dvor

 

TestAlfa-fetoprotein (AFP)

Alfa-fetoprotein (AFP) je protein koji primarno proizvodi jetra kod beba u razvoju (fetus). Nivo AFP-a obično je povišen pri rođenju djeteta, a zatim brzo opada. Oštećenje jetre i određeni karcinomi (testisa i jajnika) mogu značajno povećati nivo AFP-a u krvi.

AFP se proizvodi kad god se ćelije jetre regenerišu. Kod hroničnih bolesti jetre, poput hepatitisa i ciroze, AFP može biti hronično povišen. Određeni tumori mogu proizvesti vrlo visoke koncentracije AFP-a. Ova karakteristika čini AFP test korisnim kao tumorski marker. Povećane količine AFP-a nalaze se kod mnogih ljudi s najčešćom vrstom raka jetre koja se naziva hepatocelularni karcinom, te u rijetkoj vrsti raka jetre koja se najčešće javlja kod dojenčadi (hepatoblastom).

Potreban uzorak alfa-fetoproteina (AFP-a)?

Uzorak krvi se dobiva iz vene na ruci.

Potrebna priprema za alfa-fetoprotein (AFP)?

Nema posebne pripreme za test.

Koliko košta alfa-fetoprotein (AFP)?

U LABOS laboratoriji možete uraditi test Alfa-fetoprotein (AFP) po cijeni od 30 KM.

Kako se koristi alfa-fetoprotein (AFP)?
Alfa-fetoprotein (AFP) se koristi kao tumorski marker za otkrivanje i dijagnosticiranje karcinoma jetre, testisa i jajnika.

Iako se test često naručuje za praćenje osoba s hroničnim bolestima jetre (poput ciroze, hroničnog hepatitisa B ili hepatitisa C), većina trenutnih smjernica ne preporučuje ovu upotrebu. Doktor može naručiti AFP test, zajedno sa studijama snimanja, kako bi pokušao otkriti rak jetre kada je u najranijoj i najlječivoj fazi.

Ako vam je dijagnosticiran hepatocelularni karcinom ili neki drugi oblik raka koji proizvodi AFP, doktor može koristiti AFP test koji će pratiti Vaš odgovor na terapiju i pratiti ponavljanje raka.

Kada se naručuje alfa-fetoprotein (AFP)?
Doktor može naručiti AFP test krvi:
  • Kada se sumnja da imate rak jetre ili određene vrste raka testisa ili jajnika. Na rak se može posumnjati kada se, npr. osjete čvorići u trbušnom području tokom fizičkog pregleda ili kada se testovima otkriju mogući tumori;
  • Kada Vam je dijagnosticiran i liječen karcinom jetre, testisa ili jajnika i pod nadzorom ste radi učinkovitosti liječenja;
  • Kada ste pod nadzorom radi mogućnosti povratka raka;
  • Ako idete na kontrolu jer imate hronični hepatitis ili cirozu jetre.
Šta znače rezultati alfa-fetoproteina (AFP-a)?
Povišeni nivo alfa-fetoproteina može ukazivati ​​na prisutnost raka, najčešće karcinoma jetre, raka jajnika ili tumora zametnih ćelija testisa.

Međutim, neće svaki rak jetre, jajnika ili testisa proizvesti značajne količine AFP-a. Povišeni nivoi ponekad se mogu vidjeti kod drugih vrsta raka, poput želuca, debelog crijeva, pluća, dojke i limfoma, iako se rijetko naređuje procjena ovih stanja. Druge bolesti poput ciroze i hepatitisa također mogu uzrokovati povećane nivoe.

Kada se alfa-fetoprotein koristi kao alat za praćenje, smanjeni nivoi ukazuju na odgovor na liječenje. Ako se nivo AFP-a nakon liječenja karcinoma ne smanje na normalne ili blizu normalne nivoe, tada dio tumorskog tkiva može i dalje biti prisutan.

Ako nivo AFP-a počne rasti, vjerovatno je da se rak ponavlja. Međutim, budući da se AFP može povećati kod hepatitisa ili ciroze, rezultati testova ponekad mogu biti pogrešni. Ako nivo AFP-a nije povišen prije liječenja, tada test općenito neće biti koristan za praćenje učinkovitosti Vašeg liječenja ili za praćenje recidiva.

Trebam li još nešto znati?
Nema svaka osoba s povećanim AFP-om testovima karcinom ili naznake da će razviti rak jetre.

Testovi sami po sebi nisu dijagnostički; oni su pokazatelji. Moraju se koristiti zajedno s podacima iz Vaše anamneze i fizičkog pregleda, kao i histopatološkim pregledom i studijama snimanja radi traženja razvoja tumora.

Iako ovi testovi mogu pružiti korisne informacije, nisu toliko specifični ili osjetljivi koliko bi doktori željeli. AFP se može privremeno povećati kad god je jetra ozlijeđena i regenerira se, a umjerena povišenja mogu se vidjeti kod različitih stanja.

Zbog toga se AFP testiranje ne može koristiti samo za dijagnosticiranje raka. Osim toga, neće svaki rak proizvesti AFP, pa biste mogli imati rak čak i kad je AFP normalan. Iz ovih razloga, AFP test se ne koristi za skrining opće populacije na rak.

AFP nije samo tumorski marker. Budući da fetus proizvodi AFP, nivoi su obično veći kod trudnica i njihove novorođenčadi.

Koji su faktori rizika za nastanak raka jetre?
Ovaj rak se obično javlja kada imate hronične ožiljke na jetri, koji se nazivaju ciroza.

Najčešće je to uzrokovano hroničnom infekcijom jednim od dva virusa: hepatitisom B ili hepatitisom C. Zloupotreba alkohola također povećava rizik od razvoja ciroze. Neke nasljedne bolesti, posebno poremećaj koji se naziva hemokromatoza (u kojem tijelo apsorbira previše željeza, koje se taloži u jetri među ostalim organima), mogu uzrokovati cirozu i s vremenom hepatocelularni karcinom, kao i bezalkoholni steatohepatitis (NASH), tj. taloženje masti u jetri, zajedno s upalom i oštećenjem.

Ako je moj AFP abnormalan, trebaju li mi drugi testovi?

Ako imate hroničnu infekciju ili oštećenje jetre, a Vaš AFP naglo poraste ili je jako povišen, Vaš će doktor obično zatražiti ispitivanje Vaše jetre, kao što je ultrazvučni pregled, CT, MRI, ili biopsija za histopatološku procjenu tumorskog tkiva. Skeniranjem se obično može uočiti rak jetre ako je prisutan. Vaš doktor može također naručiti krvni test za des-gama karboksi protrombin (DCP), koji je također poznat kao protrombin uzrokovan nedostatkom vitamina K-II (PIVKA-II).

error: Sadržaj je zaštićen!