Alkalna fosfataza (ALP) - Labos laboratorij Sarajevo, ul. Tešanjska br. 1

 

AnalizaBiohemijaMetabolizamAlkalna fosfataza (ALP)

Alkalna fosfataza (ALP) je enzim koji je prisutan u mnogim dijelovima tijela, ali se prvenstveno nalazi u jetri, kostima, crijevima i bubrezima.

Ispitivanje alkalne fosfataze (ALP) mjeri količinu ovog enzima u krvi. Abnormalni nivoi ALP-a mogu biti uzrokovani problemima s jetrom i drugim vrstama zdravstvenih problema.

Alkalna fosfataza (ALP) se može testirati sama, ali budući da mnoga stanja mogu utjecati na nivo ALP-a, uobičajeno je testirati ALP uporedo s drugim enzimima, na primjer u panelu jetre ili proširenom panelu, kako bi se dobilo više informacija o najverovatnijem uzroku abnormalnih rezultata.

Potreban uzorak alkalne fosfataze ALP

Alkalna fosfataza (ALP) zahtijeva uzorak krvi, koji se obično uzima iz vene na ruci.

Potrebna priprema za ALP?

Testovi na ALP ne zahtijevaju uvijek post, ali neke laboratorije mogu zahtijevati da 6-12 sati prije testa ne jedete nikakvu hranu i ne pijete ništa osim vode.

Kada se ALP testira kao dio panela, uobičajeno je da se zahtijeva post.

ALP testovi izoenzima također obično zahtijevaju post.

Možda će Vas laborant pitati o lijekovima ili suplementima koje uzimate, a doktor će Vas savjetovati trebate li prilagoditi vrijeme ili dozu ovih lijekova prije testa.

Koliko košta ALP test?

U LABOS laboratoriji možete uraditi test alkalne fosfataze (ALP) po cijeni od 4 KM.

Svrha alkalne fosfataze ALP?
Svrha ispitivanja alkalne fosfataze je utvrditi imate li normalne nivoe ovog enzima.

ALP test krvi može se koristiti za skrining, dijagnozu i praćenje bolesti jetre i drugih zdravstvenih stanja.

Skrining testovi rijetko mjere samo ALP, ali to je standardni dio višemjernih testova, kao što su panel jetre i prošireni panel. Ovi se testovi mogu propisati kao dio rutinskog pregleda radi provjere niza potencijalnih zdravstvenih problema.

ALP se najčešće testira za dijagnozu kada postoje znakovi mogućih problema s jetrom. Ti problemi mogu biti mučnine i povraćanja, žutice, umora, bolova u trbuhu ili neobjašnjivog gubitka težine. Često se propisuje i ako imate simptome mogućeg koštanog poremećaja. Na primjer, boli u kostima, osjetljivosti na prijelome kostiju ili abnormalnog oblika kosti.

Iako sam nivo ALP-a nije dovoljan za dijagnosticiranje temeljnog stanja, može biti važan dio dijagnostičkog procesa. Stepen povišenja ALP-a može odražavati vrstu ili težinu stanja.

Monitoring prati tok zdravstvenog stanja ili Vaš odgovor na liječenje. ALP test, često kao dio panela, može se koristiti da se provjeri poboljšaju li se, pogoršavaju ili ostaju iste bolesti jetre ili druga stanja.

Kako se koristi ALP test?
Ovaj test mjeri alkalnu fosfatazu (vrstu enzima).

Tipično mjerenje za ovaj test su međunarodne jedinice po litru (IU/L), standardizovano mjerenje koje koristi većina laboratorija, a zasnovano je na biološkoj aktivnosti ALP -a.

Tačna funkcija ALP-a u tijelu nije u potpunosti shvaćena, ali istraživači vjeruju da je važna za više različitih procesa. ALP se može naći u jetri, kostima, posteljici trudnica, crijevima, bubrezima i u drugim dijelovima tijela. Abnormalni nivoi u krvi mogu odražavati oštećenje tkiva ili poremećaj normalnih procesa u tijelu.

Druga vrsta ispitivanja ALP-a je test izoenzima ALP-a ili test frakcioniranja ALP-a. U ovom testu mjere se specifični podtipovi ALP. Ovi podtipovi ukazuju na to gdje se u tijelu proizvodi ALP. Iako ovo testiranje može biti od koristi, tehnički je zahtjevno i stoga je mnogo rjeđe od općeg testiranja ALP-a.

Kada se naručuje ALP test?
Kada se testira alkalna fosfataza (ALP), to je najčešće dio panel testa koji uključuje i druga mjerenja koja mogu odražavati zdravlje jetre i bubrega.

Panel jetre i prošireni panel mogu mjeriti ALP kao dio rutinskog pregleda. Kao i ako imate simptome koji mogu biti uzrokovani stanjima jetre ili bubrega.

Testiranje samo na ALP može se provesti ako imate simptome problema koji utječu na Vašu jetru ili kosti. Također može pomoći u praćenju Vašeg odgovora na liječenje bolesti jetre ili kostiju.

Alkalna fosfataza (ALP) testovi izoenzima najčešći se rade, nakon što su na prethodnom testu utvrđeni abnormalni nivoi ALP-a.

Šta znači rezultat ALP-a?
U Vašem izvještaju o ispitivanju bit će prikazan izmjereni nivo alkalne fosfataze. On se obično prijavljuje u međunarodnim jedinicama po litru (IU/L).

U izvještaju se može navesti i referentni raspon koji može varirati od laboratorije do laboratorije. Jedan uobičajeni referentni raspon je od 44 do 147 IU/L, ali neke stručne organizacije preporučuju raspon od 30-120 IU/L. Iz tog razloga, važno je provjeriti Vaš izvještaj o ispitivanju za referentni raspon laboratorije koja je analizirala Vaš uzorak.

Povišeni ALP može ukazivati ​​na bolesti jetre ili kostiju, kao i na mnoge druge vrste stanja.

Međutim, visoki nivoi ALP nisu uvijek znak problema. Tumačenje rezultata testa može uključivati ​​razmatranje više faktora:

  • Stepen povišenosti: Vrlo visoki nivoi često se vide s začepljenjem žučnih kanala, ali sami visoki nivoi ne mogu razlikovati probleme s jetrom i druga stanja;
  • Druga mjerenja testa: ALP se često mjeri zajedno s drugim enzimima, kao što su aspartat aminotransferaza (AST), alanin aminotransferaza (ALT), gama-glutamil transpeptidaza (GGT) i/ili 5′-nukleotidaza (5′-NT), te nivoi ALP -a u odnosu na ove enzime mogu pomoći u utvrđivanju značaja rezultata Vašeg testa;
  • Vaše cjelokupno zdravlje: Svi simptomi koje osjetite bit će uzeti u obzir zajedno s Vašim nivoima ALP-a.
Vaš doktor može objasniti činjenicu da se nivo ALP-a može povisiti bez ikakve osnovne bolesti.

Na primjer, ALP je obično veći kod trudnica, djece u adolescenciji i starijih osoba. ALP koji se proizvodi u crijevima može se povećati i nakon masnih obroka kod osoba s određenom krvnom grupom.

Abnormalno niski nivoi ALP-a su rjeđi. Mogu se mogu pojaviti kao rezultat pothranjenosti, nedostatka hranjivih tvari, hipotireoze i nekih rijetkih nasljednih poremećaja koji utječu na ALP ili funkciju jetre.

Trebaju li mi dodatni ALP testovi?
Kontrolni testovi različitih vrsta su uobičajeni ako Vaš test pokaže abnormalne nivoe ALP-a.

Ako je ALP samo blago povišen, možda ćete nakon nekog vremena morati ponoviti analizu krvi kako biste provjerili je li se Vaš nivo ALP-a vratio na normalu.

Ako nivo ALP-a pokazuju značajnije povišenje, možda će biti potrebno dodatno testiranje kako bi se utvrdilo gdje je ovaj ALP nastao u tijelu. ALP testovi izoenzima ili panel jetrenih enzima mogu pružiti dokaze o najverovatnijem izvoru viška ALP.

Ovisno o porijeklu ALP-a, mogu se propisati daljnja ispitivanja. To može uključivati ​​laboratorijske testove za procjenu funkcije organa, slikovne pretrage, preglede kostiju ili jetre i probavnog sistema te, prema potrebi, biopsije ili druge dijagnostičke postupke.

Nizak nivo ALP-a također mogu zahtijevati dodatna ispitivanja radi otkrivanja nedostatka hranjivih tvari ili drugih zdravstvenih problema koji mogu ometati normalnu proizvodnju ovog enzima.

Izbor naknadnog testiranja ovisi o Vašim nivoima ALP-a i njihovom uspoređivanju s drugim mjerenjima izvedenim na panel-testovima. Vaš doktor također uzima u obzir Vaše simptome, zdravstvenu historiju i sve druge testove koji su već učinjeni kada preporučuje sljedeće korake u Vašoj zdravstvenoj njezi.

Pitanja za Vašeg doktora o rezultatima ALP-a

Ova Vam pitanja mogu pomoći da bolje razumijete svoju situaciju i sljedeće korake u njezi:

  • Šta je test pokazao o mojim nivoima ALP -a?;
  • Jesu li uz ALP poduzeta još neka mjerenja? Što možete naučiti iz tih mjerenja?;
  • Preporučujete li još neke testove? Koje su prednosti i nedostaci različitih naknadnih testova?
Po čemu se ALP test razlikuje od jetrenog panela ili sveobuhvatnog metaboličkog panela?

Panel test uključuje više od jednog mjerenja, pa je iz tog razloga panel jetre ili prošireni panel opsežniji od testa samo za ALP. Iako se ALP može mjeriti nezavisno, najčešće je uključen u panel s drugim spojevima, poput enzima jetre.

Po čemu se ALP test razlikuje od ALP izoenzimskog testa?

Opšti ALP testovi i testovi izoenzima ALP mjere i alkalnu fosfatazu u krvi. Ključna razlika je u tome što se test izoenzima ALP -a koristi metodama koje mogu razlikovati tipove ALP-a ovisno o tome gdje su nastale u tijelu.

Ispitivanje izoenzima ALP-a može se propisati kao praćenje nakon što je na prethodnom testu utvrđen abnormalni nivo ALP-a. Iako test izoenzima može pružiti detaljnije informacije, tehnički je zahtjevniji i neke laboratorije ga možda neće ponuditi.