Amilaza - Labos laboratorij Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - Marijin Dvor

 

Amilaza je enzim kojeg prvenstveno proizvode gušterača i žlijezde slinovnice kako bi pomogao u probavljanju ugljikohidrata.

Ovaj test mjeri količinu amilaze u krvi ili urinu, a ponekad i u peritonealnoj tečnosti, koja se nalazi između membrana koje prekrivaju trbušnu šupljinu i vanjske strane trbušnih organa.

Test se radi prvenstveno za dijagnosticiranje i praćenje akutnog pankreatitisa ili drugih bolesti gušterače.

Ako imate simptome poremećaja gušterače, poput jakih bolova u trbuhu, groznice, gubitka apetita ili mučnine, obavezno uradite test na sljedeće amilaze:

 • Alfa-amilaze (α-amilaze) razgrađuju dugolančane ugljikohidrate pri čemu iz amilaze nastaju maltotrioza i maltoza, a iz amilopektina glukoza. Ljudske amilaze stvorene u slinovnicana i gušterači spadaju u alfa-amilaze. Mjerenje aktivnosti alfa-amilaze je veoma važno u dijagnostici akutnog pankreatitisa i drugih oboljenja pankreasa, parotitisu, alkoholizmu, renalnoj insuficijenciji, virusnom hepatitisu, sarkoidozi.
 • Pankreasna amilaza (P-tip) se stvara isključivo u pankreasu i oslobađa u intestinalni trakt. Određivanje pankreasne amilaze se primjenjuje za dijagnosticiranje i praćenje akutnog pankreatitisa i akutnih napada tokom hroničnog pankreatitisa. Porast aktivnosti pankreasne amilaze se javlja 12h od pojave simptoma, ostaje povišena 3-4 dana, a vrijednosti su obično 4-6 puta veće od gornje granice referentnih vrednosti.

U poređenju sa određivanjem alfa-amilaze, pankreasna amilaza ima značajno veću dijagnostičku vrijednost u detektovanju akutnog pankreatitisa koja se može uporediti sa lipazom.

Potreban uzorak amilaze?

Uzorak krvi se dobiva iz vene na ruci. Ponekad se prikuplja slučajni uzorak urina, 24-satni uzorak urina ili peritonealna tekućina.

Potrebna priprema za amilazu?

I za analizu krvi i za urin trebate izbjegavati alkohol 24 sata prije testa, a za analizu krvi može vam se reći da dva sata prije vađenja krvi ne jedete i ne pijete ništa osim vode.

Određeni lijekovi mogu utjecati na nivo amilaze, pa se o lijekovima posavjetujte sa svojim doktorom prije nego što se obavi testiranje.

Koliko košta amilaza?

U LABOS laboratoriji možete uraditi testove na amilazu:

Test aamilaze u uzorku krvi:

 • aAlfa amilaza – 5 KM
 • sPankreasna amilaza – 5 KM

Test amilaze u uzorku urina:

 • Alfa amilaza – 10 KM
 • Pankreasna amilaza – 10 KM
Svrha amilaze?
Gušterača je uski, ravni organ dugačak oko šest centimetara smješten duboko u trbušnoj šupljini, ispod jetre i između želuca i kičme.

Njegov dio glave povezuje se s dvanaesnikom, prvim dijelom tankog crijeva. Unutar gušterače, mali kanalići (cijevi) unose probavne enzime koje proizvodi gušterača u kanal gušterače.

Gušterača oslobađa amilazu kroz pankreasne kanale u prvi dio tankog crijeva, gdje pomaže u razgradnji ugljikohidrata iz hrane.

Amilaza je obično prisutna u krvi i urinu u malim količinama. Kad su ćelije u gušterači ozlijeđene, povećane količine amilaze se oslobađaju u krv. Ovo također povećava koncentraciju amilaze u urinu jer se amilaza izlučuje iz krvi putem urina. Povećani nivoi amilaze mogu se pojaviti kod pankreatitisa ili kada je kanal gušterače začepljen kamenom u žuči ili, u rijetkim slučajevima, kod tumora gušterače.

Kako se koristi amilaza?
Test amilaze u krvi koristi se za dijagnosticiranje i praćenje akutnog pankreatitisa.

Također se može koristiti za dijagnosticiranje i praćenje hroničnog pankreatitisa i drugih poremećaja koji mogu zahvatiti gušteraču.

Test amilaze u krvi može se koristiti zajedno s testom lipaze za otkrivanje bolesti gušterače. Iako je test na amilazu osjetljiv na bolesti gušterače, nije specifičan.

To znači da povišeni nivo amilaze može ukazivati ​​na problem, ali uzrok ne mora biti povezan s gušteračom. S druge strane, test na lipazu je specifičniji od amilaze za bolesti gušterače, posebno za akutni pankreatitis i za akutni alkoholni pankreatitis.

Povišena lipaza obično ukazuje na problem s gušteračom.

Zajednička procjena rezultata dvaju testova pomaže u dijagnosticiranju ili isključivanju pankreatitisa i drugih stanja.

Test amilaze u urinu može se koristiti i za otkrivanje bolesti gušterače. Obično će njegovi nivoi odražavati koncentracije amilaze u krvi, ali i porast i pad će se dogoditi kasnije. Ponekad se može odrediti i nivo kreatinina u urinu zajedno s amilazom urina.

Odnos amilaze prema kreatininu može se izračunati i koristiti za procjenu funkcije bubrega.

Disfunkcija bubrega može rezultirati sporijom klirensom amilaze.

U nekim slučajevima, na primjer kada postoji nakupljanje tekućine u abdomenu (ascites), može se provesti test amilaze na peritonealnoj tekućini kako bi se lakše postavila dijagnoza pankreatitisa.

Amilazni testovi se ponekad koriste za praćenje liječenja raka gušterače i nakon uklanjanja žučnih kamenaca koji su uzrokovali napade žučne kese.

Kada se naručuje amilaza?
Test amilaze u krvi može se naručiti ako osoba ima znakove ili simptome poremećaja gušterače, kao što su:
 • Jaki bolovi u gornjem dijelu trbuha koji se šire prema leđima;
 • Osjećaj slabosti nakon jela;
 • Vrućica;
 • Gubitak apetita;
 • Mučnina, povraćanje;
 • Žutilo očiju ili kože (žutica);
 • Ubrzan puls;
 • Labava, masna stolica s neugodnim mirisom (steatorreja).

Test amilaze u urinu može se naručiti zajedno sa testom amilaze u krvi ili nakon njega. Povremeno se može naručiti i jedno ili oboje kada doktor želi nadzirati osobu kako bi procijenio efikasnost liječenja i utvrdio da li se nivoi amilaze s vremenom povećavaju ili smanjuju.

Šta znače rezultati amilaze?
Visoki nivoi amilaze u krvi mogu ukazivati ​​na prisutnost stanja koje utječe na gušteraču.

Kod akutnog pankreatitisa, amilaza u krvi često se povećava 4 do 6 puta više od najviše referentne vrijednosti. Ta granica se naziva i gornja granica normale. Povećanje se javlja unutar 4 do 8 sati nakon ozljede gušterače. Općenito ostaje povišeno dok se uzrok ne uspješno liječi. Vrijednosti amilaze će se vratiti u normalu za nekoliko dana.

Rezultati amilaze i lipaze mogu se tumačiti zajedno.

Kod akutnog pankreatitisa, nivo lipaze obično raste otprilike u isto vrijeme kao i nivo amilaze u krvi, oko 3-6 sati. Nivo lipaze ostati povišen duže od nivoa amilaze. Smatra se da je testiranje lipaze pouzdanije od ispitivanja amilaze za početnu dijagnozu akutnog pankreatitisa. Također je osjetljivije na otkrivanje akutnog pankreatitisa uzrokovanog akutnim alkoholnim pankreatitisom.

Kod hroničnog pankreatitisa nivoi amilaze će u početku biti umjereno povišeni. Često se s vremenom smanjuju s progresivnim oštećenjem gušterače.

U ovom slučaju, vraćanje na normalu ne mora značiti da je izvor oštećenja riješen. Veličina povećanja nivoa amilaze ne ukazuje na ozbiljnost bolesti gušterače.

Nivo amilaze može također biti značajno povećan kod osoba s opstrukcijom kanala gušterače i karcinomom gušterače.

Općenito, nivo amilaze u urinu raste proporcionalno s nivoom amilaze u krvi i ostat će povišen nekoliko dana nakon što se nivoi u krvi normaliziraju.

Povećani nivoi amilaze u peritonealnoj tekućini mogu se pojaviti kod akutnog pankreatitisa. Također se može pojaviti i kod drugih abdominalnih poremećaja, poput opstrukcije crijeva ili smanjenog dotoka krvi u crijeva (infarkt).

Nizak nivo amilaze u krvi i urinu kod osoba sa simptomima pankreatitisa može ukazivati ​​na trajno oštećenje ćelija koje proizvode amilaze u gušterači.

Smanjenji nivoi također može biti posljedica bolesti bubrega i preeklampsije.

Povećani nivoi amilaze u krvi s normalnim do niskim nivoom amilaze u urinu može ukazivati ​​na prisutnost makroamilaze. Kao i benignog kompleksa amilaze i drugih proteina koji se nakupljaju u krvi.

Budući da žlijezde slinovnice također proizvode amilazu, stanja poput zaušnjaka i začepljenih žlijezda slinovnica također mogu uzrokovati povećanje nivoa amilaze u krvi.

Trebam li još nešto znati?

Hronični pankreatitis često je povezan s alkoholizmom. Također može biti uzrokovana traumom ili opstrukcijom kanala gušterače ili se može vidjeti u vezi s genetskim abnormalnostima poput cistične fibroze.

Osim u gušterači i žlijezdama slinovnicama, amilaza se proizvodi i u drugim dijelovima tijela, poput tankog crijeva, jajnika, jajovoda i jetre. Međutim, većina laboratorijskih testova jednostavno mjeri ukupnu amilazu u krvi na temelju činjenice da većina amilaze u krvi, urinu i tekućini dolazi iz gušterače.

Da li povišeni nivo amilaze uvijek znači da imam stanje pankreasa?

Ne. Nivo amilaze može također biti značajno povećan kod osoba sa napadima žučne kese. Amilaza u urinu i krvi može biti umjereno povišena s nizom drugih stanja, kao što su rak jajnika, rak pluća, tubularna trudnoća, akutna upala slijepog crijeva, dijabetička ketoacidoza, zaušnjaci, opstrukcija crijeva ili perforirani čir, ali testovi amilaze se općenito ne koriste za dijagnosticiranje ili za praćenje ovih poremećaje.

Mogu li lijekovi koje uzimam uticati na nivo amilaze?

Da. Neki lijekovi koji mogu uzrokovati porast amilaze uključuju aspirin, diuretike, oralne kontraceptive, kortikosteroide, indometacin, etilni alkohol i opijate (poput kodeina i morfija).

Koja je razlika između P-amilaze i S-amilaze?
Amilaza je enzim koji ima nekoliko različitih oblika koji se nazivaju izoenzimi. Različita tkiva stvaraju različite oblike.
 • P-amilaza se odnosi na vrstu amilaze koja se uglavnom proizvodi u gušterači. Raste u krvi kada je gušterača upaljena ili oštećena.
 • S-amilaza se odnosi na vrstu amilaze koju uglavnom proizvode žlijezde slinovnice. Raste u krvi kada je žlijezda slinovnica upaljena ili oštećena.

Mjerenje amilaze gušterače ili P-amilaze može biti korisno u utvrđivanju je li povećanje ukupnog nivoa amilaze posljedica akutnog pankreatitisa.