Beta hCG - Labos laboratorij Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - Marijin Dvor

 
Beta hCG poznat je i kao: Test za trudnoću; kvalitativni hCG; kvantitativni hCG; Humani horionski gonadotropin.

Testiranje nivoa humanog horionskog gonadotropina (Beta hCG) vrši se radi dijagnoze i praćenja trudnoće,trofoblastne bolesti i tumora zametnih ćelija.

Ako mislite da ste trudni, krvni test na hCG može biti pozitivan već sedmicu dana nakon začeća. Test urina, poput testova koje možete raditi kod kuće, može biti pozitivan otprilike u vrijeme prvog propuštanja menstrualnog ciklusa.

Ovaj test se radi iz uzorka prvog jutarnjeg urina  ili uzorka krvi iz vene na ruci. Za test nije potrebna priprema.

Svrha testiranja Beta hCG
Beta hCG je proteinski hormon koji se proizvodi u posteljici trudnice.

Test na trudnoću je specifični test krvi ili urina koji može otkriti hCG i potvrditi trudnoću. Ovaj hormon može se otkriti krvnim testom, već sedmicu dana nakon začeća ili testom urina otprilike u vrijeme prve propuštene menstruacije.

Proizvodnja Beta hCG-a udvostručuje se otprilike svakih 48 sati tokom prvog mjeseca trudnoće. On nastavlja kontinuirano rasti, sve do otprilike 10-12 sedmica, kada nivo pada do otprilike dvadeset sedmice, a zatim uglavnom ostaje isti do kraja trudnoće.

Važno je napomenuti da postoji širok raspon nivoa hCG između pojedinaca, ali čini se da je ovaj trend relativno konstantan. Procjene gestacijske dobi teško je izvesti pomoću hCG zbog ove velike razlike među pojedincima, pa se ultrazvučna ispitivanja koriste za provjeru trajanja trudnoće. hCG više nije moguće otkriti nekoliko sedmica nakon rađanja.

Tokom ranih sedmica trudnoće, hCG je važan u održavanju funkcije žutog tijela (mase ćelija koja se formira iz zrelog jajašca u embrionu u razvoju).

Ako nešto krene po zlu s trudnoćom, nivo hCG-a može biti viši ili niži od uobičajenog. U slučaju ektopične trudnoće, hCG može biti niži nego obično i, ako žena pobaci, nivo hCG-a  će brzo pasti. Ako žena razvije trofoblastnu bolest, nivo hCG može biti veći od očekivanog.

hCG proizvode i neki tumori zametnih ćelija.

Ponovljeno testiranje pomoći će u praćenju nivoa hCG po potrebi u ovim situacijama.

Kada se traži Beta hCG test?
Da bi se utvrdilo je li žena trudna, može se napraviti krvni test koji može otkriti hCG već 7 dana nakon začeća.

Test urina možda će moći otkriti hCG otprilike u vrijeme prve propuštene menstruacije.

Ako nešto nije uredu sa trudnoćom, doktor može svako malo odrediti krvne pretrage za hCG kako bi nadgledao stanje.

Doktor će također zatražiti krvni test za hCG, ako sumnja na trofoblastnu bolest ili tumor zametnih ćelija.

Šta znači rezultat Beta hCG testa?
Kod žena koje nisu trudne nivo hCG u krvi je obično vrlo nizak ili se ne može detektovati.

Tokom rane trudnoće, nivo hCG u krvi udvostručuje se svaka dva do tri dana. Ukoliko s trudnoćom nešto pođe po zlu, hCG ne raste kako se očekivalo, a može i pasti. U slučaju da žena pobaci, nivo hCG u krvi brzo pada. Ako se to ne dogodi, to može ukazivati ​​na preostalo tkivo koje proizvodi hCG i koje će biti potrebno ukloniti.

hCG se takođe koristi za praćenje liječenja kod pacijenata s trofoblastnom bolešću i za otkrivanje ponovljenih bolesti nakon završetka liječenja. Tokom terapije, pad nivoa hCG  ukazuje na to da tumor reaguje na liječenje. Porast nivoa može ukazivati ​​na to da tumor ne reaguje na terapiju. Povećani nivo hCG nakon tretmana može ukazivati ​​na ponavljanje bolesti.

Koliko košta Beta hCG Test?

Cijena Beta hCG testa u LABOS laboratoriju iznosi 30 KM.

Da li još nešto treba znati?

Postoji čitav niz oblika hCG, a jedna vrsta hCG također se ispituje u sklopu probirnih testova na trudnicama kako bi se provjerio rizik od određenih stanja u nerođenih beba, poput Downovog sindroma. Ovo nije isto kao test hCG opisan u ovom članku.

Šta je bolje ako želim znati da li sam trudna - test urina ili krv?
Najvažnija razlika između testova urina i krvnih testova je ta što vam krvni test može reći da ste ranije trudni.

Test krvi može pokupiti hCG nedelju dana nakon začeća, dok testovi urina hCG mogu pokupiti tek otprilike nedelju dana kasnije – to jest, u vreme prve propuštene menstruacije.

Sve dok se testovi ne rade prerano, normalno biste dobili isti rezultat bilo da imate test urina kod kuće, u liječničkoj ordinaciji ili u laboratoriji ili test krvi urađen u laboratoriju. Međutim, možda ćete dobiti drugačije rezultate ako napravite test urina kod kuće prerano u trudnoći, kada je i dalje negativan, a zatim otiđite liječniku nekoliko dana kasnije, kada rezultat analize urina ili krvi može biti pozitivan.

Urin test koji radite kod kuće prikladan je i privatan te izbjegava test krvi, ali važno je vrlo pažljivo slijediti upute. Ovaj test treba obaviti na prvom uzorku jutarnjeg urina prije nego što popijete puno tekućine.

Može li rezultat testa biti pogrešan?
Ako se test krvi ili urina uradi prerano u trudnoći, kada je nivo hCG u tijelu još uvijek nizak, moguće je dobiti lažno negativan rezultat.

Analize urina mogu dati i lažno negativne rezultate ako je urin jako razrijeđen, tako da ne biste trebali piti puno tekućine prije uzimanja uzorka urina za test trudnoće.

Testovi urina mogu dati lažno pozitivne rezultate ako imate krv ili proteine ​​u urinu, na primjer ako imate infekciju urinarnog trakta. Rezultat testa urina može biti pogrešan ako uzimate određene lijekove – neki lijekovi dovode do lažno pozitivnih rezultata, a neki do lažno negativnih.

Kućni testovi trudnoće trebaju biti potvrđeni drugom metodom ispitivanja, a Vaš doktor može za Vas organizirati potvrdne testove.

Rezultat testa krvi povremeno može biti pogrešan zbog nečega u Vašem krvotoku što ometa test. To uključuje određene vrste antitijela koja mogu dati lažno pozitivan rezultat.

Ukoliko Vi ili Vaš doktor smatrate da su rezultati ispitivanja krvi ili urina pogrešni, možete zatražiti od laboratorija da izmjeri nivo hCG drugom metodom ispitivanja.

Takođe je moguće da žena koja nije trudna ima hCG u krvotoku na nivou koji sugerira vrlo ranu trudnoću. Navedeno se obično događa kada se žene testiraju u vrijeme menopauze. Razlog je zato što hCG može proizvesti hipofiza, žlijezda u osnovi mozga. To nije štetno i ne ukazuje na bolest. Da bi se provjerilo je li žena trudna ili ne, test se može ponoviti za 2 dana. U slučaju da je trudna, hCG bi trebao biti približno dvostruko veći od onog koji je prvi put testiran. Ako nije trudna, nivo se ne bi trebao puno mijenjati.

Šta je ektopična trudnoća?

Ektopična trudnoća je stanje kada se oplođeno jajašce ugradi negdje drugdje, a ne u maternicu. Ovo je ozbiljno stanje koje zahtijeva hitno liječenje. Žene sa ektopičnom trudnoćom često imaju bolove u trbuhu i krvarenje iz maternice. Osim toga, žena sa ektopičnom trudnoćom i dalje će imati pozitivan test trudnoće,jer njihova posteljica proizvodi hCG. Međutim, nivo može biti niži nego u zdravoj trudnoći.

Kada se traži hCG u krvi umjesto hCG u urinu?

Da bi se utvrdilo je li žena trudna ili ne, odgovor će obično dati test urina, osim ako je vrlo rano u trudnoći (recimo prije prve propuštene menstruacije), u tom slučaju je potreban test krvi. Međutim, test krvi potreban je ako je doktor zabrinut da nešto ide po zlu u trudnoći i želi znati stvarnu količinu hCG u krvi. Krvni testovi za hCG takođe su potrebni za praćenje ljudi s trofoblastnom bolešću (tumori koji se razvijaju iz placente tokom trudnoće) ili tumorima polnih ćelija (tumori koji se razvijaju iz ćelija sperme kod muškaraca ili jajnih ćelija kod žena).