Gama-glutamil transferaza (GGT) - Labos laboratorij Sarajevo, Tešanjska 1

 

AnalizaBiohemijaEnzimiMetabolizamGama-glutamil transferaza (GGT)

Gama-glutamil transferaza (GGT) je enzim koji se nalazi u mnogim organima u cijelom tijelu, a najveće koncentracije nalaze se u jetri. GGT je povišen u krvi kod većine bolesti koje uzrokuju oštećenje jetre ili žučnih kanala. Ovaj test mjeri nivo GGT -a u uzorku krvi, a može se mjeriti sam ili u sklopu panela jetre.

Test gama-glutamil transferaza (GGT) se radi kada treba:
  • procijeniti moguću bolest jetre ili bolest žučnih kanala ili napraviti razliku između bolesti jetre i kostiju kao uzroka povišene alkalne fosfataze (ALP);
  • ponekad radi pregleda ili praćenja zloupotrebe alkohola;
  • kada imate simptome poremećaja jetre ili žučnih puteva, pa kao posljedicu imate povišen nivo ALP-a.
Potreban uzorak GGT?

Gama-glutamil transferaza (GGT) test zahtijeva uzorak krvi, koji se obično uzima iz vene na ruci.

Potrebna priprema za GGT test?

Nivo GGT pada nakon jela, pa će Vas možda uputiti da postite (ništa ne jedete i ne pijete osim vode) najmanje 8 sati prije testa.

Možda će se od Vas tražiti da prestanete piti alkohol ili uzimati određene lijekove na recept.

Koliko košta test?

U LABOS laboratoriji možete uraditi test Gama-glutamil transferaza (GGT) po cijeni od 4 KM.

Svrha GGT-a?
Obično je GGT prisutan u niskim nivoima, ali kada je jetra ozlijeđena, nivo GGT -a može porasti.

GGT je obično prvi jetreni enzim koji se povećava u krvi kada bilo koji od žučnih kanala koji prenose žuč iz jetre u crijeva postane opstruiran. Na primjer, tumorima ili kamenjem. To ga čini najosjetljivijim testom jetrenih enzima za otkrivanje problema žučnih kanala.

Međutim, GGT test nije vrlo specifičan i nije koristan za razlikovanje različitih uzroka oštećenja jetre. On se može povisiti kod mnogih vrsta bolesti jetre, poput raka jetre i virusnog hepatitisa. Osim toga,i kod drugih ne-jetrenih stanja, poput akutnog koronarnog sindroma. Iz tog razloga, sam GGT test se ne preporučuje za rutinsku upotrebu. Međutim, može biti koristan zajedno s drugim testovima i u utvrđivanju uzroka visokog nivoa alkalne fosfataze (ALP), drugog enzima koji se nalazi u jetri.

I GGT i ALP povećani su kod bolesti jetre.

Samo će se ALP povećati kod bolesti koje pogađaju koštano tkivo. Stoga se GGT može koristiti kao nastavak povišenog ALP -a kako bi se utvrdilo je li visoki rezultat ALP -a posljedica bolesti jetre ili kostiju.

Nivo GGT se ponekad povećava uz konzumaciju čak i malih količina alkohola. Viši nivoi se češće nalaze kod hroničnih alkoholičara nego kod ljudi koji konzumiraju manje od 2 do 3 pića dnevno ili koji samo povremeno piju. GGT test se može koristiti za procjenu postojanja akutne ili hronične zloupotrebe alkohola kod nekoga.

Kako se koristi GGT?
Test gama-glutamil transferaze (GGT) može se koristiti za utvrđivanje uzroka povišene alkalne fosfataze (ALP).

I ALP i GGT su povišeni kod bolesti žučnih kanala i kod nekih bolesti jetre. Međutim, samo će ALP biti povišen kod bolesti kostiju. Stoga, ako je nivo GGT -a normalan kod osobe s visokim ALP-om, uzrok povišenog ALP-a je najvjerovatnije bolest kostiju.

GGT test se ponekad koristi za otkrivanje bolesti jetre i začepljenja žučnih kanala. Obično se naručuje zajedno sa ili kao nadopuna drugim testovima jetre. To su na primjer, alanin aminotransferaza (ALT), aspartat aminotransferaza (AST), ALP i bilirubin. Općenito, povećani nivo GGT ukazuje na oštećenje jetre, ali ne ukazuje posebno na stanje koje može uzrokovati ozljedu.

GGT se može koristiti za otkrivanje hronične zloupotrebe alkohola (ona će biti povišena kod oko 75% hroničnih alkoholičara). Kao i za praćenje upotrebe alkohola i/ili zloupotrebe kod osoba koje se liječe od alkoholizma ili alkoholnog hepatitisa.

Kada se naručuje GGT test?
GGT test se može naručiti ako imate povišen nivo ALP-a.

ALP test može se naručiti sam ili kao dio rutinskog pregleda jetre radi pregleda oštećenja jetre, čak i ako nema simptoma. GGT test se može naručiti ako su rezultati ALP testa visoki, ali se drugi testovi koji su dio panela jetre (poput AST i ALT) ne povećavaju.

Ovaj test se može naručiti zajedno sa ili kao nadopuna drugim testovima funkcije jetre ako imate znakove ili simptome koji ukazuju na bolest jetre, kao što su:

  • Slabost, umor;
  • Gubitak apetita;
  • Mučnina i povraćanje;
  • Oticanje abdomena i/ili bol;
  • Žutica;
  • Tamni urin, svijetla stolica;
  • Svrbež (pruritus).

Takođe, GGT test se može naručiti kada je neko sa historijom zloupotrebe alkohola završio liječenje alkoholom kako bi se nadgledala usklađenost sa programom liječenja.

Šta znači rezultat GGT-a?
Rezultati GGT-a tumače se zajedno s rezultatima ALP-a i s drugim rezultatima testova koji su se mogli izvesti u isto vrijeme, kao što je panel jetre.

Povišeni ALP sa visokim nivoom GGT pomaže u isključivanju bolesti kostiju kao uzroka povećanog nivoa ALP. Osim toga, povišeni ALP s niskim ili normalnim GGT znači da je povećani ALP vjerovatniji zbog bolesti kostiju.

Nivo GGT koji je povišen ukazuje na to da stanje ili bolest oštećuju jetru, ali ne ukazuje posebno na uzrok oštećenja. Općenito, što je viši nivo, veća su oštećenja jetre. Povišeni nivo može biti posljedica bolesti jetre, poput hepatitisa ili ciroze, ali mogu biti posljedica i drugih stanja, poput kongestivnog zatajenja srca, metaboličkog sindroma, dijabetesa ili pankreatitisa. Mogu biti uzrokovani i zloupotrebom alkohola, alkoholnom bolesti jetre ili upotrebom lijekova koji su toksični za jetru.

Nizak ili normalan rezultat testa GGT ukazuje na to da je malo vjerovatno da imate bolest jetre ili ste konzumirali alkohol.

Može li se moj GGT povećati ako nemam simptome?

Da, GGT je vrlo osjetljiv i može se povećati ako nemate simptome. Ovo povećanje može biti privremeno, možda zbog uzimanja lijekova ili zbog konzumiranja alkohola u roku od 24 sata od testa. Ako su drugi enzimi jetre normalni, Vaš doktor može odlučiti da kasnije ponovi GGT test. Ako je GGT vrlo visok i/ili su vam drugi enzimi jetre povišeni, možda će biti potrebno dodatno testiranje kako bi se utvrdio uzrok.

Alkoholičar sam, ali prestao sam piti. Hoće li se moj GGT ikada vratiti u normalu?

Vremenom će Vaš nivo GGT-a pasti sa nivoa na kojem je bio kada ste prestali da pijete alkohol do normalnih granica. To može potrajati nekoliko sedmica do više od mjesec dana. Suzdržavanje od alkohola smanjit će Vaše šanse za dodatno oštećenje jetre i trebalo bi omogućiti poboljšanje funkcije jetre.

Treba li još nešto znati?
Čak i male količine alkohola u roku od 24 sata od GGT testa mogu uzrokovati privremeno povećanje GGT-a.

Međutim, genetska varijabilnost među pojedincima može uzrokovati razlike u ovom odgovoru GGT-a na upotrebu alkohola. Pušenje takođe može povećati GGT.

Povišeni nivoi GGT-a mogu biti pokazatelj kardiovaskularnih bolesti i/ili hipertenzije. Neka su istraživanja pokazala da osobe s povišenim nivoom GGT-a imaju povećan rizik od umiranja od srčanih bolesti, ali razlog ove povezanosti još nije poznat.

Nizak nivo GGT-a je opažen kod određenih genetskih bolesti, gdje je protok žuči iz jetre prekinut ili potisnut.

Lijekovi koji mogu uzrokovati povišen nivo GGT-a uključuju fenitoin, karbamazepin i barbiturate, poput fenobarbitala.

Upotreba mnogih drugih lijekova na recept i bez recepta, uključujući nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), lijekove za snižavanje lipida, antibiotike, blokatore histaminskih receptora (koji se koriste za liječenje prekomjerne proizvodnje želučane kiseline), antimikotike, antidepresive, oralne kontraceptive i hormone poput testosterona, može povećati nivo GGT-a. Određeni antikoagulansi (npr. Heparin) i imunosupresivni lijekovi (npr. Metotreksat) također povećavaju nivo GGT u serumu.

Nivoi GGT-a rastu s godinama kod žena, ali ne i kod muškaraca, i uvijek su nešto veći kod muškaraca nego kod žena.