Hepatitis C - Labos laboratorij Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - Marijin Dvor

 

AnalizaStanjaHepatitis C

Hepatitis C je stanje u kojem infekcija virusom hepatitisa C (HCV) uzrokuje upalu i potencijalno oštećenje jetre.

HCV testovi su grupa krvnih testova koji se provode radi otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije, te usmjeravanja i praćenja liječenja.

Potreban uzorak hepatitisa C?

Uzorak krvi se dobiva iz vene na ruci.

Potrebna priprema za hepatitis C?

Prije testiranja na HCV nisu potrebne nikakve pripreme.

Međutim, prije testa, trebate obavijestiti svog doktora o svim lijekovima koje uzimate za hepatitis ili druga medicinska stanja.

Koliko košta hepatitis C?

U LABOS laboratoriji možete uraditi testove:

 • HCV ukupna At – 40 KM
 • HCV kvalitativno (RNK test) – 130 KM
 • HCV Genotipizacija – 400 KM

Više informacija o testovima možete pročitati u dijelu Kako se koristi hepatitis C?

Svrha hepatitisa C?
Svrha testiranja hepatitisa C je utvrditi je li osoba zaražena virusom, procijeniti trenutnu ili prošlu infekciju i uputiti pacijenta na liječenje.

HCV infekcije se klasifikuju kao akutne ili hronične:

Akutni hepatitis C: Akutni HCV se javlja u prvih šest mjeseci nakon što je osoba izložena virusu. U ranoj fazi bolesti, akutni HCV je blag i ne može izazvati simptome. Iz tog razloga većina ljudi s akutnim hepatitisom C ne zna da ima ovu infekciju. Kod otprilike jedne četvrtine pacijenata imunološki sistem bori se protiv HCV infekcije i virus se uklanja iz tijela.

Hronični hepatitis C: Ako se pacijentovo tijelo ne može boriti protiv virusa, razvit će se hronični hepatitis C. Progresija od akutnog do hroničnog hepatitisa C je uobičajena, javlja se u oko 75% do 85% pacijenata. Dijagnosticiranje hroničnog hepatitisa C treba uraditi što prije, jer brzo liječenje može spriječiti komplikacije povezane s ovim stanjem, uključujući bolesti jetre, zatajenje jetre i rak jetre.

Virus hepatitisa C nalazi se u krvi i drugim tjelesnim tečnostima osobe s ovom infekcijom. Najčešći način zaraze hepatitisom C je dijeljenje igala za ubrizgavanje lijekova. Rijetko se osoba zarazi hepatitisom C na druge načine, npr. tokom rođenja, putem seksa sa osobom zaraženom HCV-om i dolaskom u kontakt sa zaraženom krvlju. Trenutno ne postoji vakcina za sprječavanje hepatitisa C.

Doktor može odrediti testiranje na hepatitis C radi skrininga, dijagnoze i praćenja liječenja:

Skrining: Skrining testovi traže bolest pre nego što osoba ima simptome. Budući da akutni hepatitis C često nema simptome, skrining je važan način za dijagnosticiranje hepatitisa C prije nego što izazove oštećenje jetre.

Dijagnoza: Kada pacijent ima znakove ili simptome virusnog hepatitisa, doktori koriste testove za dijagnosticiranje uzroka hepatitisa. Testiranje na hepatitis C može razlikovati HCV od drugih uzroka hepatitisa, uključujući hepatitis A i hepatitis B.

Liječenje: Testovi mogu odrediti specifičan tip hepatitisa C. Postoji nekoliko tipova hepatitisa C, a poznavanje tog tipa pomaže u određivanju odgovarajućeg liječenja. Testiranjem na hepatitis C može se mjeriti i količina virusa u krvi. Mjerenje promjena u količini HCV-a tokom vremena pomaže doktorima da shvate je li liječenje efikasno.

Kako se koristi hepatitis C?
Testiranjem na hepatitis C identificiraju se antitijela na virus HCV-a, otkriva virusna RNA i/ili određuje soj HCV-a. Testiranje na hepatitis C može uključivati ​​nekoliko različitih testova:

Test na antitijela na hepatitis C (anti-HCV): Antitijela su dio tjelesnog odgovora na infekciju. Testiranjem antitijela na hepatitis C utvrđuje se je li pacijent bio izložen virusu hepatitisa C u nekom trenutku svog života. Ako je ovaj test pozitivan, sljedeći korak je testiranje na RNK hepatitisa C koje Vam može reći imate li trenutnu infekciju.

RNA test za hepatitis C: RNA je vrsta genetskog materijala iz virusa hepatitisa C koji se može otkriti u krvi. Ako su rezultati testa pozitivni nakon testa na antitijela na HCV, doktori koriste RNA test na hepatitis C kako bi tražili i/ili izmjerili količinu virusa u krvi. Kvalitativni HCV RNA testovi mogu otkriti prisutnost HCV RNA, dok kvantitativni HCV RNA testovi mjere količinu HCV RNA. Razumijevanje količine HCV-a u krvi pomaže u praćenju odgovora na liječenje.

Test genotipa: Postoji najmanje šest vrsta hepatitisa C, koji se nazivaju sojevi ili genotipovi. Liječenje HCV-a ovisi o soju, pa se ispitivanje genotipa, radi usmjeravanja liječenja, provodi kod pacijenata kojima je dijagnosticirana HCV infekcija.

Kada se naručuje hepatitis C?
Pregled se preporučuje najmanje jednom za sve odrasle osobe starije od 18 godina, jer se koristi za rano otkrivanje kod osoba bez simptoma hepatitisa C.

Pregled se također preporučuje tokom trudnoće i za pacijente bilo koje dobi s faktorima rizika za HCV infekciju. Kod pacijenata s faktorima rizika preporučuje se periodični pregled sve dok postoje faktori rizika.

Faktori rizika za HCV uključuju:

 • Trenutnu ili prošlu upotrebu injekcije za konzumiranje droge;
 • Nakon transfuzije krvi ili transplantacije organa;
 • Ako ste na dijalizi bubrega;
 • U dodiru s iglama, uključujući tetoviranje ili pirsing;
 • Ako radite ili ste u zatvoru;
 • Novorođenčad čije su majke zaražene sa HCV;
 • Ako imate HIV infekciju;
 • Ako imate seks bez zaštite.

Testiranje na HCV može se preporučiti pacijentima sa simptomima hepatitisa ili poznatom izloženošću HCV-a. Ako pacijent razvije simptome hepatitisa bez poznate izloženosti HCV-u, doktori obično naručuju panel za akutni virusni hepatitis koji traži dokaze o hepatitisu A, B i C u jednom uzorku krvi.

Iako hepatitis C često ne izaziva simptome, oni se ipak mogu razviti u roku od jednog do tri mjeseca nakon zaraze virusom. Simptomi mogu uključivati:
 • Tamnožuti urin;
 • Umor;
 • Groznicu;
 • Stolicu boje gline ili sive boje;
 • Bol u trbuhu ili zglobovima;
 • Mučninu, povraćanje ili gubitak apetita;
 • Žuticu ili žućkastu boju kože i očiju.

Testiranje na hepatitis C može se provesti i kada su testovi jetre abnormalni ili kada se dijagnosticira uzrok postojećeg oštećenja jetre.

Šta znače rezultati hepatitisa C?
Tumačenje rezultata testa na hepatitis C zahtijeva tumačenje rezultata nekoliko testova istovremeno, a najbolje je to učiniti pod vodstvom doktora ili specijalista.

Općenito, test na HCV antitijela se prijavljuje kao pozitivan ili negativan, ali se može prijaviti i kao reaktivan ili nereaktivan. Rezultati kvantitativnog testiranja HCV RNA objavljeni su kao broj prisutnih kopija virusa, koji se nazivaju i virusno opterećenje. Ako nema virusa ili je količina virusnog opterećenja preniska za otkrivanje, rezultat se često prijavljuje kao negativan ili se ne otkriva. Moguća tumačenja rezultata testa na HCV uključuju:

REZULTATI TESTA HEPATITISA C
ANTITIJELA NA HEPATITIS C

(ANTI-HCV)

HEPATITIS C

RNA REZULTATI

MOGUĆE TUMAČENJE
NegativnoTest nije izvedenNema infekcije; ako se sumnja na nedavno izlaganje infekciji, izvodi se HCV RNA test
NegativnoPozitivnoTrenutna infekcija
PozitivnoTest nije izvedenMoguća HCV infekcija, potrebna su dodatna ispitivanja
PozitivnoPozitivnoTrenutna infekcija
PozitivnoNegativnoNema trenutne infekcije, ali će možda biti potrebno dodatno testiranje

Za određivanje najboljeg liječenja HCV-a, koristi se test genotipa koji identificira soj hepatitisa C otkriven u uzorku. Doktori uzimaju u obzir soj virusa, kao i zdravlje jetre pacijenta i druge faktore pri određivanju liječenja.

Dijagnosticiranje hroničnog HCV-a uključuje pozitivan test i na anti-HCV i na HCV RNA, šest mjeseci ili više nakon početne infekcije.

Iako nijedan test nije savršen, testiranje je važna i prihvaćena metoda ispitivanja HCV-a. Kako bi smanjili rizik od netačnih rezultata, doktori poduzimaju korake za provjeru dijagnoze pacijenta. Na primjer, pozitivan rezultat testa antitijela na HCV zahtijeva potvrdu HCV RNA testiranjem.

Trebaju li mi dodatni testovi?

Nakon testiranja na HCV, potreba za naknadnim testovima ovisi o početnim rezultatima testa. Za pacijente kojima je dijagnosticiran HCV, mogu se koristiti dodatni testovi za praćenje zdravlja jetre i usmjeravanje izbora liječenja. Doktori mogu testirati i druge infekcije koje se šire na isti način kao i HCV, uključujući HIV i hepatitis B.

Tokom liječenja HCV-om, količina virusa u krvi se prati pomoću kvantitativnih HCV RNA testova. Visoko ili povećano opterećenje virusom može značiti da liječenje ne djeluje. Nisko, opadajuće ili neprepoznatljivo virusno opterećenje obično znači da je liječenje djelotvorno.

Pitanja za Vašeg doktora o rezultatima testova
Osobe koje se testiraju na hepatitis C može biti od pomoći postaviti pitanja o rezultatima svojih testova:
 • Koje vrste testova na HCV sam primio/la?
 • Šta je bio moj rezultat testa?
 • Kako tumačite rezultate testova na HCV koje sam imao/la?
 • Trebaju li mi dodatni testovi na osnovu rezultata testa?