Herpes simplex - Labos laboratorij Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - M. Dvor

 
Herpes simplex je virus koji uzrokuje genitalne i oralne herpes infekcije.

Herpes simplex virus (HSV) se prenosi bliskim kontaktom s osobom koja aktivno prenosi virus, obično putem kože ili seksualnim kontaktom. Pacijenti bez simptoma HSV-a i dalje mogu aktivno širiti virus i zaraziti druge.

Laboratorijski testovi koriste se za dijagnosticiranje HSV-a i potvrdu vrste virusa koji uzrokuje infekciju. Dijagnostički testovi mogu zahtijevati uzorak krvi ili uzorak tečnosti uzete iz rane. Rjeđe se može koristiti lumbalna punkcija za dijagnosticiranje infekcije u mozgu ili leđnoj moždini.

Testiranjem se može odrediti i tip HSV-a koji uzrokuje infekciju. Postoje dvije glavne vrste HSV-a:

Herpes simplex virus tip 1 (HSV-1): HSV-1 je uzrok većine slučajeva oralnog herpesa i osobe se često zaraze u djetinjstvu. HSV-1 se takođe može proširiti na genitalije tokom oralnog seksa.

Herpes simplex virus tip 2 (HSV-2): HSV-2 je najčešći uzročnik genitalnog herpesa. HSV-2 se takođe može proširiti na usta tokom oralnog seksa, uzrokujući infekcije usta ili usana. HSV-2 se obično prenosi seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, oralni ili analni seks.

Potreban uzorak herpesa?

Za testove koji zahtijevaju uzorak uzet iz rane, uzorak se mora uzeti kada su lezije otvorene, prije nego što počnu stvarati kraste.

Za analizu krvi nisu potrebne posebne pripreme.

Potrebna priprema za herpes?

Prije testiranja genitalnog i oralnog herpesa, pacijenti bi trebali razgovarati sa svojim doktorom o svim lijekovima ili suplementima koji se uzimaju.

Koliko košta herpes?

U LABOS laboratoriji možete uraditi sljedeće testove na Herpes simplex:

 • HERPES SIMPLEX 1 lgM At – 30 KM
 • HERPES SIMPLEX 1 lgG At – 30 KM
 • HERPES SIMPLEX 2 lgM At – 30 KM
 • HERPES SIMPLEX 2 lgG At – 30 KM
Svrha herpesa?
Svrha ispitivanja genitalnog i oralnog herpesa je identificiranje dokaza o HSV infekciji.

Testiranje genitalnog i oralnog herpesa može se naručiti iz nekoliko razloga, uključujući:

 • Potvrđivanje dijagnoze HSV infekcije kod simptomatskih pacijenata;
 • Dijagnosticiranje pacijenata s anamnezom genitalnih rana koji nemaju simptome;
 • Identificiranje potencijalne HSV infekcije kod trudnica bez simptoma;
 • Razumijevanje da li je seksualni partner osobe sa HSV-om podložan infekciji;
 • Procjena učestalosti budućih izbijanja simptoma.
Kako se koristi herpes?
Postoje četiri vrste testova koji potvrđuju prisutnost HSV-1 ili HSV-2 infekcije:

Virusna kultura: Herpes virusna kultura koristi se za utvrđivanje je li kožna rana zaražena HSV-1 ili HSV-2 prikupljanjem uzorka s rane na koži, stavljanjem u posebno laboratorijsko okruženje i promatranjem je li virus tvari povezane s virusom rastu. Virusna kultura je najkorisnija u ranoj fazi izbijanja, kada je rana otvorena.

Ispitivanje lančane reakcije polimeraze (PCR): PCR testiranje, koje se naziva i virusni DNK test, koristi uzorak uzet iz rane pacijenta za traženje DNK HSV-1 i HSV-2. PCR testiranje može razlikovati infekcije HSV-1 i HSV-2, što ovaj test čini korisnim za utvrđivanje koji virus uzrokuje infekciju osobe. PCR testiranje je primarna metoda ispitivanja uzoraka cerebrospinalne tečnosti.

Tzankov bris: Tzankov bris koristi uzorak ćelija sastruganih sa rane pacijenta kako bi tražio ćelije koje su karakteristične za herpes infekciju. Tokom Tzanckovog razmaza, ćelije se mogu pregledati pod mikroskopom u bolnici, bez potrebe za slanjem uzorka u laboratoriju.

Testovi na antitijela: Imunološki sistem proizvodi antitijela kao odgovor na potencijalno štetne tvari zvane antigeni. Budući da je svaka vrsta antitijela jedinstvena za određeni antigen, testiranjem antitijela na Herpes simplex može se utvrditi je li pacijent zaražen HSV-1 ili HSV-2. Antitijela na HSV mogu se otkriti u uzorku krvi ili uzorku uzetom iz rane pacijenta. Tijelu je potrebno vrijeme da razvije antitijela, pa se pozitivan rezultat možda neće pojaviti do tri mjeseca nakon početne infekcije.

Kada se naručuje test genitalnog ili oralnog herpesa?
Testiranje na viruse koji uzrokuju genitalni i oralni herpes može se naručiti kada pacijent razvije znakove i simptome infekcije herpesom.

Iako mnogi ljudi koji obole od HSV-a nikada ne primijete simptome, znakovi početne infekcije pojavljuju se 2 do 20 dana nakon infekcije i ovise o vrsti HSV-a koji uzrokuje infekciju.

Kada se pojave znakovi i simptomi početne infekcije, oni mogu uključivati:

 • Male rane na koži;
 • Plikovi na usnama, penisu, vagini, zadnjici, anusu ili oko usta;
 • Trnci, svrbež ili pečenje na koži;
 • Groznica, glavobolja ili bolovi u tijelu;
 • Otečeni limfni čvorovi.

Nakon početne infekcije, HSV ostaje uspavan unutar tijela. HSV se može ponovno aktivirati tokom života pacijenta, uzrokujući ponovno pojavljivanje simptoma genitalnog ili oralnog herpesa. Dok je okidač za izbijanje HSV-a često nepoznat, potencijalni okidači uključuju groznicu, stres, fizičke traume i oslabljen imunološki sistem.

Općenito, stručne organizacije ne preporučuju testiranje herpesa za pacijente bez simptoma.

Izuzetak se može napraviti za određene pacijente, uključujući:

 • Pacijenti koji imaju partnera s genitalnim herpesom;
 • Pacijenti koji traže sveobuhvatni panel za testiranje spolno prenosivih bolesti, uključujući osobe s više seksualnih partnera;
 • Bebe rođene od majke koja ima HSV.
Šta znače rezultati herpesa?
Rezultati testiranja genitalnog i oralnog herpesa često se navode kao negativni/normalni ili pozitivni/abnormalni.

Tumačenje ovih rezultata ovisi o vrsti provedenog testa.

Virusna kultura i rezultati PCR testa pokazuju da li uzorak korišten za testiranje sadrži HSV. Pozitivan rezultat znači da pacijent ima HSV infekciju. Pacijent može doživjeti trenutnu ili ponavljajuću infekciju. Rezultati ispitivanja mogu uključivati ​​i vrstu HSV-a identificiranu u uzorku.

Negativan rezultat na virusnu kulturu ili PCR test ukazuje da test uzorak nije sadržavao HSV. Važno je imati na umu da negativna virusna kultura ili PCR test ne znači uvijek da pacijent nema trenutnu ili prošlu HSV infekciju.

Rezultati testa na antitijela izvještavaju da li su antitijela proizvedena kao odgovor na HSV infekciju otkrivena u uzorku koji se koristi za testiranje. Pozitivan rezultat ukazuje na to da su otkrivena antitijela na HSV i da pacijent ima aktivnu ili prošlu infekciju.

Rezultati ispitivanja antitijela koji su negativni ukazuju da u uzorku nisu otkrivena antitijela na HSV.

Ovakav rezultat može se dogoditi i zato što testni uzorak nije imao dovoljno virusa da bi se mogao pronaći tokom testiranja zbog vrlo nedavne infekcije. Može proći i do tri mjeseca nakon infekcije da se pozitivan test na antitijela na HSV.

Za pacijente koji imaju Tzanck bris, rezultati pokazuju jesu li određene ćelije, zvane multinuklearne gigantske ćelije, otkrivene pod mikroskopom. Ove ćelije su karakteristične za herpes infekciju, pa pozitivni rezultati ispitivanja ukazuju na to da pacijent ima infekciju. Tzankov bris ne može razlikovati tipove herpes infekcija, pa pacijent može imati HSV-1, HSV-2 ili drugu vrstu herpesvirusa.

Negativni rezultati Tzanckovog razmaza ukazuju na to da u testnom uzorku nisu nađene višejedrne divovske ćelije. Negativan rezultat često nije od pomoći, jer Tzanckov bris obično ne može tačno identificirati pacijente koji nemaju HSV ili razlikuju vrste herpesvirusa.

Jesu li rezultati ispitivanja tačni?
Testovi koji otkrivaju dokaze o HSV infekciji rutinski su i uobičajeno korišteni medicinski testovi.

Sposobnost testa da precizno dijagnosticira ili isključi HSV infekciju ovisi o testu koji se koristi za analizu i stadijumu infekcije pacijenta.

 • Tzanckov bris i virusna kultura manje su sposobni precizno identificirati pacijente koji imaju HSV infekciju od ostalih testova.
 • PCR testiranje i testiranje antitijela su osjetljiviji, što znači da propuštaju manje slučajeva infekcije.
 • Krvni testovi koji otkrivaju antitijela na HSV mogu razlikovati HSV-1 i HSV-2, ali ne i mjesto infekcije. Testovi krvi ne mogu utvrditi ima li pacijent genitalnu ili oralnu herpesnu infekciju).

Iako su ovi testovi vrijedni za identifikaciju HSV infekcije, nijedan test nije savršen. Kada saznaju rezultate testa, pacijenti bi trebali razgovarati sa svojim doktorom o vrsti provedenog testa i pouzdanosti rezultata testa. Osim toga, s doktorom bi trebalo razgovarati jesu li potrebni dodatni testovi za potvrdu ili isključivanje dijagnoze.

Trebaju li mi dodatni testovi?
Iako jedan test može biti dovoljan za potvrdu HSV infekcije, postoje okolnosti u kojima se mogu propisati dodatni testovi nakon što završite test genitalnog i oralnog herpesa.

Ako početni test nije specifičan za Herpes simplex, kao što je Tzanck bris, možda će biti potrebno dodatno testiranje kako bi se potvrdila ili isključila HSV infekcija. Testiranje potvrde se također može preporučiti nakon nekih vrsta krvnih pretraga.

Osim toga, ako doktori sumnjaju da je infekcija herpesom stigla do pacijentovog mozga, možda će biti potrebno dodatno testiranje za dijagnosticiranje HSV infekcije u ovom dijelu tijela.

Ako je pacijentu dijagnosticiran genitalni ili oralni herpes, doktor može razmotriti mogućnosti liječenja. Iako ne postoji lijek za HSV, liječenje ove infekcije može skratiti trajanje simptoma i izbijanja.

Pitanja za Vašeg doktora o rezultatima testova
Sljedeća pitanja mogu biti korisna dok pacijenti pregledaju rezultate testa genitalnog i oralnog herpesa sa svojim doktorom:
 • Koja je vrsta testa provedena?
 • Kakav i koji je moj rezultat testa?
 • Najvjerovatnije objašnjenje za rezultat testa?
 • Postoje li dodatni testovi koje preporučujete?
 • Kako da razgovaram o rezultatima testa sa seksualnim partnerima?