IgE (imunoglobulin E) - Labos Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - Marijin Dvor

 

AlergijeAnalizaIgE (imunoglobulin E)

Imunoglobulin E (IgE) je antitijelo koje proizvodi imunološki sistem tijela, kao odgovor na uočenu prijetnju. Jedna je od pet klasa imunoglobulina (A, G, M, D i E) i normalno je prisutna u krvi u vrlo malim količinama.

Proizvode ih specifične imune ćelije koje se nazivaju plazma ćelije. Imunoglobulini se proizvode kao odgovor na bakterije, viruse i druge mikroorganizme, kao i supstance koje su prepoznate kao „ne-sebe“ ili predstavljaju štetne antigene za imunološki sistem.

Imunoglobulin E povezan je s alergijskim odgovorima, uključujući astmu, i u manjoj mjeri s imunitetom na parazite. Alergije se dešavaju kada tijelo pretjerano reagira na jednu ili više tvari u okolišu koje se nazivaju alergeni i koje obično ne izazivaju odgovor kod drugih ljudi. Osoba može razviti alergiju ako je izložena alergenu, poput peludi biljaka, kikirikija, jaja, jagoda, pčelinjeg otrova i drugih potencijalnih tvari.

Potreban uzorak IgE-a?

Uzorak krvi se dobiva iz vene na ruci.

Potrebna priprema za IgE?

Nema posebne pripreme za test.

Koliko košta IgE?

U LABOS laboratoriji možete uraditi IgE (imunoglobulin E) test po cijeni od 25 KM.

Svrha IgE-a?

Tokom početnog izlaganja, koje se naziva i senzibilizacija, alergična osoba proizvodi IgE posebno usmjeren protiv tog alergena. IgE se veže na specijalizirana bijela krvna zrnca, što rezultira oslobađanjem niza tvari, uključujući histamin. Kod alergičnih/astmatičara to može uzrokovati suženje bronha u plućima. Ove tvari su također odgovorne za curenje iz nosa, svrbež očiju i svrab kože, koji se javlja kod osoba s alergijama.

Svaki put kada je alergična osoba izložena određenom alergenu, nakon početnog izlaganja, IgE se brzo proizvodi, povećavajući se na nivo koji izaziva alergijsku reakciju. Ozbiljnost reakcije i simptomi, povezani su sa svakom epizodom, a mogu varirati od lokaliziranog crvenila i svrbeža kože, do respiratornih tegoba, povraćanja, proljeva, a u nekim slučajevima do anafilaksije opasne po život. Ozbiljnost će varirati od osobe do osobe, od epizode do epizode i može se pogoršati s vremenom.

Ukupni IgE test mjeri ukupnu količinu imunoglobulina E u krvi, a ne količinu određene vrste. Može se koristiti za otkrivanje alergijskog odgovora u tijelu, a ne specifične alergije. Ovaj test može upotpuniti informacije dobijene alergijskim testovima koji otkrivaju alergen-specifičan IgE.

Kako se koristi IgE?

Ukupni IgE test mjeri ukupnu količinu IgE u krvi, a koristiti se za pomoć pri otkrivanju alergijskih bolesti. Može se naručiti sam ili zajedno s alergenskim specifičnim IgE testovima, ovisno o tome je li doktor identificirao potencijalne tvari na koje je ta osoba možda alergična.

IgE je povezan s alergijskim odgovorima, uključujući astmu, i u manjoj mjeri s imunitetom na parazite.

IgE se može povećati s parazitskim infekcijama, pa se ponekad ukupni IgE test koristi ako se sumnja na parazitsku infekciju.

Kada se naručuje IgE?

Ukupni IgE test može se naručiti ako osoba ima periodične ili trajne simptome koji mogu biti posljedica alergijske reakcije, posebno ako je potencijalni alergen nepoznat. Simptomi mogu uključivati ​​one koje utiču na kožu, disanje i/ili probavu, kao što su:

  • Periodični ili konstantni svrab;
  • Koprivnjača;
  • Svrab u očima;
  • Ekcem;
  • Mučnina, povraćanje, dijareja;
  • Kihanje, kašalj;
  • Otežano disanje;
  • Simptomi astme: piskanje, gubitak daha, kašalj, stezanje u grudima.

Ponekad se IgE može naručiti kao skrining test ako osoba ima uporni proljev koji može biti posljedica parazitske infekcije. Osim toga, može se odrediti kompletna krvna slika (KKS) s diferencijalom bijelih krvnih ćelija kako bi se utvrdilo je li broj eozinofila povećan.

Šta znače rezultati IgE-a?

Povećani ukupni nivo IgE ukazuje na to da osoba vjerovatno ima jednu ili više alergija. Nivoi IgE specifični za alergene će se povećati nakon izlaganja, a zatim vremenom opadati, što utiče na ukupni nivo IgE. Ako je osoba alergična na sezonske tvari, poput peludi, tada se očekuje da će se i specifični IgE i ukupni IgE povećati u doba godine kada je alergen prisutan. Ako neko ima jednu ili više alergija na hranu, tada bi ukupni nivo IgE odražavao izloženost ovoj hrani. Ako je netko alergičan na nešto oko čega se stalno nalazi, poput plijesni u kući ili mačje dlake, tada se ukupni nivo IgE može stalno povećavati.

Povećani nivo ukupnog IgE ukazuje na to da je vjerovatno prisutan alergijski proces, ali neće ukazivati ​​na šta je osoba alergična. Općenito, što je veći broj stvari na koje je osoba alergična, to može biti veći ukupni nivo IgE. Povišeni IgE također može ukazivati ​​na prisutnost parazitske infekcije, ali se ne može koristiti za određivanje vrste infekcije.

Normalni nivo IgE smanjuje vjerovatnoću da osoba ima alergije, ali ih ne isključuje zbog razmaka između izloženosti. Između ekspozicija, nivo IgE osobe može pasti.

Ponekad pojedinac ima stanje koje utječe na imunološki sistem i neće proizvoditi normalne količine imunoglobulina. U ovom slučaju, osoba može imati alergiju koja se ne odražava na ukupni rezultat testa IgE.

Trebam li još nešto znati?

Kako bi identificirao specifične alergije, doktor mora naručiti testove koji otkrivaju alergen-specifični IgE. Ako se sumnja da je osoba alergična na mačke, tada se mora naručiti IgE test mačje dlake. Ako osoba zaista ima alergiju na pse, neće se otkriti ovim testom. Iz tog razloga, doktori mogu izvršiti skrining sa ukupnim IgE testom, a zatim pokrenuti panele sa specifičnim IgE testovima za određenu supstancu. Ove ploče mogu uključivati ​​niz uobičajenih alergena ili sličnih vrsta alergena, kao što su razne trave, pelud, plijesan, perut kućnih ljubimaca i/ili hrana. Simptomi osobe tokom alergijske epizode ne moraju nužno biti u korelaciji s ukupnim nivoom IgE te osobe.

Rijetko se može naručiti IgE test koji će pomoći u dijagnostici vrlo rijetke nasljedne bolesti koja se naziva hiperimunoglobulin E sindrom (Jobov sindrom). Ljudi s ovom bolešću često imaju značajno viši nivo IgE od normalnog i mogu imati ekcem, ponavljajuće infekcije sinusa i pluća, oštećenja kostiju i teške infekcije kože. Znatno povećana koncentracija IgE može ukazivati ​​na to da je pojedinac naslijedio ovo stanje. Dodatna ispitivanja mogu se provesti kako bi se otkrila mutacija u genu STAT3, koja je povezana s ovim poremećajem.

IgE (imunoglobulin E) test se rijetko koristi za dijagnosticiranje i praćenje multiplog mijeloma, koji proizvodi monoklonski IgE.

Mogu li učiniti nešto da smanjim nivo IgE?

Osim ograničavanja izloženosti stvarima na koje ste alergični, ne. Na ukupnu koncentraciju IgE ne utječu promjene načina života, a njeno smanjenje ne bi imalo utjecaja na broj ili vrstu alergija koje imate.

Može li se ukupni IgE test izvesti u ordinaciji?

U nekim slučajevima test može biti dostupan u uredu ili u bolnici, na primjer kod doktora koji je specijaliziran za alergije, ali u većini slučajeva se izvodi u laboratoriji.

Koliko je efikasan kožni test za alergije?

Koža ruke ili leđa ubodena je iglom koja sadrži određeni alergen, uzrokujući crvenu oteklinu kada je pozitivna. Vrlo je specifičan, ali zahtijeva testiranje više uboda kože za svaku vrstu alergena i mora ga tumačiti stručnjak.