Kako radi vaša štitnjača? - Labos laboratorij Sarajevo, ul. Tešanjska br. 1

 

StanjaKako radi vaša štitnjača?

Štitnjača, žlijezda u obliku leptira u središtu prednjeg dijela vrata, glavna je žlijezda metabolizma. Koliko dobro funkcioniše vaša štitnjača međusobno je povezano sa svakim sistemom u vašem tijelu. Ako vaša štitnjača ne radi optimalno, onda niste ni vi u balansu.

Vaša štitnjača pokreće svaku čeliju u vašem tijelu putem hormona koje proizvodi. Ovi hormoni određuju nivo energije i reprodukciju svake čelije, održavajući vaše organe u pogonu i upravljajući vašim cjelokupnim metabolizmom. Proces stvaranja, regulacije i isporuke ovih hormona počinje u vašem mozgu.

Hipotalamus, koji je odgovoran za upravljanje glađu, žeđu, snom, hormonima i tjelesnom temperaturom, među ostalim važnim funkcijama, prati nivo vrijednosti hormona štitnjače prisutnih u krvotoku. Ako utvrdi da su vrijednosti energije niske, šalje hormon koji oslobađa štitnjaču (TRH) u vašu hipofizu. Vaša hipofiza, žlijezda veličine zrna graška u dnu vašeg mozga, oslobađa hormon koji stimulira štitnjaču (TSH) izravno u štitnjaču.

Vaša štitnjača tada je podstaknuta da proizvodi hormon štitnjače pomoću aminokiseline koja se naziva tirozin i joda. Pretvara tirozin u tireoglobulin i veže se između jednog i četiri atoma joda, stvarajući redom T1, T2, T3 i T4.

T4 je primarni izlaz vaše štitnjače. Cirkuliše kroz krvotok i pohranjuje se u tkivima. Mnogo manji postotak proizvedenih hormona je T3, aktivni oblik hormona štitnjače. T2 i T1 čine još manji postotak. T2 je uključen u brzinu metabolizma, međutim, istraživači još uvijek nisu sigurni kakvu ulogu imaju ova dva hormona.

Piše dr Jasminka Ramić-Kapetanović, specijalista nutricionizma i Wingwave terapeut.

Šta može poći po zlu?

Bolesti štitnjače jedno su od najčešće nedovoljno dijagnosticiranih i nepravilno liječenih zdravstvenih stanja. Kada vaša štitnjača ne radi kako treba, to može uzrokovati niz problema. Postoje dva primarna tipa bolesti štitnjače: hipotireoza (slaba funkcija štitnjače) i hipertireoza (pretjerano aktivnost štitnjače). Liječnici konvencionalne medicine koji posumnjaju da pacijentu nešto nije u redu sa štitnjačom provjeravaju samo razinu hormona štitnjače, što pokazuje ima li pacijent hipo- ili hipertireozu, neće utvrditi je li uzrok autoimuna bolest. Ne brinite, ispričat ću vam o znakovima upozorenja za minutu.

Zaronimo dublje u ono što može poći po zlu sa vašom štitnjačom.

Hipotireoza

Najčešći oblik bolesti štitnjače je hipotireoza, što je kada vaša štitnjača ne radi dovoljno i ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače. To se može dogoditi jer vaša hipofiza ne radi ispravno i ne šalje dovoljno hormona koji stimuliše štitnjaču (TSH) u vašu štitnjaču, ili je vrijednost TSH normalna, ali vaša štitnjača ne proizvodi dovoljno T4 i T3 da bi adekvatno opskrbila vaše čelije. Kasnije ću vam navesti koje testove treba uraditi za provjeru rada štitnjače.

Rani znakovi upozorenja na hipotireozu?
 • Umor
 • Moždana magla
 • Debljanje ili nemogućnost gubitka težine
 • Hladne ruke ili noge
 • Gubitak kose
 • Zatvor
 • Loša koncentracija
 • Neplodnost
 • Nizak libido
 • Depresija
 • Smanjeni broj otkucaja srca
 • Smanjena tjelesna temperatura

Jedan od najčešćih uzroka hipotireoze je Hashimotova bolest, autoimuna bolest kod koje vaš imunološki sistem napada štitnjaču. Zapravo, bolest štitnjače kod većine pacijenata podstaknuta je autoimunim stanjem.

Hipertireoza?

Na drugom kraju rada štitnjače je hipertireoza, koja je rjeđa, ali i opasnija od hipotireoze. Kada su hormoni štitnjače previsoki, energetski metabolizam će se ubrzati, uzrokujući da tijelo prebrzo sagorijeva hranjive tvari. To može dovesti do pothranjenosti i niza problema. Najčesča izjava “jela sve što mi je bilo pred očima i prešla sam s veličine XXL na veličinu L u nekoliko mjeseci.

Gravesova bolest, oblik je hipertireoze. U pacijenata s hipertireozom, štitnjača proizvodi višak hormona štitnjače, šaljući vaše tijelo u pogon.

Rani znakovi upozorenja na hipertireozu?
 • Valovi vrućine, znojenje
 • Nenamjerni gubitak težine
 • Učestale stolice, rijetka stolica ili proljev
 • Poteškoće sa spavanjem i nesanica
 • Tjeskoba, razdražljivost ili stalni umor
 • Povišen broj otkucaja srca
 • Promjene u menstrualnim ciklusima
 • Smanjen libido
 • Izbuljene oči
 • Debela crvena koža na potkoljenicama ili stopalima
 • Povećan apetit
 • Osteoporoza
 • Tremor ruku
 • Slabost mišića
Kako se dijagnosticira bolest štitnjače?

To ne bi trebalo čuditi s obzirom na to da se konvencionalni medicinski pristup bolestima štitnjače “jedna veličina za sve” fokusirani na liječenje simptoma, a ne na otkrivanje temeljnog uzroka vašeg stanja. Nažalost, konvencionalna medicina još uvijek koristi ovaj zastarjeli model.

Jedno pitanje koje najčešće postavljaju je: “Koji su najvažniji testovi štitnjače za procjenu funkcije moje štitnjače?“.

Svih pet!

Ovo su jako bitni testovi te je bitno uraditi svih pet, uz ono što znače rezultati testa štitnjače, dvije najvažnije teme koje treba razumjeti kako biste utvrdili imate li zaista bolest štitnjače ili ne.

Testiranje hormona putem krvi

Ovo je prvi i osnovni korak. Kod hipertireoze, hormon koji stimulira štitnjaču (TSH) bit će vrlo nizak, a slobodni T4 i slobodni T3 bit će povišeni. U autoimunim stanjima također ćete vidjeti povišene razine antitijela.

Ultrazvuk

Ovo je korisno za pregled čvorova na štitnjači, a vaš liječnik može zatražiti biopsiju tankom
iglom kako bi potvrdio da čvorovi nisu kancerogeni.

Unos radioaktivnog joda (RAIU I snimanje)

Ovo je sljedeći korak u dijagnosticiranju neravnoteže štitnjače. RAIU pomoću male doze I-131 odredit će koliko joda štitnjača preuzima. Visoki unos joda ukazuje na Gravesovu bolest. Ovaj test može biti od pomoći u isključivanju drugih mogućih uzroka pretjeranog rada štitnjače.

Koji su laboratorijski testovi potrebni i najbolji za određivanje imate li problema sa štitnjačom?

Kako biste dobili potpunu sliku o svom ili pacijentovom zdravlju štitnjače i medicinskim potrebama, preporučujem da liječnik naruči svih pet testova navedenih u nastavku. Važno je da se nalazi očitaju za sve vrijednosti ,svih testova za stitnjacu , a ne za pojedinačne hormone i pojedinačne vrijednosti!

Vrijednosti TSH:

Ovaj se test zasniva na aktivnosti hipofize. Visok nivo TSH ukazuje na hipotireozu, dok niska razina TSH ukazuje na hipertireozu.

Slobodni T4 (FT4):

FT4 se odnosi na nevezani T4 – tj. onaj koji se nalazi u krvotoku. Visoke vrijednosti FT4 ukazuju na hipertireozu, dok niske vrijednosti FT4 ukazuju na hipotireozu.

Slobodni T3 (FT3):

Visok FT3 ukazuje na hipertireozu, dok nizak FT3 ukazuje na hipotireozu.

Test antitijela (razine Anti TPO – Anti Tg):

Budući da su najčešći oblici bolesti štitnjače autoimune bolesti, otkrivanje antitijela štitnjače ključno je za dobivanje tačnog rezultata. Dva su antitijela koja izazivaju zabrinutost: Anti TPO i Anti Tg. Anti TPO se odnosi na antitijela na peroksidazu štitnjače koja ciljaju na enzim koji posreduje u jodiranju tireoglobulina. Anti Tg se odnosi na antitijela koja napadaju tireoglobulin.

Kako poboljšati funkciju štitnjače?

Upravljanje vrijednostima hormona štitnjače putem lijekova za štitnjaču samo je dio procesa. Pravi posao dolazi u prepoznavanju ranih znakova upozorenja na problem sa štitnjačom, rješavanju temeljnih uzroka koji su uzrokovali vašu bolest štitnjače i promjenama zdravog načina života kako bi se oni uklonili.

Ovaj dokazani pristup stil je života koji ublažava i poništava vaše simptome bolesti štitnjače, pomaže vam da prestanete uzimati teške lijekove i omogućuje vam da živite zdrav, energičan i bezbolan život.

Obratite pažnju na rad crijeva, Vašu ishranu i probavu , počinje liječenjem vaših crijeva. Nakon što ste izliječili crijeva, vrijeme je da promijenite način života izbacivanjem glutena, žitarica i mahunarki iz prehrane.

Za mnoge ljude, 80% iscjeljenja događa se obavljenjem prva dva koraka . Ako niste vidjeli potpuni preokret svojih simptoma, morate kopati dublje, a to znači smanjiti svoju izloženost toksinima. Nakon što se pozabavimo stupom III, prelazim na sljedeći dio slagalice: osnovne infekcije i stres.

Kako biste podržali optimalnu kondiciju štitne, nadopunite ishranu s optimalnim namirnicama, multivitaminima, uz minerale koji podržavaju štitnjaču kao što su cink, selen i jod, uz antioksidanse uključujući vitamine C i E i druge hvatače slobodnih radikala.

Lično sam uvjerena da su zdravlje i ukupan kvalitet zivota direktno proporcionalni kondiciji i radu štitne, sa poremecajima rada ili bolešću štitnjače.Ovdje sam da vam kažem da živahno, blistavo zdravlje nije fantazija. Prepoznavanje ranih znakova upozorenja na probleme sa štitnjačom prvi je korak u otkrivanju temeljnog uzroka vaših simptoma. Kada konačno vratite svoju štitnjaču u ravnotežu, nećete vjerovati kako se sjajno osjećate.

Redovno kontrolisite rad svoje stitne žlijezde, preventivno radite laboratorijske analize hormona, savjetujte se sa zdravstvenim profesionalcima. Nema sumnje u vaznost ovih koraka I prevencije kao osnove dobrog zdravlja