Ne vodimo dovoljno računa o svom zdravlju! Uradimo preglede!

 

ČlanciNovostiVijestiNe vodimo dovoljno računa o svom zdravlju! Uradimo preglede!

LABOS laboratorij je za uposlenike Općine Centar Sarajevo, starosne dobi od 57 do 64 godine, omogućio besplatne preglede i testiranja s ciljem procjene rizika od nastanka srčanog udara. Partner na ovom projektu su bili Općina Centar Sarajevo i Udruženje “Generacija”.

Testiranje se odnosilo na desetogodišnu procjenu rizika od nastanka srčanog udara.

 

Cilj ovog testiranja je podizanje svijesti i uvođenje promjena u životne navike. Također, cilj je da se preveniraju moguća srčana oboljenja, jer prevencija je pola zdravlja.

“Ne vodimo dovoljno računa o svom zdravlju s obzirom na stil života u kojem smo često izloženi stresu”, istaknula je Jasna Beba pomoćnica općinskog načelnika u Općini Centar, te je dodala da su ovi preventivni pregledi itekako potrebni.

Laboratorij “LABOS” kontinuirano u javnosti komunicira važnost prevencije, te implementira ovaj vid projekata kako bi javnost spoznala važnost korištenja laboratorijskih analiza i u prventivne svrhe.

Labos - Centar

“Čast i zadovoljstvo mi je što smo danas u mogućnosti da osiguramo prventivne preglede za uposlenike Općine Centar. Prethodno je to urađeno za uposlenike Općine Stari Grad. Cilj je da dobijemo kvalitetnu analizu, jer se radi o rizičnoj skupini od srčanih oboljenja”, kazala je Emina Mešić, PR Udruženja “Generacija”.

Stručno osoblje je kvalitet LABOS-a, te se svakoj analizi pristupa studiozno kako bi analiza bilo maksimalno pouzdana i relevantna.

“Testiranje se sastoji od određenih laboratorijskih analiza među kojima moramo izdvojiti visoko osjetljivi troponim I. To je srčani marker koji nam pokazuje oštećenje srčanog mišića. Na osnovu tih parametara mi radimo desetogodišnju procjenu rizika od nastanka srčanog udara”, pojasnila je Sanida Fejzić, inženjerka medicinsko-laboratorijske dijagnostike i uposlenice laboratorije “LABOS”, na koji način se vrši analiza.