Mjesec muškog zdravlja - Labos

 

NovostiMjesec muškog zdravlja

Povodom Mjeseca zdravlja muškaraca, LABOS laboratorij je pod sloganom „Misli muški!“ pripremio panel po akcijskoj cijeni:
Panel Prostate (Total PSA, Free PSA i Ratio PSA) po cijeni od 20,00KM.

Internacionalna proslava koja se koristi za podizanje svijesti o zdravstvenoj zaštiti muškaraca i fokusiranje na ohrabrivanje dječaka, muškaraca i njihovih porodica da prakticiraju i provode odluke o zdravom životu, kao što su vježbanje i zdrava prehrana. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, muškarci u Sjedinjenim Državama u prosjeku umiru 5 godina ranije od žena i umiru po većoj stopi od tri vodeća uzroka smrti, srčanih bolesti, raka i nenamjernih ozljeda.
Zvanični simbol mjeseca je plava vrpca, a svrha Mjeseca zdravlja muškaraca je podizanje svijesti o zdravstvenim problemima koji se mogu spriječiti i podsticanje ranog otkrivanja i liječenja bolesti.
Tokom Mjeseca zdravlja muškaraca, ohrabrujemo muškarce da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem. Vjerojatno niti jedan dio muške anatomije ne veže uz sebe toliko bojazni i pitanja kao što to čini prostata.
Prostata je spolna žlijezda koja okružuje unutarnji dio mokraćne cijevi, smještena između dna mokraćnog mjehura i završnog dijela debelog crijeva – rektuma. Oblikom podsjeća na kesten, normalna joj je veličina 3,5 cm u promjeru, a težina 20 grama. Njezina je funkcija proizvodnja sjemene plazme.
Najčešće bolesti prostate
Uvećanje, odnosno benigna hipertrofija prostate, najčešće od tri glavna oboljenja prostate, javlja se u više od 60% muškaraca starijih od 50 godina, više od 75% starijih od 70 godina. Nastaje uslijed hormonalnih promjena koje dovode do pojačanog dijeljenja i rasta stanica prostate.
Prostatitis odnosno upala prostate vrlo je neugodno oboljenje prostate uzrokovano hormonskim disbalansom (češće u starijih) i infektivnim čimbenicima (češće u mlađoj populaciji).
Karcinom (adenokarcinom) prostate, u više od 80% slučajeva javlja se u dobi iznad 65 godina, a po učestalosti je drugi uzrok smrtnosti – nakon karcinoma pluća. U 90% slučajeva dijagnosticira se relativno kasno, s obzirom da u pravilu ima spori tok i simptome slične benignoj hiperplaziji.
PSA je prostata specifični antigen (sinonim tPSA, total PSA), tumorski marker specifičan za
prostatu. Koristi se kod ranog otkrivanja karcinoma prostate, što je rijetka osobina tumorskih markera – većina se koristi prvenstveno za praćenje terapije.
Kod redovitog određivanja PSA kod muškaraca starijih od 50 godina karcinom prostate se može otkriti u ranom stadiju i gledano na ukupnu populaciju, smanjuje se smrtnost od tog karcinoma.