Svjetski dan muškaraca: Movember - mjesec protiv raka prostate - Labos

 

NovostiSvjetski dan muškaraca: Movember – mjesec protiv raka prostate

Movember

Svjetski dan muškaraca obilježavamo 19. novembra, a čitav je mjesec dodatno posvećen njihovom zdravlju. Brkovi kao ukras muškog lica u ovom mjesecu dobivaju sasvim novo značenje. Riječi moustache (brk) i novembar neobično su spojene u riječ “Movember” kako je nazvana akcija koja traje od 2003. godine

Cilj je sudjelovanje u pokretu kojim se skreće veća pozornost na važnost borbe protiv raka prostate i testisa, duševnih bolesti, ali i drugih bolesti primarno vezanih uz mušku populaciju. Jer činjenica je da se više ne postavlja pitanje hoće li muškarac posjetiti urologa, nego kada će to učiniti. Ne trebaju se čekati simptomi bolesti prostate da se pregled obavi.

Ovakva obilježavanja su bitna zato što se u svijetu još uvijek nedovoljno govori o zdravstvenim problemima s kojima se muškarci susreću. Gotovo su u našoj sredini muškarci manje skloni odlasku doktoru te traženju pomoći, a više samostalnom rješavanju problema. Po učestalosti je drugi najčešći zloćudni tumor kod muškaraca u Federaciji BiH, a rak prostate je na visokom 6. mjestu svih uzroka smrtnosti od malignih bolesti u FBiH.

Muškarci – briga o zdravlju

Kako bi na vrijeme spriječili daljnji razvoj ovakvih bolesti, važno ih je otkriti na vrijeme – čak i prije pojave prvih simptoma. Zato se muškarcima preporučuju redovite godišnje kontrole koje mogu signalizirati eventualne probleme sa zdravljem.

Tokom mjeseca novembra LABOS laboratorij obezbjeđuje popust od 50% na paket markera prostate (Total PSA, Free PSA), po cijeni od 20,00 KM, i LABOS Paket zdravlja (KKS, sedimentacija, šećer, urea, kreatinin, AST, ALT, holesterol, trigliceridi, željezo, eGFR), po cijeni od 17,50 KM.