Paket analiza jetre - Labos laboratorij Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - Marijin Dvor

 

AnalizaStanjaPaket analiza jetre

Šta je to panel jetre?

Panel jetre je grupa testova koji se provode zajedno kako bi se otkrile, procijenile i nadzirale bolesti ili oštećenja jetre.

Jetra je vitalni organ smješten u gornjem desnom dijelu trbuha i iza donjih rebara. Zauzima veći dio prostora ispod rebara, a također i dio lijevog gornjeg dijela trbuha.

Jetra je odgovorna za nekoliko osnovnih tjelesnih funkcija, kao što su:
 • Filtriranje i razgradnja štetnih tvari iz krvi koje se uklanjaju iz tijela urinom i stolicom;
 • Stvaranje žuči koja pomaže u probavi hrane, posebno masti;
 • Pohranjivanje glikogena koji se koristi za energiju;
 • Pretvaranje hranjivih sastojaka iz hrane koju jedemo u osnovne krvne komponente;
 • Reguliranje zgrušavanja krvi;
 • Održavanje hormonske ravnoteže;
 • Pohranjivanje nekih vitamina;
 • Faktori koji pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv infekcije;
 • Uklanjanje bakterija iz krvi;
 • Uz to, ćelije jetre pretvaraju amonijak (krajnji proizvod aminokiselina) u manje štetnu tvar koja se naziva urea, a koje se tijelo može riješiti urinom.
Razne bolesti i infekcije mogu izazvati akutna ili kronična oštećenja jetre, uzrokujući upalu (hepatitis), ožiljke (cirozu), opstrukcije žučnih kanala, tumore jetre i disfunkciju jetre.

Alkohol, droge, neki biljni dodaci i toksini mogu također oštetiti jetru.

Značajna količina oštećenja jetre može se pojaviti prije nego što se pojave simptomi. Simptomi su obično poput žutice, tamnog urina, stolice svijetle boje, svrbeža (pruritus), mučnine, umora, proljeva i neobjašnjivog gubitka ili debljanja. Rano otkrivanje povrede jetre je neophodno kako bi se smanjila šteta i očuvala funkcija jetre.

Potreban uzorak?

Uzorak krvi se uzima iz vene na ruci.

Šta se testira?
Panel jetre obično se sastoji od nekoliko testova koji mjere enzime i proteine.
Jetreni enzimi:
 • Alanin aminotransferaza (ALT) je enzim koji se uglavnom nalazi u jetri, a najbolji je kao test za otkrivanje hepatitisa.
 • Alkalna fosfataza (ALP) je enzim povezan sa žučnim kanalima, ali koji takođe proizvode kosti, crijeva i tokom trudnoće placenta (naknadni porođaj). Često se povećava kada su žučni kanali začepljeni ili oštećeni.
 • Aspartat aminotransferaza (AST) je enzim koji se nalazi u jetri i nekoliko drugih organa, posebno u srcu i ostalim mišićima u tijelu.
 • Gama-glutamil transferaza (GGT) je još jedan enzim koji se uglavnom nalazi u ćelijama jetre. Vrlo je osjetljiv marker za bolesti jetre, ali nije specifičan, jer ne može razlikovati različite uzroke bolesti jetre. GGT se ne preporučuje za rutinsku upotrebu. Koristi se zajedno s ALP za određivanje izvora povećane ALP, bilo iz kostiju ili jetre. Visok nivo GGT može se naći uz konzumaciju alkohola.
 • Laktat dehidrogenaza (LD) kao enzim se oslobađa sa oštećenjem ćelija.
Proteini:
 • Albumin test mjeri glavni protein koji stvara jetra, a na nivo može utjecati funkcija jetre i bubrega, te smanjena proizvodnja ili povećani gubici.
 • Ukupni protein mjeri albumin i sve druge proteine ​​u krvi, uključujući antitijela stvorena da pomažu u borbi protiv infekcija.
 • Bilirubin ima dva različita testa, koji se često koriste zajedno (posebno ako osoba ima žuticu), a to su ukupni bilirubin koji mjeri sav bilirubin u krvi i direktni bilirubin koji mjeri konjugiran oblik (u kombinaciji s drugim spojem) u jetri.
Sljedeći testovi bi se mogli dodati u prošireni jetreni panel:
 • Protrombinsko vrijeme (PT), jer jetra proizvodi proteine ​​koji su uključeni u zgrušavanje krvi, te ako je vrijednost abnormalna, onda može ukazivati ​​na oštećenje jetre.
 • Alfa-fetoprotein (AFP) je povezan s regeneracijom ili proliferacijom ćelija jetre i može se proizvesti od nekih vrsta tumora.
 • Autoimunska antitijela (npr. ANA, SMA, anti-LKM-1) su povezana sa autoimunim bolestima jetre (autoimuni hepatitis (AIH) i primarna bilijarna ciroza (PBC)).
Koliko košta test?

Cijena panela jetre u LABOS laboratoriji iznosi 19,00 KM.

Posjetite LABOS laboratoriju na lokaciji Tešanjska 1. ili nas kontaktirajte pozivom na broj tel. +387 33 549-532.

Kako se koristi test?
Panel jetre može se koristiti za:
 • Skrining tj. za oštećenje jetre, posebno ako imate neko stanje ili uzimate lijekove koji mogu utjecati na Vašu jetru. Može se naručiti prošireni panel koji se često izvodi kao dio općeg zdravstvenog pregleda, umjesto panela jetre za rutinski pregled. Ova grupa testova uključuje većinu panela jetre, kao i dodatne testove koji procjenjuju druge organe i sisteme u tijelu.
 • Pomoć u dijagnosticiranju  bolesti  jetre, ako imate znakove i simptome koji ukazuju na moguću disfunkciju jetre.
 • Praćenje funkcije jetre, ako imate bolest jetre ili stanje za koje je poznato da utječe na jetru ili ako pratite efikasnost bilo kojeg tretmana.
Jedan  ili više testova jetrenog panela mogu se koristiti za praćenje. Naprimjer, moguće je naručiti niz testova na bilirubin za procjenu i praćenje žutice novorođenčeta ili osobe s hemolitičkom anemijom.

Abnormalni rezultati na panelu jetre mogu potaknuti ponovljeno testiranje jednog ili više testova, kao i cijelog panela kako bi se utvrdilo da li abnormalni rezultati i dalje traju. Dodatna ispitivanja mogu biti potrebna da bi se utvrdio uzrok disfunkcije jetre.

Kada se naručuje?
Panel jetre ili jedne ili više njegovih komponenti može se naručiti kada imate povećani rizik od bolesti jetre, i/ili disfunkcije.

Možda ćete biti izloženi povećanom riziku ako:

 • Uzimajte lijekove koji mogu potencijalno oštetiti jetru;
 • Konzumirate alkohol ili ste alkoholičar; 
 • Imate virusni hepatitis ili moguću izloženost virusima hepatitisa;
 • Posjedujete porodičnu historiju bolesti jetre;
 • Vaša trenutna težina je prekomjerna, posebno ako imate dijabetes i/ili visok krvni pritisak.

Međutim, većina ljudi koji imaju bolesti jetre nemaju nijedan od ovih simptoma, osim ako je bolest prisutna dugi niz godina ili se radi o teškom obliku bolesti.

Znakovi i simptomi mogu uključivati:
 • Slabost, umor;
 • Gubitak apetita;
 • Mučnina, povraćanje;
 • Oticanje i/ili bol u trbuhu;
 • Žutica (žutilo očiju ili kože);
 • Tamni urin, stolica svijetle boje;
 • Svrbež (pruritus);
 • Dijareja.
Često se niz panela jetre naručuje tokom nekoliko dana ili sedmica  kako bi se utvrdio uzrok poremećaja jetre i procijenila njegova težina.

Kao rezultat, kada se otkrije bolest jetre, ona se s vremenom može redovno nadzirati pomoću panela jetre ili s jednom ili više njegovih komponenti. Takođe se može redovno naručivati ​​panel za jetru radi praćenja efikasnosti liječenja poremećaja jetre.

Šta znači rezultat testa?
Rezultati ispitivanja jetrenog panela nisu dijagnostika određenog stanja.

Oni ukazuju na to da može postojati problem s jetrom. Ako nemate simptoma ili prepoznatljive faktore rizika, abnormalni rezultati ispitivanja jetre mogu ukazivati ​​na privremenu ozljedu jetre. Moguće je i da odražavju nešto što se događa negdje drugdje u tijelu – poput skeletnih mišića, gušterače ili srca. 

Rezultati panela jetre obično se vrednuju zajedno. Nekoliko skupova rezultata testova izvedenih tokom nekoliko dana ili sedmica često se procjenjuju zajedno kako bi se utvrdilo postoji li obrazac. Često su potrebna dodatna ispitivanja kako bi se utvrdio uzrok oštećenja jetre i/ili bolesti. Na primjer, abnormalan bilirubin, albumin i/ili ukupni protein mogu ukazivati ​​na pogoršanje funkcije jetre. Kod stabilnih ili poboljšanih rezultata ovih testova mogu ukazivati ​​na to da je funkcija jetre stabilna ili se poboljšava.

Sljedeća tabela sažima neke kombinacije rezultata koje se mogu vidjeti kod određenih vrsta jetrenih bolesti.
Tip stanja ili bolesti
Bilirubin
ALT i AST
ALP
Albumin
PT
Akutno oštećenje (zbog, npr, infekcije, toksina ili  droga, itd.)Normalan ili povišen najčešće nakon što su ALT i AST povećani Obično se uveliko povećava (8-50 puta gornja referentna granica); ALT je obično veći od ASTSamo umjereno povišeno (manje od 3 puta gornje granice) ili normalanNormalObično normalan
Hronične forme poremećaja rada jetreNormalan ili  povećanLagano povećan; ALT je konstantno visokNormalan do lagano povišenNormalNormalan
Alkoholni  HepatitisNormalan  ili povišenAST je lagano povišen (8 puta manje od gornje granice ), obično najmanje dvostruko veći od  ALTNormalan do lagano povišenNormalNormalan
CirozaMože se povećati, ali  obično  kasnije u toku bolestiAST je obično viši od ALT, ali nivo je obično niži nego kod alkoholne bolestiPovišen ili normalanNormalan ili sniženObično produženo
Opstrukcija žučnih kanala, kolestaza
Uobičajena ili povećana; povećana u potpunoj opstrukciji
Normalno do umjereno povišeno
Povećan; često veće od 4 puta više nego što je normalno

Obično normalno, ali ako je bolest hronična, nivoi se mogu smanjiti
Obično normalan

Rak koji se proširio na jetru (metastaza)
Obično normalanLagano povišen ili normalanObično jako povišenNormalNormalan

Rak porijeklom iz jetre (hepatocelularni karcinom, HCC)
Može se povećati, posebno ako je bolest uznapredovala
AST veći od ALT, ali niži od onog viđenog kod alkoholnih bolesti
Normalan ili povišenSnižen ili normalanObično produženo
AutoimunoNormalan ili povišenUmjereno povećan; ALT je obično veći od ASTNormalno do umjereno povišenoObično sniženNormalan
Koji se testovi mogu uraditi nakon praćenja abnormalnog panela jetre kako bi se utvrdio uzrok ozljede jetre?
Da bi se dijagnosticirala bolest jetre, zdravstveni radnik će procijeniti rezultate testa panela jetre i razmotriti druge faktore.

Ti znakovi su poput simptoma, kliničke i porodične historije. Ovisno o rezultatima panela jetre, zdravstveni radnik može sumnjati na određeni uzrok poremećaja jetre i naručiti naknadne laboratorijske testove. Također, može naručiti biopsiju jetre i/ili skeniranje slika kako bi potvrdio dijagnozu i utvrdio opseg oštećenja jetre .

Neki primjeri dodatnih laboratorijskih testova uključuju:

Tip poremećaja jetre
Drugi testovi koji se preporučuju
Virusni  hepatitisPanel za akutni virusni hepatitis, testiranje na hepatitis A, testiranje na hepatitis B, testiranje na hepatitis C
Alkoholizam/hepatitisGGT, etanol, transferin s nedostatkom ugljenih hidrata
ToksičniTestovi na toksine, droge, uključujući droge, acetaminofen
Wilsonova bolestBakar, cerulosplazmin, pregled oka, biopsija jetre
Alpha-1 antitrypsin nedostatakAlpha-1 antitrypsin
AutoimuniANA, SMA, anti-LKM-1
HroničniBiopsija jetre
Rak jetreAFP, DCP