Paket štitnjače - Labos laboratorij Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - M. Dvor

 

AnalizaStanjaPaket štitnjače

Šta je to panel štitnjače?

Panel štitnjače je grupa testova koji se mogu zajedno naručiti. Svrha testova je kako bi se pomoglo u procjeni funkcije štitnjače i dijagnosticiranju poremećaja štitnjače. Testovi uključeni u panel štitnjače mjere nivo hormona štitnjače u krvi.

Štitnjača je mali organ u obliku leptira koji leži ravno preko dušnika u dnu vrata. On proizvodi hormone štitnjače, prvenstveno T4 i neke T3. Ovi hormoni putuju tijelom i reguliraju metabolizam govoreći ćelijama u tijelu kojom brzinom koriste energiju i proizvode proteine. Većina hormona koji stvara štitnjača je T4. Ovaj hormon je relativno neaktivan, ali se pretvara u mnogo aktivniji T3 u jetri i drugim tkivima. 

Gotovo svi T3 i T4 koji cirkuliraju u krvi vezani su za proteine. Mali dijelovi koji nisu vezani nazivaju se “slobodnim” i predstavljaju biološki aktivne oblike hormona. Laboratorijski testovi mogu izmjeriti količinu slobodnog T3 ili slobodnog T4 ili ukupni T3 ili ukupni T4 u krvi.

Kada se nivo hormona štitnjače u krvi smanji, hipotalamus oslobađa hormon koji oslobađa tirotropin. To zauzvrat dovodi do toga da hipofiza oslobađa hormon koji stimulira štitnjaču (TSH). TSH stimulira štitnjaču da proizvodi i oslobađa T4 (prvenstveno) i T3. Kako se nivo hormona štitnjače povećava u krvi, hipofiza proizvodi manje TSH, a štitnjača proizvodi manje T4 i T3.

U normalnim okolnostima, ovaj sistem povratne sprege regulira aktivnost štitnjače kako bi održao relativno stabilan nivo tiroidnih hormona u krvi.

Štitnjača ne proizvodi dovoljno T3 i T4

Ako vaša štitnjača ne proizvodi dovoljno T4 i T3 (neaktivna štitnjača), uslijed disfunkcije štitnjače ili nedovoljnog TSH, tada možete imati znakove i simptome hipotireoze kao što su debljanje, suha koža, intolerancija na hladnoću, neredovite menstruacije i umor. Hashimoto tiroiditis je najčešći uzrok hipotireoze. Stoga moramo voditi računa o našoj štitnjači!

Ako vaša štitnjača proizvodi previše T4 i T3, možda imate znakove i simptome povezane sa preaktivnom štitnjačom (hipertireoza), kao što su ubrzani puls, anksioznost, gubitak kilograma, poteškoće sa spavanjem, drhtanje u rukama i natečenost oko suhih, nadraženih oči, a u nekim slučajevima i izbočene oči. Gravesova bolest je najčešći uzrok hipertireoze

Kao rezultat i hipertireoza i hipotireoza mogu biti uzrokovani tireoiditisom, rakom štitnjače i prekomjernom ili nedostatnom proizvodnjom TSH.

Potreban uzorak?
Uzorak krvi se uzima iz vene na ruci.
Šta se testira?
Panel štitnjače uključuje testove za:

Ukupni testovi T4 i ukupni T3 koriste se već duži niz godina, ali na njih može utjecati nivo proteina dostupnih u krvi koji se vežu za hormon.

Na slobodne T4 i slobodne T3 testove nivo ne utječe, a mnogi smatraju da su tačniji odraz funkcije hormona štitnjače.

U većini slučajeva slobodni T4 test zamijenio je ukupni T4 test. Međutim, neke profesionalne smjernice preporučuju ukupni T3 test, tako da se za procjenu funkcije štitnjače mogu koristiti i ukupni T3 ili slobodni T3 test.

Koliko košta test?

Cijena panela štitnjače u LABOS laboratoriji iznosti 25,00 KM.

Posjetite LABOS laboratoriju na lokaciji Tešanjska 1. ili nas kontaktirajte pozivom na broj tel. +387 33 549-532.

Kako se koristi test?
Početni test za poremećaje štitnjače je TSH test.

Ako je nivo TSH abnormalan, obično se prati testom na slobodni T4. Ponekad će se izvesti i ukupni T3 ili slobodni  T3.

Često će laboratorija automatski izvršiti ovo naknadno testiranje. Ovo je poznato kao refleksno testiranje i time se štedi vrijeme od čekanja rezultata početnog testa, a zatim se zahtjeva dodatno testiranja za potvrdu ili pojašnjenje dijagnoze. Refleksni testovi se obično izvode na originalnom uzorku koji je dostavljen kada je zatražen početni test.

Kao alternativu, Vaš doktor može zatražiti panel štitnjače. To znači da će se sva tri testa provoditi istovremeno kako bi se dobila potpunija početna slika o funkciji štitnjače.

Kada se naručuje?
Kada naručiti panel sa štitnjačom?

Panel sa štitnjačom može se naručiti kada imate znakove i simptome koji ukazuju na nedovoljnu aktivnost štitnjače (hipotireoza) ili prekomjernu aktivnost štitnjače (hipertireoza) zbog poremećaja štitnjače.

Znakovi i simptomi slabo aktivne štitnjače mogu uključivati:

 • Usporeni rad srca;
 • Debljanje;
 • Povećana štitnjača (guša);
 • Suha koža;
 • Zatvor;
 • Problemi s toleriranjem hladnoće;
 • Bolovi u mišićima i zglobovima;
 • Stanjivanje kose, gubitak kose;
 • Umor;
 • Depresija;
 • Zaboravljanje;
 • Obilne ili neredovne menstruacije ili neplodnost kod žena.

Znaci i simptomi preaktivne štitnjače mogu uključivati:

 • Ubrzan rad srca;
 • Anksioznost;
 • Gubitak težine;
 • Poteškoće sa spavanjem;
 • Drhtanje u rukama;
 • Mišićna slabost;
 • Povećano znojenje;
 • Problemi s toleriranjem vrućine;
 • Ponekad češće pražnjenje crijeva.

Neki neuobičajeni simptomi koji mogu utjecati na oči su: natečenost oko očiju, suhoća, iritacija, pretjerano suzenje, osjetljivost na svjetlost, mutni dvostruki vid, a u nekim slučajevima i ispupčenje očiju.

Šta znači rezultat testa?

Ako sistem povratnih informacija koji uključuje štitnjaču ne funkcionira pravilno zbog jednog od niza poremećaja, tada može doći do povećane ili smanjene količine hormona štitnjače.

Kada se poveća nivo TSH, štitnjača će stvoriti i osloboditi neprikladne količine T4 i T3 i možda ćete imati simptome povezane sa hipertireozom. Ako se smanji proizvodnja hormona štitnjače, možda imate simptome hipotireoze.

Rezultati ispitivanja sami po sebi nisu dijagnostički, ali će natjerati Vašeg doktora da izvrši dodatna ispitivanja kako bi istražio uzrok viška ili nedostatka i poremećaj štitnjače.

Sljedeća tabela sažima neke primjere tipičnih rezultata ispitivanja i njihovo potencijalno značenje.

Koji se još testovi mogu naručiti pored panela na štitnjači?
Testovi krvi koji se mogu izvoditi pored panela štitnjače mogu uključivati:
 • Antitijela na štitnjaču – za pomoć u dijagnosticiranju autoimune bolesti štitnjače i razlikovanju od ostalih stanja štitnjače (npr. Gravesova bolest, Hashimoto tiroiditis);
 • Kalcitonin – pomaže u dijagnozi hiperplazije C-ćelija i medularnog karcinoma štitnjače;
 • Tiroglobulin – prvenstveno za praćenje liječenja i recidiva karcinoma štitnjače;
 • Globulin koji veže tiroksin (TBG) – za procjenu pacijenata sa abnormalnim nivoima T4 i T3.