Dijabetesom moramo znati upravljati

 

ČlanciNovostiVijestiPreuzmimo kontrolu nad dijabetesom: Koji su simptomi ovog “tihog ubice”?

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14. novembra svake godine u više od 170 država svijeta. Utemeljen je od strane Međunarodne federacije za dijabetes 1991. godine uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog zdravstvene i ekonomske prijetnje uzrokovane dijabetesom. Svjetski dan dijabetesa postao je službeni dan UN-a 2006. godine.

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene glukoze, odnosno šećera u krvi. Ovo stanje nastaje kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran. Inzulin je hormon koji je neophodan da bi šećer ušao u ćeliju. Bez inzulina, ćelije tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.

Ove godine LABOS laboratorij, u saradnji  sa Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, je obilježio ovaj dan pod sloganom: “PREUZMIMO KONTROLU NAD DIJABETESOM”. Tom prilikom 14.11.2022. godine,u periodu od 10:00h do 16:00h, rađeno je mjerenje šećera u krvi i krvni pritisak posjetiocima SCC-a i Alta shopping centra.

Dijabetesom moramo znati upravljati

“Glavni cilj ovog projekta jeste podizanje svijesti naših sugrađana o ovom stanju, odnosno dijabetesu kao bolesti, upoznavanje sa komplikacijama koje nosi ova bolest, jer s vremenom dijabetes može oštetiti srce, krvne sudove, oči, bubrege i živce. Rana dijagnoza se može postići relativno jeftinim ispitivanjem glukoze u krvi.” kazala je Sanida Fejzić, dipl.ing MLD, ispred LABOS laboratorije.

Prema podacima Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u BiH od 1.000 stanovnika ima oko 270 oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih još uvijek ne znaju da imaju šećernu bolest.

“Mnoge osobe ni ne znaju da boluju od šećerne bolesti, zanemaruju simptome koji mogu prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, ili ih nemaju zbog čega se govori da je dijabetes ‘tihi ubojica’. Neki od simptoma šećerne bolesti su pretjerana žeđ, učestalo mokrenje, pojačan apetit, znojenje, vrtoglavica. Ukoliko imate neke od ovih sipmptoma treba da se javite svom ljekaru, da provjerite vrijednosti šećera u krvi i vrijednosti krvnog pritiska” naveo je Ismet Pidro, student šeste godine Medicinskog fakulteta UNSA.

LABOS laboratorij će i u budućnosti  nastaviti raditi ovakve aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih laboratorijskih pretraga u očuvanju zdravlja.