Priprema za analize - Labos

 

PODRŠKAPriprema za analize

Naš dolazak na vašu adresu možete zakazati telefonskim pozivom ili kroz naš eKarton. Patronažna služba na poziv dolazi na naznačenu adresu i vrše prikupljanje uzoraka i/ili dostavu rezultata.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
 • Šta su pripreme za analize?
 • Priprema za davanje uzorka krvi
 • Priprema za test opterećenja glukozom – OGTT
 • Priprema pacijenata za mikrobiološka ispitivanja: urinokulturu, bris žderela, nosa, ispljuvka…
 • Iskašljaj – Sputum
 • Brisovi (ždrijela, nosa, genitalni brisevi, uretralni brisevi, spermokultura.)

Jedan od najvažnijih faktora u određivanju tačnosti i pouzdanosti laboratorijskog testa ste vi, pacijent. Nakon svega to je uzorak iz vašeg tijela (krvi, urina ili nekog drugog uzorka; pogledajte Prikupljanje uzoraka za testiranje) na kojem će se test obaviti. Stoga je neophodno da učinite sljedeće da biste osigurali da će vaši rezultati biti korisni i pravilno protumačeni od strane vašeg zdravstvenog radnika.

Slijedite upute, ako postoje, kako biste se pripremili za određeni test koji ste obavili.
Upozorite osobu koja prikuplja vaš uzorak ako ste odstupili od uputa i kako.
Obavijestite liječnika o svim lijekovima (uključujući vitamine i dodatke) koje uzimate. Ako uzimate određene propisane lijekove, poput antikoagulansa (razrjeđivača krvi) ili lijekova za napadaje, možda ćete htjeti zapisati tačno vrijeme u kojem ste uzeli dozu i kada vam je izvađena krv. Ove informacije će biti korisne ako vaš zdravstveni radnik ima bilo kakvih pitanja o rezultatima testa.
Određena ponašanja mogu utjecati na neke rezultate testova, poput nedavnih ili pretjeranih vježbi, nedovoljnog unosa tekućine (dehidracija), prekomjerne prehrane ili nedavnih seksualnih aktivnosti. Možda će se od vas tražiti da se određenih testova suzdržite od nekih od ovih aktivnosti.

Treba napomenuti da mnogi testovi ne zahtijevaju posebnu pripremu. Ali za one koji se pridržavaju, pridržavajte se uputa. Ako vam ikad budu nejasne upute, obavezno pitajte osobu koja je naručila test za pojašnjenje. Ako vam ne daju nikakve upute, trebali biste pitati postoje li posebne upute potrebne za pripremu za test.

Jedna od najčešćih vrsta priprema neophodnih za testiranje je post (bez ikakvih sastojaka ili određene hrane) nekoliko sati prije testa ili čak preko noći. Određeni testovi mogu zahtijevati od vas da povećate ili smanjite količinu pijenja 10 do 12 sati prije testa. Možda postoje određene namirnice i lijekovi koje ćete trebati izbjegavati. Ili se od vas može tražiti da ne pušite pre testa ili čak da ne pijete svoj omiljeni biljni čaj. Ako uzorak sakupljate kod kuće (poput urina, stolice ili sjemena), od vas će se tražiti da slijedite određene postupke za transport uzorka od kuće do laboratorija.

Pretrage za koje se preporučuje doći u određeno vrijeme na vađenje krvi

Pretrage za koje je uzorak preporučljivo uzeti ujutro:

 • urin (poželjno u jutranjim satima)
 • kortizol (velika dnevna varijacija, standard je oko 8 ujutro, ali drugo mjerenje kasnije oko 16h)
 • glukoza natašte (nakon noćnog odmora)
 • oGTT (nakon noćnog odmora)
 • željezo (preporučljivo uvijek u isto doba dana)
 • PTH

Pretrage koje ovise o fazi menstrualnog ciklusa:

 • polni hormoni (FSH, LH, estradiol, progesteron, prolaktin) najčešće se mjere 3 – 5. dan menstrualnog ciklusa ili 21 – 23. dan, ovisno o preporuci ljekara.
 • tumorski marker CA 125 kao ni hormon androstendion se ne preporučuje određivati u vrijeme menstruacije.
Upute za vađenje lipida
 • Dvije sedmice prije uzimanja uzorka krvi uobičajeno se hraniti i izbjegavati promjene u tjelesnoj težini.
 • 48 sati prije uzimanja uzorka krvi izbjegavati intenzivnu tjelesnu aktivnost ne uzimati alkohol
 • 24 sata prije uzimanja uzorka krvi uzimati uobičajene obroke hrane, ali ne pre masne
  12 sati prije uzimanja uzorka krvi ne uzimati hranu, piti alkohol, kafu, ne pušiti (voda je dozvoljena).

Određivanje holesterola ne bi se trebalo provoditi prije nego što prođe 8 sedmica od:

 • akutnog infarkta miokarda
 • hirurške operacije
 • traume
 • sekundarne bolesti s promjenama u metabolizmu lipida
 • akutne bakterijske ili virusne infekcije.

Na vađenje doći ujutro.

Upute za vađenje željeza
 • Prije uzimanja uzorka za određivanja željeza potrebno je izbjegavati sokove obogaćene vitaminima.
 • Uzorak je neophodno uzeti u jutarnjim satima.
 • Pacijenti koji uzimaju oralnu terapiju željeza ili neko druge multivitaminske preparate neophodno je uzeti uzorak 10 dana nakon prestanka terapije.
Pretraga krvi kod djece mlađe od 7 godina

Djeci mlađoj od sedam godina možemo krv vaditi isključivo iz prstića, tako da kod njih obavljamo samo one pretrage koje se mogu napraviti iz kapilarne krvi, na primjer:

 • KKS (kompletna krvna slika)
 • CRP
Opšte informacije o OGTT testu

Test opterećenja glukozom se izvodi u laboratoriji, u trajanju od 120 -180 minuta (u zavisnosti od protokola koji je zahtjevao ljekar).

Neophodno je u laboratoriju donijeti uputnicu od ljekara sa naznačenim instrukcijama o količini glukoze i vremenskom intervalu u kojem se glukoza/insulin prati.

Priprema pacijenta za test opterećenja glukozom
 • 4 dana prije izvođenja testa pacijent ne bi trebalo (samo uz dogovor sa izabranim ljekarom) da uzima lijekove koji utječu na metabolizam glukoze. Po mogućnosti, ako je na terapiji kortikosteroidima ili diureticima, prekinuti sa terapijom;
 • 24h prije testiranja izbjegavati intenzivnu fizičku aktivnost;
 • Važno je biti na uobičajenoj ishrani, bez praktikovanja dijeta.
 • Test se ne izvodi ukoliko pacijent ima akutnu infekciju ili traumu;
 • Test se ne izvodi 3 dana prije i 3 dana poslije menstrualnog ciklusa;
 • Nakon 22h nije dozvoljeno unositi hranu niti piće, kako bi se obezbjedilo potrebno gladovanje od 10h u kontinuitetu;
 • Nije dozvoljeno konzumirati cigarete, piti, niti jesti za vrijeme izvođenja testa;
 • U toku izvođenja testa neophodno je mirovanje.
Tok testa opterećenja glukozom
 1. Izvođenje testa počinje ujutro u 8h. Potrebno je doći u laboratoriju u 07:50h radi blagovremenog uzimanja prvog nultog uzorka krvi. Prvim uzorkovanjem se određuje nivo glukoze natašte (nakon 10 sati gladovanja).
 2. Pacijent potom popije 75 g rastvorene glukoze u čaši vode (oko 300 ml).
 3. Test traje 2 ili 3 sata (zavisi od zahtjeva ljekara). Mjeri se koncentracija glukoze/insulina u krvi u određenim vremenskim razmacima, nakon ispijanja rastvorene glukoze.
 4. Nakon završenog testa, preporučuje se uobičajeni obrok.

Napomena: Rastvorenu glukozu u vodi popiti brzo u malim gutljajima.

Tečnost koju treba brzo popiti je izuzetno slatka, te se kod nekih osoba dešava da izazove mučninu i povraćanje. U tom slučaju test se mora ponoviti.

Priprema pacijenta za mikrobiološka ispitivanja je od posebnog značaja, jer može bitno utjecati na rezultat ispitivanja.

Sve uzorke za mikrobiološka ispitivanja treba uzimati prije započinjanja antibiotske terapije ili nekoliko dana (najmanje 48 sati) po prestanku primjene antibiotika.

UPUTSTVO ZA DAVANJE STOLICE NA MIKROBIOLOŠKU, PARAZITOLOŠKU I VIROLOŠKU PRETRAGU

(KOPROKULTURA, STOLICI NA PARAZITE, STOLICA NA AMEBE, STOLICA NA GLJIVICE, ADENO/ROTA VIRUSI, H.PYLORI U STOLICI, OKULTNO KRVARENJE)

Stolica za mikrobiološku pretragu se daje u sterilnu posudu koja ima poklopac sa špatulicom.  Posuda se kupuje u apoteci ili preuzima na šalteru laboratorije.

Stolicu je NAJBOLJE uzeti kod kuće.

Pacijent izvrši defekaciju u čistu i suhu noćnu posudu isti dan kada uzorak nosi u laboratoriju. Stolica ne smije imati primjesa urina, toalet papira i drugih hemikalija.

Iz noćne posude, pacijent špatulom uzima uzorak stolice veličine lješljaka ili oko 2 ml ako je stolica tekuća. Ako stolica sadrži primjese gnoja, krvi , sluzi, svakako pokupiti i taj dio u sterilnu posudu.

Posuda se NE SMIJE PREPUNITI jer može doći do curenja uzorka tokom dostave u laboratoji.

Posudicu sa uzorkom je najbolje staviti u plastičnu vrećicu i u roku od 1 h od uzimanja uzorka, dostaviti u laboratorij.

Kod dojenčadi se uzorak uzima iz pelene na isti način kao kod odraslih.

U slučaju negativnog nalaza, analizu treba ponoviti jos 2 puta, da bi se mogao isključiti eventualni patogen.

PERIANALNI OTISAK

Uzorak se uzima u laboratoriju ili uzorak može  pacijent uzeti kod kuće. Uzorak se uzima celofanskom trakom (selotejp) koja se priljepi nakon uzimanja na predmetno staklace. Sve potrebno za uzorkovanje kod kuće se može dobiti na recepciji  laboratorija.

Po mogućnosti dva dana prije uzorkovanja, a obavezno jedan dan prije pacijent ne smije prati perianalnu regiju jer ženke E.vermicularisa izlaze noću i tamo izlegu svoja jajašca koja su bitna za dijagnostiku.

Uzorak OBAVEZNO uzimati prije defekacije/velike nužde.

Pacijent se mora postaviti na laktove i koljena. Malo dijete može ležati potrbuške. Jednom rukom se razmaknu gluteusi da se oslobodi perianalno područje. Celofanska traka se odvoji od stakalca i slobodnom rukom se pritisne na perianalno područje te se tada ponovno zalijepi na stakalce. Stakalce se omota u mekani papir da se ne razbije u transportu. Nakon uzimanja uzorka OBAVEZNO oprati ruke.

U slučaju da se izgužva ili potrga celofanska traka prilikom odjeljivanja/zaljepljivanja, pacijent može kod kuće odrezati komad običnog selotejpa dužine oko 5 cm i to upotrijebiti za uzorkovanje.

UPUTSTVO ZA PRIPREMU PRIJE TESTA NA OKULTNO KRVARENJE U STOLICI

Svrha ovog testa je otkrivanje mikro tragova krvi u stolici koji nisu vidljivi prostim okom.

Sedam dana prije i za vrijeme izvođenja testa treba izbjegavati uzimanje lijekova (osim onih neophodnih).

Tri dana prije testa bolesnik se treba držati određenih smjernica vezanih za prehranu:

 • DOZVOLJENO JE : dobro kuhano meso, riba, perad, jogurt, mlijeko, kuhano voće i povrće, žitarice, salate, kikiriki i koštunjavo voće.
 • ZABRANJENO JE : nedovoljno pečeno crveno meso, jetreni proizvodi (paštete, kobasice), bijela repa, dinja, lubenica, hren, banane i rajčice, vitamin C, naranče i limuni.
UPUTSTVO ZA DAVANJE URINA ZA MIKROBIOLOŠKU PRETRAGU

Urin za bakteriološku pretragu se daje u sterilnu posudu sa navojem ili u sterilnu vrećicu (kod male djece) i mogu  se kupiti u apoteci.

Urin bakteriološki – SREDNJI MLAZ

Za bakteriološku pretragu potrebno je uzeti prvi jutarnji urin, srednji mlaz.

Da bi se spriječilo zagađenje uzorka, prije uzimanja uzorka, potrebno oprati urogenitalno područje, istuširati se ili dobro oprati spolovilo bez jakih sapuna, te se obrisati peškirom. Za uzorak se uzima srednji mlaz urina, u sterilnu posudu, koja se kasnije dobro zatvori da ne bi došlo do curenja uzorka. Dovoljno je 10 – 15ml urina.

Urin bakteriološki iz vrećice (kod djece)

Urin kod male djece koja ne znaju sama mokriti se uzima iz sterilne vrećice. Urogenitalno područje djeteta oprati neutralnim sapunom i posušiti peškirom. Na suhu kožu nalijepiti vrećicu i ostaviti 1-2 h. Nakon toga vrećicu odlijepiti i sakupljeni urin dostaviti u laboratoriju. Ukoliko se urin ne može dostaviti odmah, držati ga u frižideru najviše 2h.

Urin bakterioloski kod pacijenata koji imaju trajni kateter

Urin se uzima prilikom zamjene katetera ili punkcijom nakon izvršene dezinfekcije. Urin se ne smije uzimati iz vrećice direktno.

Da bi se dobio najkvalitetniji uzorak, najbolje da ga pacijent uzima kod kuće ili na bolničkom odjeljenju. Uzorak se uzima u sterilnu posudu koja se može kupiti u apoteci  (ista kao i za uzorkovanje urina). Najbolje je uzeti prvi jutarnji iskašljaj, prije konzumiranja hrane i pranja zuba. Pacijent ispere  usta sa običnom vodom. Ne smije koristiti antibakterijska sredstva (pasta za zube, vodica za usta).

Nakašlje se i iz dubine ispljune iskašljaj u sterilnu posudu. Ne smije davati pljuvačku. Uzorak se mora dostaviti u laboratoriju unutar 2 sata na sobnoj temperaturi, a u nemogućnosti transporta može se čuvati do 24 sata na +4 stepena C.

BRIS ŽDRIJELA (GRLA)

Bris ždrijela (grla) treba uzeti ujutru prije pranja zuba i unošenja hrane ili vode. Ukoliko se mora uzeti u toku dana, potrebno je da prođe bar 2h od posljednjeg uzimanja hrane i pića.

BRIS NOSA

Bris nosa treba uzeti prije primjene antibiotske terapije i truditi se da od posljednjeg ispiranja nosa prođe bar 3-4 sata. Najbolje bi bilo da se za mikrobiološki pregled sakupi sekret iz nosa, naročito ako je gust i obojen jer to govori u prilog bakterijskoj infekciji, za razliku od providnog, vodenastog sekreta koji obično prati virusnu infeciju.

BRIS GRLA I NOSA KOD DJECE

Kod uzimanja brisa grla i nosa djeci, roditelj treba dijete da drži u krilu, jednu ruku da stavi preko obje njegove ruke, a drugu ruku da mu stavi na čelo i tako pridržava glavu dok mu stručno lice uzima briseve. Također, noge djeteta čuvati između svojih nogu.

NAPOMENA: Sve uzorke treba uzimati prije započinjanja antibiotske terapije ili nekoliko dana  po prestanku primjene antibiotika.

GENITALNI BRISEVI
 • Cervikalni bris na klamidiju, mikoplazme, ureaplazme
  • Ne uzimati briseve u periodu ovulacije (sredina mjesečnog ciklusa) ukoliko se radi mikrobiološka analiza. Za molekularnu analizu ovo ne važi (konsultirajte se sa našim stručnim osobljem).
 • Uzorci iz genitalnog trakta (vaginalni i cervikalni bris)
  • Pacijentkinja ne bi trebalo da ima seksualni odnos prethodnog dana.

Po zakazanom terminu genitalni bris kod žena uzima ginekolog u poliklinici.

URETRALNI BRISEVI

Pacijent ne treba da urinira 1-2 sata prije uzimanja brisa. Po zakazanom terminu uretralni bris uzima urolog u poliklinici.

SPERMOKULTURA

Pacijent treba prethodno da urinira. Uzorak sperme se donosi u laboratoriju u sterilnoj posudi.