Srčani udar - prevencija! Analiza rizika u Općini Stari Grad - Labos

 

NovostiSrčani udar – prevencija! Analiza rizika u Općini Stari Grad

Srčani udar je česta pojava u našem društvu, te je bitno uraditi ovu vrstu preventivnog testiranja. Shodno tome,  01.11.2022.godine bili smo u Općini Stari Grad, gdje smo izvršili testiranje.

Testiranje se odnosilo na desetogodišnu procjenu rizika od nastanka srčanog udara.
Cilj ovog testiranja je podizanje svijesti i uvođenje promjena u životne navike. Također, cilj je da se preveniraju moguća srčana oboljenja.
Srčani udar se može prevenirati, ne dozvolite da vas iznenadi.

Ovo testiranje smo obavili za 48 uposlenika, među kojima je i općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić.

” Ovo je veomo korisno testiranje, pomoću kojeg se otkriva eventualno srčano oboljenje. Danas će naši uposlenici na jednom mjestu moći uraditi nalaze. Također, izbjeći će liste čekanja i odlaske u ambulante, a rezultate će dobiti u toku dana putem maila. Nadam se da će svi imati dobre rezultate izjavio je načelnik Hadžibajrić.

labos laboratorij opstina stari grad procjena rizika 1
labos laboratorij opstina stari grad procjena rizika 2
labos laboratorij opstina stari grad procjena rizika 3
labos laboratorij opstina stari grad procjena rizika 4
labos laboratorij opstina stari grad procjena rizika 5
labos laboratorij opstina stari grad procjena rizika 6
labos laboratorij opstina stari grad procjena rizika 7
labos laboratorij opstina stari grad procjena rizika 8

„Ovaj projekat realizujemo u saradnji sa laboratorijom LABOS. Oni su izrazili želju da radno sposobnoj populaciji, u ovom slučaju su to uposlenici Općine Stari Grad Sarajevo. Analizu su uradili potpuno besplatno. Ideja je bila da osobama određene starosne dobi koje su bile izložene stresu tokom COVID-19, pomognemo“, kazao je Predsjednik Udruženja ‘Generacija’ Mahir Selmanović, te dodao: „Ako danas pomognemo samo jednom čovjeku, nama je to dovoljno i bit ćemo presretni“.

Još 2009. godine spašen mi je život. Na vrijeme sam operisana i moj zdravstveni problem je riješen zahvaljujući pravovremenom pregledu. Nažalost, prije toga nisam redovno išla na preglede, ali od tada redovno ih radim.  Kao što vidite i danas sam ovdje među prvima.“ kazala je Samija Šabeta.

Simptomi srčanog udara!
25 September 2022
Simptomi srčanog udara!

“Kao društveno odgovorna laboratorija, prepoznali smo određenu populaciju radno sposobnog stanovništva koje stres i nezdrav način života vodi kroz svakodnevnicu.  Odlučili smo da  naše sugrađane kroz ovaj način testiranja podstaknemo na promjene životnih navika. Danas smo tu da bi izvršili besplatno testiranje desetogodišnje procjene rizika od nastanka srčanog udara za uposlenike Općine Stari Grad,  – dipl.ing MLD Selma Tatlić ispred LABOS laboratorije.

Labos laboratorij će i u budućnosti nastaviti raditi ovakve aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih laboratorijskih pretraga u očuvanju zdravlja.
error: Sadržaj je zaštićen!