Prvi Evropski dan hormona - Labos

 

NovostiPrvi Evropski dan hormona

23. maja 2022. Evropsko endokrinološko društvo (ESE) zajedno sa Evropskom fondacijom za hormone i metabolizam (ESE Foundation) i partnerskim društvima, pokrenuće prvi posvećen dan podizanja svijesti o hormonima.
Evropski dan hormona ima za cilj podizanje svijesti o značajnoj ulozi hormona, te u prevenciji, liječenju i životu s brojnim bolestima – uključujući neke od najraširenijih bolesti u svijetu.

Zašto pokrenuti Evropski dan hormona i šta je fokus prve godine?

Postoji nedostatak znanja o dobrobitima dobrog endokrinog zdravlja i njegovom doprinosu našem cjelokupnom zdravlju. Evropsko endokrinološko društvo u 2022.godini ima za cilj da podigne svijest i edukuje donosioce odluka širom Evrope o ključnoj ulozi hormona u tijelu.

Ali zašto je nam je ovaj dan veoma bitan?
Zato što je rak drugi najveći uzrok smrtnosti i bolesti u Evropi, na njega otpada 3,7 miliona slučajeva, od kojih su 50 000 maligni tumori štitne žlijezde što rezultira 1,9 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Danas u našem okruženju postoji preko 1.500 hemikalija koje mogu doprinijeti nastanku raka endokrinog sistema, gojaznosti, dijabetesa, bolesti štitne žlijezde, osteoporoze i neplodnosti.
Prekomjerna težina i gojaznost odgovorni su za skoro 40% svih dijagnoza raka. Gojaznost pogađa polovinu svih odraslih i jednu trećinu djece u Evropi. Gojaznost mora biti prepoznata kao hronična relapsirajuća endokrina bolest od strane svih sudionika na europskom i nacionalnom nivou sa fokusom na prevenciju i razvoj novih metoda liječenja.

Pridružite nam se u fokusiranju na ulogu hormona u zdravlju i bolesti.

Povodom prvog Evropskog dana hormona 23.05.2022.godine i dana štitne žlijezde 25.05. LABOS laboratorij je pripremio panele po akcijskoj cijeni:

Za više informacija možete posjetiti stranicu Evropskog udruženja endokrinologa www.ese-hormones.org.