Simptomi srčanog udara! - Labos laboratorij Sarajevo, ul. Tešanjska br. 1

 

NovostiSimptomi srčanog udara!

Test srca koji vam može pomoći iako nikada niste čuli za njega.

Prepoznaj simptome srčanog udara.

Šta je srčani udar?

Srčani udar se dešava kada nešto blokira dotok krvi u vaše srce tako da ono ne može dobiti kiseonik koji mu je potreban. Bitno je da regujete na vrijeme ukoliko prepoznate neke od simptoma srčanog udara.

Srčani udar se takođe naziva infarkt miokarda (MI). “Myo” znači mišić, “kardijalni” se odnosi na srce, a “infarkt” znači smrt tkiva zbog nedostatka opskrbe krvlju. Ova smrt tkiva može uzrokovati trajno oštećenje vašeg srčanog mišića.

https://labos.ba/wp-content/uploads/2022/09/Procjena-rizika-od-srcanog-udara-banner-970x250-1.jpg

Da li se muška i ženska srca razlikuju?[1] https://www.abbott.com/corpnewsroom/healthy-heart/in-matters-of-the-heart-gender-counts.html

Muška i ženska srca se fizički razlikuju—283 grama prema 226 grama. Žensko srce generalno kuca brže, brzinom od 78 otkucaja u minuti u odnosu na muško 70. Ali razlike tu ne prestaju.

Također, žene su obično starije od muškaraca – skoro 10 godina – kada saznaju da imaju koronarnu bolest srca. Ovo može biti povezano sa ženskim hormonom estrogenom, koji igra ključnu ulogu u održavanju nivoa zaštite srca.

Također pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska i sprečavanju oštećenja krvnih sudova, ali nivoi estrogena opadaju nakon menopauze.

Kako da zaštitim svoje srce?[2]https://www.corelaboratory.abbott/int/en/offerings/assays/risk-stratification
Korak 1 Identificiraj

Identifikujte rizik na osnovu specifičnog testa za srce koji pokazuje prisustvo povrede srčanog mišića.

Procijenite u koju kategoriju rizika (nizak/umjeren/povišen) spadate na osnovu odgovarajućeg nivoa troponina I.

baner-LABOS-srcani-udar-troponin
Korak 2 Procjeni rizik

Vaš ljekar procjenjuje informacije koje pruža hsTnI pored klasičnih faktora rizika i upravljanja rizikom na osnovu smjernica. Vaš ljekar daje kliničku procjenu i preporučuje smjernice za kardiovaskularnu prevenciju. Cilj mu je da odredi standard njege prikladan za vas kao pacijenta na osnovu dobijenog nivoa rizika.

Korak 3 Djeluj

Poduzmite akciju kako bi napravili zdravije životne izbore i kako bi poboljšali zdravlje srca. Jedite zdravu i uravnoteženu prehranu, budite fizički aktivniji, držite se zdrave težine, prestanite pušiti, smanjite konzumaciju alkohola..

U periodu od 26.09. do 01.10.2022. LABOS Laboratorij svim posjetiocima laboratorije obezbjeđuje besplatnu procjenu rizika od srčanog udara uz bilo koju kupljenu analizu ili paket.

Nezdravo se hraniš? Konzumiraš cigarete? Boriš se s viškom kilograma? Bojiš se srčanog udara? Riješi se strahova! Srčani udar se može spriječiti. Testiraj se na vrijeme!

Šta su kardiovaskularne bolesti?

Kardiovaskularne bolesti su grupa poremećaja srca i krvnih sudova. Oni uključuju:

 • Koronarna bolest srca – bolest krvnih sudova koji opskrbljuju srčani mišić;
 • Cerebrovaskularna bolest – bolest krvnih sudova koji opskrbljuju mozak;
 • Periferna arterijska bolest – bolest krvnih sudova koji opskrbljuju ruke i noge;
 • Reumatska bolest srca – oštećenje srčanog mišića i srčanih zalistaka od reumatske groznice, uzrokovano bakterijama streptokoka;
 • Urođene bolesti srca – urođene mane koje utiču na normalan razvoj i funkcionisanje srca uzrokovane malformacijama strukture srca od rođenja; i
 • Duboka venska tromboza i plućna embolija – krvni ugrušci u venama nogu, koji se mogu pomaknuti i preseliti u srce i pluća.

Srčani udari i moždani udari su obično akutni događaji i uglavnom su uzrokovani blokadom koja sprječava protok krvi do srca ili mozga.

Najčešći razlog za to je nakupljanje masnih naslaga na unutrašnjim zidovima krvnih sudova koji opskrbljuju srce ili mozak. Moždani udar može biti uzrokovan krvarenjem iz krvnog suda u mozgu ili iz krvnih ugrušaka.

Reaguj na vrijeme i prepoznaj simptome srčanog udara!

Koji su faktori rizika za kardiovaskularne bolesti?

Najvažniji faktori rizika od srčanih bolesti i moždanog udara su nezdrava ishrana, fizička neaktivnost, pušenje i štetna upotreba alkohola.

Efekti faktora rizika ponašanja mogu se pokazati kod pojedinaca kao povišen krvni tlak, povišena razina glukoze u krvi, povišeni lipidi u krvi, prekomjerna težina i gojaznost.

Prestanak upotrebe duhana, smanjenje soli u prehrani, jedenje više voća i povrća, redovna fizička aktivnost i izbjegavanje štetne upotrebe alkohola smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zdravstvene politike koje stvaraju povoljno okruženje za zdrav izbor pristupačnim i dostupnim su od suštinskog značaja za motivisanje ljudi da usvoje i održe zdravo ponašanje.

Postoji i niz osnovnih determinanti, oni su odraz glavnih sila koje pokreću društvene, ekonomske i kulturne promjene – globalizacije, urbanizacije i starenja stanovništva. Druge determinante uključuju siromaštvo, stres i nasljedne faktore.

Osim toga, liječenje hipertenzije, dijabetesa i povišenih lipida u krvi je neophodno kako bi se smanjio kardiovaskularni rizik i spriječili srčani i moždani udari kod osoba s ovim stanjima.

Koji su uobičajeni simptomi kardiovaskularnih bolesti?

Često nema simptoma osnovne bolesti krvnih sudova. Srčani udar ili moždani udar mogu biti prvi znak osnovne bolesti. Simptomi srčanog udara uključuju:

 • bol ili nelagodnost u centru grudnog koša; i/ili
 • bol ili nelagodnost u rukama, lijevom ramenu, laktovima, vilici ili leđima.

Osim toga, osoba može osjetiti poteškoće u disanju ili otežano disanje; mučnina ili povraćanje; vrtoglavica ili nesvjestica; hladan znoj; i bledi. Žene češće nego muškarci imaju kratak dah, mučninu, povraćanje i bolove u leđima ili vilici.

Najčešći simptom moždanog udara je iznenadna slabost lica, ruke ili noge, najčešće na jednoj strani tijela. Ostali simptomi uključuju iznenadnu pojavu:

 • utrnulost lica, ruke ili noge, posebno na jednoj strani tijela;
 • zbunjenost, poteškoće u govoru ili razumijevanju govora;
 • otežano gledanje na jedno ili oba oka;
 • otežano hodanje, vrtoglavica i/ili gubitak ravnoteže ili koordinacije;
 • jaka glavobolja bez poznatog uzroka; i/ili
 • nesvjestica ili nesvjestica.

Osobe koje imaju ove simptome trebaju odmah potražiti medicinsku pomoć.

U našoj laboratoriji možete uraditi i analizu srčanih biomarkera.

Sve akcije su dostupne i na našoj Facebook stranici.

Izvor

Izvor
1 https://www.abbott.com/corpnewsroom/healthy-heart/in-matters-of-the-heart-gender-counts.html
2https://www.corelaboratory.abbott/int/en/offerings/assays/risk-stratification