Svjetski dan štitne žlijezde - Labos

 

NovostiSvjetski dan štitne žlijezde

U svijetu se od 1995. godine obilježava 25. maj kao Svjetski dan štitne žlijezde odnosno sedmica svjesnosti o bolestima štitnjače.
Cilj obilježavanja ovog dana jeste među građanima proširiti svijest o bolestima štitne žlijezde, njihovoj prevenciji i liječenju.

Danas bolesti štitne žlijezde zahvataju značajan dio populacije naročito u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života, osobito žene:

  • Svaka treća žena ima čvor na štitnoj žlijezdi;
  • Svaka deseta ima neki od poremećaja funkcije štitnjače;
  • Balkanske zemlje su zemlje sa najvišom godišnjom incidencijom karcinoma štitne žlijezde u svijetu i to 10/100.000 stanovnika godišnje.
  • S bolestima štitne žlijezde povezano je i dugogodišnje, nerijetko i cjeloživotno uzimanje hormonske terapije te redovite liječničke kontrole što kod bolesnika često izaziva određene probleme, kako psihološke tako i socijalne.

Pet glavnih uzroka problema sa štitnom žlijezdom su loša prehrana, stres, genetika, trudnoća i menopauza. Za dijagnosticiranje bolesti štitne žlijezde koriste se ultrazvuk štitne (color doppler ultrazvuk), odnosno cijelog vrata, zatim laboratorijski krvni testovi za otkrivanje rada štitne žlijezde, ciljana punkcija štitnjače pod kontrolom ultrazvuka vidljivih čvorova u štitnjači i scintigrafija štitnjače. Postoje i dopunske pretrage koje se mogu također koristiti u dijagnostici bolesti štitnjače, a to su CT i MR štitnjače.

Osnovna funkcija štitne žlijezde je stvaranje i izlučivanje hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). Hormoni štitnjače neophodni su za normalno funkcioniraje organizma, rast i razvoj. Naše tijelo ima sustav koji održava stalnu količinu hormona štitnjače u organizmu. Ukoliko antitijela štitne ometaju ovaj proces može doći do hroničnih stanja i poremećaja povezanih s nedovoljnim hormonima štitne žlijezde (Hipotitreoza) ili prekomjerne količine hormona štitne (Hipertireoza). Hipotireoza može uzrokovati dobivanje na težini, umor, gušavost (uvećana štitna), suha koža, gubitak kose, netolerancija na hladnoću i zatvor. Hipertireoza može uzrokovati simptome kao što su znojenje, brz tempo otkucaja srca, anksioznost, podrhtavanje, umor, poteškoće sa spavanjem, iznenadni gubitak težine i izbočene oči.

Određivanje antitijela (anti-TPO, anti-Tg) provodi se za ispitivanje uzroka povećane štitne žlijezde (gušavosti), kao praćenje kada drugi rezultati štitne (kao što su slobodni ili ukupni T3, slobodni ili ukupni T4 i / ili TSH) pokazuju odstupanja od normalnih vrijednosti.

Prvo se traži ispitivanje antitijela kako bi se pomoglo u dijagnosticiranju autoimune bolesti štitne i odvajanje od drugih oblika bolesti štitne žlijezde.

Praćenje hormona štitne žlijezde je važno u trudnoći jer utiče na tok trudnoće i porod te zdravlje novorođenčeta i majke nakon poroda. Poremećaji rada štitne žlijezde mogu imati teške i trajne posljedice za dijete.

LABOS laboratorij je pripremio panele po akcijskoj cijeni sa sloganom “Hormon za 5, to je moja štitna!”:

Nalazi pretraga gotovi su već unutar nekoliko sati.