Tireoglobulin - Labos laboratorij Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - M. Dvor

 

Tireoglobulin (Tg) je protein koji jedinstveno proizvodi štitna žlijezda. Ovaj test mjeri količinu tiroglobulina u krvi.

Štitna žlijezda proizvodi hormone (tiroksin (T4) i trijodotironin (T3)) koji pomažu u regulaciji brzine kojom tijelo troši energiju. To je mali organ u obliku leptira koji leži ravno uz dušnik u podnožju grla i sastavljen je prvenstveno od vrlo malih, kuglastih struktura zvanih folikuli koji proizvode i skladište tireoglobulin.

Tireoglobulin služi kao izvor T4 i T3. Proizvodnja ovih hormona i njihovo otpuštanje u krvotok stimulira hormon hipofize TSH (hormon koji stimulira štitnjaču).

Test se radi:

  • Prije i nakon završetka liječenja raka štitnjače, prije i poslije terapije radioaktivnim jodom, te u redovnim intervalima za praćenje recidiva;
  • Zajedno s drugim testovima štitnjače za određene poremećaje štitnjače.
Potreban uzorak tireoglobulina?

Uzorak krvi se uzima iz vene na ruci.

Potrebna priprema za tireoglobulinski test?

Obično priprema za test nije potrebna.

Međutim, ovisno o laboratorijskoj metodi koja se koristi za mjerenje tiroglobulina, neke dodatke prehrani poput multivitamina ili dodataka bogatih vitaminom B7 (biotin) ne treba uzimati najmanje 12 sati prije izvođenja testa kako bi se izbjegle smetnje u testiranju koje mogu dovesti do lažnih rezultata.

Koliko košta tireoglobulinski test?

U LABOS laboratoriji možete uraditi test tiroglobulina po cijeni od 35 KM.

Svrha tireoglobulina?

Tireoglobulin se proizvodi u svih zdravih osoba, a normalno je da je njegov nivo u krvi nizak. Nivo tireoglobulina raste i kod benignih stanja (Gravesova bolest, subakutni tiroiditis, Hashimotov tiroiditis) i raka štitnjače. Stoga je s jedne strane nespecifičan pokazatelj disfunkcije štitnjače, a s druge strane tumorski marker koji se može koristiti za praćenje pacijenata sa papilarnim i folikularnim karcinomom štitnjače nakon dijagnoze.

Kako se koristi test tireoglobulina?

Tireoglobulinski test prvenstveno se koristi kao tumorski marker za procjenu učinkovitosti liječenja raka štitnjače i za praćenje recidiva. Neće svaki rak štitnjače proizvoditi tireoglobulin, ali najčešće se pojavljuju, najčešće dobro diferencirani papilarni i folikularni karcinomi štitnjače, što rezultira povećanjem nivoa tireoglobulina u krvi.

Testiranje tireoglobulina može se upotrijebiti zajedno s TSH testom prije liječenja raka štitnjače kako bi se utvrdilo proizvodi li rak tireoglobulin. Ako jeste, tada se test može naručiti u intervalima nakon liječenja kako bi se nadgledalo da se rak vraća. Nekoliko nivoa tireoglobulina može se naručiti u određenom vremenskom periodu (serijski uzorci) kako bi se sagledala promjena nivoa. Promjena ili obrazac rezultata često pruža više informacija od jedne vrijednosti.

Povremeno se naručuje i testiranje tireoglobulina kako bi se pomoglo u utvrđivanju uzroka hipertireoze i za praćenje učinkovitosti liječenja stanja poput Gravesove bolesti.

Rijetko se test može naručiti kako bi se pomoglo razlikovati subakutni tiroiditis i tireotoksikoza factitia (hipertireoza uzrokovana unošenjem viška tableta hormona štitnjače) i utvrdio uzrok kongenitalnog hipotiroidizma kod novorođenčadi.

Kada se naručuje tireoglobulinski test?

Tireoglobulinski test može se naručiti prije operacije za uklanjanje štitne žlijezde zbog raka. Također se naručuje nakon završetka liječenja kako bi se utvrdilo je li možda bilo kakvo normalno i/ili kancerozno tkivo štitnjače zaostalo. Često se redovito naručuje nakon operacije kako bi se osiguralo da se tumor nije vratio ili proširio (nadgledajte ponavljanje i/ili metastaze).

Tireoglobulinski test ponekad se može naručiti ako imate simptome preaktivne štitnjače (hipertireoza) i/ili uvećanu štitnjaču, a Vaš doktor sumnja da imate poremećaj štitnjače, poput Gravesove bolesti ili tiroiditisa. Može se naručiti u intervalima kada se liječite lijekovima protiv štitnjače (za stanja poput Gravesove bolesti) kako biste utvrdili koliko dobro liječenje djeluje.

Rijetko se može naručiti ako dojenče ima simptome povezane s hipotireozom.

Šta znači rezultat tireoglobulina?

Tireoglobulin je prisutan u krvi svih zdravih osoba u niskim koncentracijama.

Ako imate rak štitnjače i nivo tireoglobulina je povišen, vjerovatno se tireoglobulin može koristiti kao tumorski marker. U praćenju ponavljanja raka, trend tokom vremena (obrazac) važniji je od jednog određenog rezultata testa na tireoglobulin.

  • Povećani novo tireoglobulina nije dijagnostika raka štitnjače. Rak se mora dijagnosticirati gledanjem uzoraka ćelija (biopsija) pomoću mikroskopa. Povišen nivo tireoglobulina sam po sebi ne znači lošu prognozu.
  • Ljudi koji imaju gušavost, tiroiditis ili hipertireozu mogu imati povišene nivoe tireoglobulina, iako se test ne rutinski propisuje kod ovih stanja.
  • Nivo tireoglobulina ne bi trebao biti otkriven ili vrlo nizak nakon hirurškog uklanjanja štitnjače (tireoidektomija) i/ili nakon naknadnih tretmana radioaktivnim jodom, pod uvjetom da uzimate dnevne lijekove za hormone štitnjače (levotiroksin, T4) kako biste spriječili povećanje TSH.
  • Međutim, ako se nakon operacije tireoglobulin u Vašoj krvi još uvijek može otkriti, još uvijek može ostati ili neko normalno ili kancerozno zaostalo tkivo štitnjače, što ukazuje na potrebu snimanja slikama ili dodatnog liječenja.
  • Na temelju rezultata testa na tireoglobulin, Vaš doktor može pratiti ultrazvuk i/ili skeniranje radioaktivnim jodom kako bi identificirao i/ili uništio preostalo normalno tkivo štitnjače ili rak štitnjače. Nivoi tireoglobulina se zatim ponovno provjeravaju za nekoliko sedmica ili mjeseci kako bi se provjerio učinak terapije i nakon toga se povremeno prate.
  • Ako je nivo tireoglobulina nizak nekoliko sedmica ili mjeseci nakon operacije, ali zatim počinje rasti s vremenom dok uzimate dnevnu dozu hormona štitnjače, tada se rak možda ponavlja ili širi (metastaze), pa će Vaš doktor reći da morate da naručite anatomsko snimanje ili daljnje liječenje.
  • Smanjenje nivoa tireoglobulina kod onih koji su liječeni od Gravesove bolesti ukazuje na odgovor na liječenje.
  • Ako vam je uklonjena štitna žlijezda, do kraja života morat ćete uzimati zamjenu za hormone štitnjače (tiroksin).
S vremenom ću napraviti nekoliko testova na tireoglobulin. Zašto ih moram obaviti u istoj laboratoriji?

Laboratorije mogu koristiti različite metode za ispitivanje tireoglobulina, pa se rezultati mogu razlikovati od laboratorija do laboratorija. Ako radite niz testova na tireoglobulin (nekoliko testova obavljenih u različite dane), savjetuje se da testove obavite istom metodom, obično u istoj laboratoriji, kako bi se rezultati mogli usporediti i ispravno protumačiti. O ovom pitanju trebate razgovarati sa svojim doktorom.

Urađen mi je i test antitijela na tireoglobulin. Zašto?

Antitijela na tireoglobulin (TgAb) su imunološki proteini koji ciljaju na tireoglobulin. Otprilike 25% pacijenata kojima je dijagnosticiran rak štitnjače ima TgAb koji se može otkriti. Ovisno o metodi ispitivanja koju koristi laboratorij, ova antitijela mogu ometati rezultate testa na tireoglobulin ako su prisutna u krvi osobe koja se testira. Ako su antitijela prisutna, Tg test može biti nepouzdan za praćenje nivoa tireoglobulina. Alternativno, metoda ispitivanja na koju TgAb ne utječe može se koristiti za praćenje tireoglobulina. Nedavno je postalo poznato da praćenje trenda na samom nivou TgAb može biti koristan marker za prisustvo/ili odsustvo bolesti.

Zašto moj doktor nije provjerio nivo tireoglobulina prije uklanjanja štitnjače?

Nivo vašeg tireoglobulina (Tg) može se mjeriti, a i ne mora prije uklanjanja štitne žlijezde u sklopu liječenja raka štitnjače. Budući da protein proizvodi normalno tkivo štitnjače, kao i mnogi karcinomi štitnjače, a može biti povišen kod mnogih stanja štitnjače, može biti teško utvrditi je li povećani tireoglobulin posljedica raka. Međutim, nakon što je postavljena dijagnoza karcinoma štitnjače na temelju biopsije čvorova štitnjače, visoki nivo tireoglobulina prije operacije koristan je pokazatelj da tumor proizvodi tireoglobulin, što ukazuje na korisnost tireoglobulina kao postoperativnog tumorskog markera.

Mogu li išta učiniti da podignem ili spustim nivo tireoglobulina?

Ne, ne direktno. Ovaj test odražava prisutnost normalnog i/ili kancerogenog tkiva štitnjače i na njega ne utječu promjene načina života. Nedostajuće doze dnevnog liječenja hormonima štitnjače mogu uzrokovati porast TSH-a, što zauzvrat može potaknuti proizvodnju tireoglobulina iz male količine normalnog tkiva štitnjače koje obično ostaje nakon operacije raka štitnjače.