Urea - Labos laboratorij Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - Marijin Dvor

 

Urea je otpadni proizvod koji nastaje kao dio prirodnog procesa razgradnje proteina u tijelu, a bubrezi je filtriraju iz krvi. Također se naziva i dušik uree.

Test uree u krvi mjeri količinu uree u uzorku krvi.

Test uree se najčešće tumači zajedno s kreatininom kako bi se procijenilo koliko dobro bubrezi rade. Iako se urea može testirati nezavisno, obično je uključena u panel s drugim mjerenjima, koja nudi opsežniju procjenu stanja Vašeg tijela – bubrežni panel, osnovni panel i prošireni panel.

Potreban uzorak uree?

Testiranje uree u krvi obično propisuje doktor, a test se vrši pomoću uzorka krvi koji se uzima iz vene na ruci.

Iako se urea može testirati sama, u većini slučajeva uključuje više mjerenja iz istog uzorka krvi, pa je zato ovaj test standardna komponenta osnovnog panela i prošireni panel.

Potrebna priprema za ureu?

Prilikom zakazivanja testa, trebate obavijestiti svog doktora o svim lijekovima na recept, lijekovima bez recepta i/ili dodacima prehrani koje obično uzimate. Neki od njih mogu utjecati na test, pa će Vam doktor možda zatražiti da promijenite raspored lijekova prije testa.

Druge vrste priprema, uključujući post, obično nisu potrebne samo za test. Međutim, ako se urea testira drugim mjerenjima, naprimjer u osnovnom ili proširenom panelu, vjerojatno ćete biti upućeni da postite 8-12 sati prije vađenja krvi.

Koliko košta urea test?

Cijena testa uree u LABOS laboratoriji iznosi 4 KM.

Svrha uree?

Test se može koristiti za dijagnozu, skrining i/ili praćenje funkcije bubrega. Za ovu upotrebu, sama urea je općenito manje informativan, nego kad se radi s drugim mjerenjima vezanim za funkciju bubrega.

Urea se može mjeriti:
  • Ako imate simptome bubrežne bolesti kao što su promjene urina, oticanje ruku ili nogu, grčevi u mišićima ili česte epizode umora;
  • Za osobe koje imaju rizik od bubrežnih bolesti zbog dijabetesa, kardiovaskularnih problema ili porodične historije bolesti bubrega;
  • Kao dio praćenja funkcije bubrega s vremenom, jer može pružiti relevantne informacije za procjenu odgovora na liječenje bubrežnih problema.

Testovi bubrežne funkcije, uključujući mjerenje uree u krvi, također se mogu koristiti za praćenje nuspojava kada započnete novi lijek koji može utjecati na bubrege.

Kako se koristi urea test?

Bubrezi rade na filtriranju uree iz krvi, tako da se ona može očistiti iz tijela urinom. Kako se ovaj proces razvija, normalno je da nešto uree bude u krvi.

No, kada su nivoi previsoki, to može biti pokazatelj da bubrezi ne funkcioniraju pravilno.

Kada se naručuje urea test?

Dušik uree u krvi najčešće se mjeri kao dio proširenog panela.

Ovi testovi uključuju 8 odnosno 14 mjerenja i pružaju uvid u više tjelesnih sistema, uključujući funkciju bubrega. Panel testova sa uključenim mjerenjima uree može biti prikladan ako imate simptome bolesti bubrega.

Vaš doktor može preporučiti skrining testove uključujući mjerenje uree ako imate faktore rizika za bubrežnu bolest, poput porodične anamneze problema s bubrezima, dijabetesa ili kardiovaskularnih problema, poput visokog krvnog tlaka.

Ako ste ranije imali abnormalni test ili imate poznati problem s bubrezima, možda će biti prikladno ponoviti testiranje u redovnim intervalima kako biste pratili svoju situaciju i trenutnu funkciju bubrega.

Šta znači rezultat uree?
Konsultacija sa Vašim doktorom najbolji je način da shvatite značaj Vašeg testa.

Tipičan referentni raspon uree u krvi je od 8 do 20 mg/dL. Međutim, ovaj raspon nije univerzalan. Laboratorije mogu koristiti različite metode za mjerenje, a ono što predstavlja normalan rezultat može se razlikovati od laboratorija do laboratorija. Urea se mjeri u miligramima po decilitru krvi (mg/dL).

Ako ste imali panel test, trebali biste vidjeti zasebne rezultate testa za sva druga mjerenja koja se vrše zajedno s ureom u krvi. Svaka ispitna komponenta imat će navedeni referentni raspon za laboratoriju koja je provela Vaše ispitivanje. Vaš doktor može razgovarati o Vašim nivoima i o tome kako se one odnose na Vaše cjelokupno zdravlje, o svim simptomima koje imate i drugim mjerenjima testa. Ovo je važno, jer samo nivoi uree nisu dosljedan prediktor funkcije bubrega.

Povišene vrijednosti uree se mogu pojaviti kod problema s bubrezima, ali se mogu dogoditi i zbog konzumiranja puno proteina, uzimanja određenih lijekova ili drugih problema poput dehidracije ili opeklina.

Nivo uree često raste i sa starenjem.

Nezavisno, urea u krvi možda ne odražava funkciju bubrega. Iz tog razloga, često se tumači u kontekstu drugih mjerenja, poput kreatinina, produkta razgradnje mišića, koji se filtrira putem bubrega. U nekim slučajevima, doktor može pogledati omjer uree i kreatinina kako bi utvrdio osnovni uzrok promijenjene funkcije bubrega.

Abnormalno niski nivoi uree mogu biti znak pothranjenosti, nedostatka proteina u prehrani i bolesti jetre. Stoga drugi testovi uključeni u panel test, poput proširenog panela, mogu pružiti korisne informacije za razumijevanje značaja niskog dušika uree u krvi.

Trebaju li mi dodatni testovi?

Ako imate neuobičajen rezultat na testu, možda će vam trebati dodatno testiranje. Ovo bi moglo uključivati ​​prošireni panel mjerenja zajedno s ureom, ako se ova vrsta testiranja u početku nije provodila. Mogu se provesti testovi za daljnju procjenu funkcije bubrega, poput procijenjene brzine glomerularne filtracije (eGFR).

Ovisno o tumačenju rezultata ispitivanja, možda će biti potrebni drugi laboratorijski testovi ili testovi snimanja kako bi se definitivno dijagnosticiralo bilo koje temeljno stanje koje utječe na Vaše zdravlje.

Pitanja za Vašeg doktora o rezultatima uree?

Neka pitanja, koja mogu biti korisna kada sa Vašim doktorom pregledate rezultate testa uree u krvi, uključuju:

  • Je li moja razina uree bila normalna ili abnormalna?
  • Jesu li uz test urađena još neka mjerenja?
  • Šta rezultati testa znače za moju funkciju bubrega?
  • Ako je moj test bio abnormalan, koje je najvjerojatnije objašnjenje za taj rezultat?
  • Trebam li u bilo kojem trenutku ponoviti test ili imati bilo kakve druge dodatne testove?