Antitijela štitnjače - Labos laboratorij Sarajevo, ul. Tešanjska br. 1 - M. Dvor

 

AnalizaHormoniImunologijaStanjaAntitijela štitnjače

Antitijela štitnjače razvijaju se kada imunološki sistem osobe greškom usmjeri komponente štitne žlijezde ili proteine ​​štitnjače. Ovaj autoimuni odgovor, u kojem imunološki sistem greškom oštećuje tkiva u tijelu, može dovesti do hronične upale štitnjače, oštećenja tkiva i/ili poremećaja funkcije štitnjače.

Glavna antitijela su:
 • anti-TPO – antitijelo usmjereno na blokiranje enzima tiroidne peroksidaze, koji je važan za proizvodnju hormona štitnjače (tiroksin ili T4 i trijodtironin ili T3);
 • anti-TG – antitijelo usmjereno na tireoglobulin koji je dio ćelija štitne žlijezde, glavni protein štitnjače koji je odgovoran za nakupljanje joda.

Laboratorijski testovi otkrivaju prisutnost i mjere količinu specifičnih antitijela štitnjače u krvi. Razumijevanje uzroka disfunkcije štitnjače može pomoći doktorima da isplaniraju najbolji tok liječenja pacijenata.

Potreban uzorak za antitijela?

Uzorak krvi za testiranje se uzima iz vene na ruci.

Potrebna priprema za test?

Za analizu krvi na antitijela štitnjače nisu potrebne posebne pripreme.

Ako istovremeno radite testove funkcije štitnjače, kao što su TSH, T3 ili T4, kao i test na antitijela, svakako obavijestite svog doktora/laboranta o svim lijekovima ili suplementima koje uzimate.

Koliko koštaju antitijela štitnjače?

U LABOS laboratoriji možete uraditi dva antitijela štitnjače:

 • 30 KM – Anti-TG 
 • 30 KM – Anti-TPO 
Svrha antitijela štitnjače?
Testovi na antitijela štitnjače koriste se u nekoliko svrha.

Često se koriste za utvrđivanje uzroka hipotireoze ili hipertireoze. Hipotireoza opisuje nedovoljno aktivnu štitnjaču, dok hipertireoza opisuje preaktivnu štitnjaču. Testovi na antitijela štitnjače mogu se koristiti i u sljedeće svrhe:

 • Za dijagnosticiranje autoimunih poremećaja, poput Hashimotovog tiroiditisa ili Gravesove bolesti;
 • Definiraju najbolji tok liječenja;
 • Kako bi se utvrdilo hoće li se pacijenti s blagim hipotireoidizmom vremenom pogoršati;
 • Za procjenu rizika za fetus u trudnica s bolestima štitnjače;
 • Zbog procjena rizika od recidiva nakon liječenja Gravesove bolesti;
 • Kako bi se pratilo stanje pacijenata koji su prethodno bili liječeni od raka štitnjače.
Kod osoba u većini slučajeva hipotireoze i hipertireoze su uzrokovane autoimunim bolestima, poput Gravesove bolesti i Hashimotovog tiroiditisa, u kojima imunološki sustav ometa normalno funkcioniranje štitnjače.

Iako otkrivanje antitijela štitnjače može podržati dijagnozu Gravesove bolesti ili Hashimotovog tiroiditisa, nije uvijek potrebno testirati antitijela štitnjače kako bi se dijagnosticirao autoimuni poremećaj koji utječe na štitnu žlijezdu.

Kako se koriste antitijela štitnjače?
Obično antitijela napadaju strane tvari u tijelu, poput bakterija, virusa, parazita i toksina.

Kod pacijenata s autoimunim poremećajima, antitijela greškom ciljaju na tjelesna tkiva. Ova antitijela koja napadaju vlastito tijelo pacijenta poznata su i kao autoantitijela ili antitiroidna antitijela.

Testiranjem antitijela na štitnjaču može se tražiti nekoliko vrsta antitijela:

TPOAb – Antitijela na štitnjaču peroksidazu

Štitnjača peroksidaza je enzim koji je ključan za proizvodnju hormona štitnjače. TPOAb može ometati djelovanje ovog enzima. Gotovo svi pacijenti s Hashimotovim tiroiditisom imaju visoki nivo TPOAb.

TgAb – Antitijela na tireoglobulin

Tireoglobulin je protein koji proizvodi štitna žlijezda. TgAb može biti prisutan kada je oštećena štitnjača. Antitijela na tireoglobulin često se mjere pored testova na tireoglobulin nakon što pacijent završi liječenje raka štitnjače.

TRAb – Antitijela receptora za tirotropin

TRAb su antitijela koja se vežu za receptore na ćelijama štitnjače koje normalno aktivira hormon koji stimulira štitnjaču (TSH). Kod Gravesove bolesti, antitijelo nazvano imunoglobulin koji stimulira štitnjaču (TSI) veže se na receptor TSH i oponaša djelovanje TSH. To uzrokuje stalnu stimulaciju štitnjače, potičući je na oslobađanje previše hormona štitnjače u krvotok. Stimulacija TSH-om također može uzrokovati abnormalni rast štitnjače.

Kada se naručuju antitijela štitnjače?
Nije uvijek potrebno testirati antitijela na štitnjaču da bi se postavila dijagnoza autoimunog poremećaja koji utječe na štitnjaču.

Međutim, doktorima će testiranje antitijela na štitnjaču biti od pomoći u sljedećim situacijama:

Subklinički hipotireoidizam
Kod pacijenata s visokim TSH i normalnim T4, testiranje na TPO antitijela može pomoći u predviđanju hoće li hipotireoza napredovati od subkliničke, u kojoj možda neće uzrokovati značajne ili uočljive simptome, do teže i trajne disfunkcije.
Guša

Guša opisuje abnormalno povećanje štitne žlijezde. Neki stručnjaci preporučuju testiranje na TPOAb kod pacijenata sa gušom, čak i ako im je nivo hormona štitnjače normalan.

Hipertireoza, ako uzrok nije očit

Kad pacijenti imaju preaktivnu štitnjaču, ponekad je iz njihovog fizičkog pregleda i testova na hormone štitnjače jasno da imaju Gravesovu bolest. U manje očiglednim slučajevima, TRAb testiranje ili testovi snimanja mogu biti od pomoći u dijagnosticiranju ili isključivanju Gravesove bolesti.

Praćenje nakon liječenja karcinoma štitnjače

Pacijentima koji se nakon liječenja prate testiranjem na tireoglobulin može se ispitati i nivo TgAb jer povišeni TgAb može ometati neke testove na tireoglobulin.

Iako antitijela na tireoglobulin mogu biti povišena i kod Hashimotove i kod Gravesove bolesti, to se obično ne testira tijekom dijagnoze.
Šta znače rezultati antitijela štitnjače?
Rezultati testa na štitnjaču pokazuju da imate abnormalne nivoe antitijela na štitnjaču, što može biti pokazatelj autoimunog poremećaja.

Testiranje antitijela na štitnjaču može biti složeno za tumačenje, a normalni rezultati mogu se malo razlikovati u različitim laboratorijima. Važno je razgovarati o značaju rezultata testa sa doktorom ili specijalistom. Referentni rasponi u nastavku su iz odbora za internu medicinu:

TPOAb – Antitijela na štitnjaču peroksidazu

Pacijenti kojima je dijagnosticiran hipotireoza mogu imati TPOAb test. TPO antitijela su gotovo uvijek visoka u pacijenata s Hashimotovim tiroiditisom, a povišena su u više od polovice pacijenata s Gravesovom bolešću. Međutim, ljudi bez simptoma bolesti štitnjače mogu imati i TPO antitijela.

TgAb – Antitijela na tireoglobulin

Iako je TgAb obično povišen u pacijenata s autoimunim poremećajima štitnjače, obično se ne testira kod pacijenata s Hashimoto i Gravesovom bolešću. Antitijela na tireoglobulin mogu se testirati za praćenje pacijenata sa karcinomom štitnjače nakon liječenja.

TRAb – Antitijela na receptor za tirotropin

Postoje dva testa koja se mogu koristiti za mjerenje antitijela na receptor za tirotropin. Jedan od ovih testova traži imunoglobulin inhibitor vezivanja za TSH receptore (TBII ili TBI) i mjeri stimulirajuća, blokirajuća i neutralizirajuća antitijela. Pacijenti bi trebali razgovarati sa svojim doktorom o referentnim rasponima za TRAb.

TSI – Imunoglobulin koji stimulira štitnjaču

Najčešći tip TRAb mjeren u testiranju antitijela na štitnjaču je imunoglobulin koji stimulira štitnjaču.

Većina pacijenata s Gravesovom bolešću ima abnormalne nivoe antitijela koja stimuliraju štitnu žlijezdu. Iako nemaju svi pacijenti s Gravesovom bolešću otkrivene nivoe antitijela, pozitivan nalaz testa koji stimulira štitnjaču smatra se dijagnostičkim za Gravesovu bolest.

Pitanja za Vašeg doktora o rezultatima testova

Možda će vam biti korisno postaviti doktoru sljedeća pitanja o rezultatima testa na antitijela štitnjače:

 • Jesu li rezultati mojih testova bili pozitivni na prisutnost antitijela na štitnjaču?
 • Otkrivaju li moji testovi osnovni uzrok moje bolesti štitnjače?
 • Pokazuju li rezultati mojih testova na antitijela štitnjače koja vrsta liječenja bi mi najviše pomogla?
Po čemu se testovi na antitijela štitnjače razlikuju od testova funkcije štitnjače?

I testovi na antitijela štitnjače i testovi hormona štitnjače mogu pomoći u dijagnostici uobičajenih poremećaja štitnjače. Međutim, antitijela štitne žlijezde stvara imunološki sistem, a hormone štitne žlijezde koje su dio endokrinog sistema tijela.

Testovi funkcije štitne žlijezde mjere hormone štitnjače, poput hormona koji stimulira štitnjaču (TSH), T3 i T4, dajući uvid u to koliko dobro funkcionira štitnjača. Ovi testovi otkrivaju kada je štitnjača nedovoljno aktivna ili preaktivna, te šta može ometati način funkcioniranja štitnjače, često uzrokujući da ona bude ili premalo ili preaktivna. Prisutnost specifičnih antitijela može otkriti osnovni uzrok bolesti štitnjače.