Hormon za 5, to je moja štitna! - Labos

 

NovostiHormon za 5, to je moja štitna!

Povodom prvog Evropskog dana hormona 23.05.2022. godine, koje je pokrenulo Evropsko endokrinološko društvo, a u cilju da podigne svijest i edukuje donosioce odluka širom Evrope o ključnoj ulozi hormona u tijelu, pod nazivom: ZAJEDNO MOŽEMO STVORITI ZDRAVIJU BUDUĆNOST.

Endokrinologija proučava hormone u ljudskom tijelu i njihovu ulogu u zdravlju i bolestima. Endokrini sistem je mreža žlijezda i organa koji koriste hormone za: kontrolu i koordinaciju tjelesnog metabolizma, nivoa energije, reprodukcije, rasta i razvoja, odgovara na ozljede, stres i raspoloženje. Hormoni su neophodni za naš svakodnevni opstanak.

Svjetski dan štitne žlijezde obilježava se 25.05. te je posvećen svim ljudima sa bolestima štitne žlijezde, kao i onima koji pručavaju i liječe bolesti iste. Obilježava se kako bi se javnost educirala o ovom organu i njegovoj ulozi.

Štitna žlijezda je mala endokrina žlijezda, veličine oko 5 cm, te je njeno djelovanje bitno za cijeli organizam. Smještena je na prednjem, donjem dijelu vrata. Uloga zdrave štitne žlijezde je proizvodnja i lučenje hormona štitne žlijezde i kalcitonina. Oni su nužni za funkcionisanje svih tkiva i organa.

Hormoni štitne žlijezde imaju važnu ulogu u regulaciji metabolizma. Oni povećavaju opću razinu metabolizma, čime utječu na pravilnu funkciju cijelog organizma.

Povodom prvog Evropskog dana hormona 23.05.2022.godine i dana štitne žlijezde 25.05. LABOS laboratorij je pripremio panele po akcijskoj cijeni: