Estrogenska neravnoteža - Labos laboratorij Sarajevo, ul. Tešanjska br. 1

 

StanjaEstrogenska neravnoteža

Disbalans estrogena kao uzrok gojaznosti, neplodnosti, promjena raspoloženja…

Ako imate neplodnost, PMS, promjene raspoloženja, debljanje umjesto gubitka težine ili nizak libido, možda se borite s dominacijom estrogena, a da toga niste ni svjesni.
Neuravnoteženost estrogena često se događa u životu žene, osobito u godinama perimenopauze i menopauze. Vaš rizik od hroničnih bolesti ili drugih zdravstvenih problema žena povećava se ako se simptomi dominacije estrogena ne liječe. Dobra vijest je da je moć u vašim rukama!
Dok dominacija estrogena može izazvati pustoš u vašem tijelu, to se i ne mora desiti. Razumijevanje simptoma i uzroka dominacije estrogena može vam vratiti zdravlje, nekoliko važnih detalja ću vam reći o svemu tome, liječničkom rješenju.

Prvo, razgovarajmo o tome što vam konvencionalna medicina neće reći o estrogenu.

Piše dr Jasminka Ramić-Kapetanović, specijalista nutricionizma i Wingwave terapeut.

Šta je estrogen?

Estrogen je najpoznatiji kao ženski spolni hormon. Stvara se u jajnicima, iako vaše nadbubrežne žlijezde i masne čelije također proizvode estrogen. Kod žena je estrogen odgovoran za reprodukciju, menstruaciju i menopauzu. Estrogen dolazi iz DHEA, koji proizvodi progesteron, još jedan ženski hormon bitan za menstruaciju i trudnoću. Estrogen je vitalan za zdravlje vaših kostiju i krvi te vaš seksualni nagon. Ovaj hormon je odgovoran za podsticanje fizičkih promjena koje žene doživljavaju tokom puberteta.

Međutim, estrogen utiče na tjelesne funkcije za sve spolove, uključujući nivo dobrog holesterola, podsticanje formiranja kostiju i poboljšanje sadržaja kolagena u vašoj koži.
Muškarci također proizvode estrogen u svojim testisima, iako je poseban oblik poznat kao estradiol značajan za mušku seksualnost. Estradiol je neophodan muškarcima za modulaciju libida, zdravu erektilnu funkciju i razvoj sperme. Kod žena estradiol smanjuje simptome menopauze u vagini, kao štosu suhoća, peckanje i svrbež.

Koje su normalne vrijednosti estradiola?
 • Normalne vrijednosti estradiola kreću se od 15 do 350 pg/mL za žene s menstruacijom. Za žene u postmenopauzi, normalne vrijednosti bi trebale biti ispod 10 pg/mL.
 • Optimalne vrijednosti estradiola kod odraslog muškarca trebale bi biti 10-40 pg/ml i 10-60 pg/ml za estrogen.

Dakle, šta uzrokuje dominaciju estrogena? U funkcionalnoj medicini vjerujemo da je porast dominacije estrogena prvenstveno posljedica naše izloženosti ksenoestrogenima.

Šta je Xenoestrogen?

Ksenoestrogeni su pojedinačne hemikalije koje oponašaju ponašanje estrogena. Posvuda su u našem modernom okruženju; nalaze se u našoj hrani, proizvodima za osobnu njegu, namještaju i vašoj odjeći. Od vode koju pijemo do hrane koju jedemo, susrećemo se sa šokantnim brojem ovih ksenoestrogena koji ometaju endokrini sustav tijekom jednog dana.

Kada estrogen postane problem

Svi mi prirodno proizvodimo estrogen u našim nadbubrežnim žlijezdama, koji se pohranjuje u masnom tkivu. Osim toga, žene ga proizvode u jajnicima, a muškarci u testisima. Estrogen je neophodan za mnoge bitne funkcije, kao što su rađanje, održavanje kolesterola pod kontrolom i podrška zdravlju kostiju.
Međutim, kada nivo estrogena izađe iz ravnoteže s drugim hormonima, to dovodi do dominacije estrogena. To može uzrokovati zdravstvene probleme i kod muškaraca i kod žena. Razgovarajmo o njima.

Simptomi dominacije estrogena
Osim ksenoestrogena iz okoliša, postoje mnogi čimbenici koji pridonose visokim nivoima i dominaciji estrogena, o kojima ću malo govoriti. Prvo, bitno je prepoznati kako visok nivo estrogena izgleda i kod muškaraca i kod žena.

Visoki estrogen kod žena?

Visoki estrogen kod žena:

 • Povećanje tjelesne težine, uglavnom u bokovima, struku i bedrima
 • Menstrualni problemi poput slabog ili obilnog krvarenja
 • PMS
 • Valovi vrućine
 • Fibrocistične dojke
 • Miomi maternice
 • Umor
 • Gubitak seksualnog nagona
 • Depresija ili anksioznost
Visoki estrogen kod muškaraca?

Visoki estrogen kod muškaraca:

 • Povećane grudi
 • Seksualna disfunkcija
 • Neplodnost
 • Autoimuna bolest

U nekim autoimunim stanjima, dominacija estrogena može pojačati upalni odgovor imunološkog sistema, a taj odgovor povećava antitijela koja napadaju vlastita tkiva vašeg tijela. Međutim, to nije potpuno jasan problem.
Estrogen pomaže u zaštiti od nekih autoimunih stanja, kao što je multipla skleroza (MS). Oštre fluktuacije u nivoima estrogena (kao što su one oko poroda i menopauze) pridonose autoimunosti. Vrste estrogena u vašem sustavu, te jesu li to vaši prirodni hormoni ili sintetski ksenoestrogeni u vašem okruženju, također su faktori u jednadžbi. Također postoje dokazi da više vrijednosti testosterona kod muškaraca pružaju određenu zaštitu od autoimunosti koja može pratiti simptome dominacije estrogena.

Budući da su žene sklonije biti osjetljivije na dominaciju estrogena, to pomaže objasniti zašto suautoimuna stanja mnogo češća među ženama.

Hashimoto i disfunkcija štitnjače

Dominacija estrogena povećava nivo globulina koji veže štitnjaču (TBG). Ovaj protein omogućuje vašim hormonima štitnjače da putuju kroz vaš krvotok. Kada se hormoni štitnjače vežu za TBG, ostaju neaktivni. U ovom slučaju, vaši hormoni štitnjače ne mogu se skladištiti u vašim tkivima ili pretvoriti u njihov aktivni oblik kako bi podstakli vaše tijelo i metaboličke procese.

Estrogen i prekomjerni rast kandide

Prevencija, iako nije u potpunosti moguća, uključuje redovnu tjelesnu vježbu i dodatke kalcija i vitamina D (ili hranu bogatu njima), prestanak pušenja i smanjenje unosa kafe i alkohola. Ljudi ne bi trebali čekati da postanu stariji da bi započeli ove preventivne aktivnosti.

Za one s povećanim rizikom i one kojima je dijagnosticirana osteoporoza postoji niz dostupnih tretmana. Kako postoje rizici, kao i koristi od ovih lijekova, osobe s osteoporozom trebale bi raditi sa svojim ljekarima kako bi pronašli najprikladniji tretman i promjene načina života u njihovom slučaju.

Vaša cjeloživotna izloženost štetnim dejstvima raznih hemikalija, te nusproizvodima i metabolitima estrogena povećava rizik od hronične bolesti ili raka.

Kako vaše tijelo metaboliše estrogen?

Vaša jetra metaboliše estrogen kroz tri puta. Ovisno o putu, estrogen će se pretvoriti u dobre ili loše metabolite. Metabolički put 2-hidroksi smatra se dobrim jer ima najmanji rizik za hronične bolesti. Koristeći 2-hidroksi put, vaše tijelo proizvodi dobre metabolite estrogena. Oni podržavaju zdravo raspoloženje, libido, zdravo tkivo dojke i reproduktivno zdravlje.

U međuvremenu, 16-hidroksi i 4-hidroksi putevi se smatraju lošima. Oni su povezani s većim rizikom od raka dojke. Kada vaše tijelo pretvara previše vaših hormona pomoću 16-hidroksi i 4-hidroksi puteva, možete doživjeti simptome dominacije estrogena kao što su razdražljivost, suhoća vagine i PMS. Također ste izloženi većem riziku od razvoja raka.

Dakle, ne radi se o vašem ukupnom estrogenu. Radi se o vašim ukupnim metabolitima estrogena. Status ishrane, zdravlje jetre, stres, ishrana i spavanje određuju koji se metabolički putevi koriste.

Mutacije gena kao što su COMT i MTHFR također smanjuju vašu sposobnost metilacije i detoksikacije vaših hormona. Brojni drugi faktori iz okoliš, te način života također doprinose simptomima dominacije estrogena

Uzroci dominacije estrogena?

Svakodnevno smo pod stalnim napadom toksina iz okoliša koji dovode do stvaranja štetnih metabolita estrogena. Ksenoestrogeni koji oponašaju hormone, u kombinaciji s vašom ishranom i životnim navikama, mogu biti uzroci viših nivoa ili oscilacija estrogena. Pogledajmo devet uzroka dominacije estrogena.

1. Hrana s visokim sadržajem estrogena

Jedan od najznačajnijih izvora dominacije estrogena je hrana s visokim sadržajem estrogena. Životinjama koje se uzgajaju u komercijalne svrhe ubrizgavaju se hormoni rasta kako bi postale veće i brže ili kako bi se povećala proizvodnja mlijeka. Ovi hormoni ulaze u vašu hranu, gdje mogu poremetiti vašu prirodnu ravnotežu hormona. Osim toga, pesticidi, herbicidi i fungicidi konvencionalnih proizvoda poznati su kao endokrini disruptori.
Ovi disruptori ometaju vašu prirodnu aktivnost hormona, nivo šećera u krvi i metabolizam.
Iako mogu postojati samo u malim količinama na određenom voću i povrću, mogu se brzo nakupiti. Dugoročni učinak konzumiranja hrane s visokim sadržajem estrogena potrebno je detaljnije proučavati kako bi se tačno odredilo kako to može uzrokovati simptome dominacije estrogena.

2. Voda

Nije samo hrana s visokim sadržajem estrogena ono što zabrinjava. Nažalost, naša je voda postala uzrok simptoma dominacije estrogena zahvaljujući velikom zagađenju spojevima koji ometaju hormone, uključujući pesticide i gnojiva. Sintetski i prirodni estrogeni iz stoke i lijekovi na recept također se nalaze u našoj vodi. Također se pojavljuje nepoznati broj industrijskih hemikalija iz otjecanja hemijskih postrojenja ili odlaganja plastike i hemikalija na odlagalištima.
Osim toga, postrojenja za sagorijevanje ugljena emituju više od 30 tona žive u zrak svake godine. Živa se taloži u našoj vodi i utiče na naše hormonalne nivoe.

3. Proizvodi za osobnu njegu

Kozmetika, losioni, šamponi, sapuni, paste za zube i brojni drugi proizvodi za tijelo često sadrže parabene, fenoksietanol, ftalate i druge kemijske spojeve. Mnogi od njih imaju estrogenu aktivnost. A imajući u vidu da prosječna osoba koristi 10-15 proizvoda za tijelo dnevno, s ukupno 126 različitih sastojaka, to je nevjerovatna hemijska kombinacija sa nepredvidivim tokom Iiuticajem, nesumnjivo ova izloženost može brzo pridonijeti visokom nivou estrogena u tijelu!
Pomislili biste da su kozmetički proizvodi regulisani zbog sigurnosti. Međutim, mogli biste se iznenaditi kada saznate da ih regulišu internacionalne agencije ili odbori. To znači da proizvode kotrolišu firme koje ih i proizvode. Nije ni čudo da se u ovim proizvodima koje svakodnevno koristite nalaze razni skriveni endokrini disruptori. Ksenoestrogeni u proizvodima za njegu kože posebno su štetni jer se apsorbiraju ( upijaju ) izravno u vaše tkivo i nikada nemaju priliku biti potpuno detoksicirani kroz vašu jetru.
Budite oprezni s dezodoransima ili drugim proizvodima za ličnu njegu koji sadrže neodređeni “miris”. Ovo može biti gotovo sve. Nažalost, to je sveobuhvatni izraz za skrivene faktore, metale, te ftalate ili druge hemikalije koje ometaju hormone i mogu uzrokovati dominaciju estrogena.

4. Disbioza crijeva

Vaš crijevni mikrobiom regulise cirkulirajući estrogen pomoću enzima poznatog kao beta-glukuronidaza. Kada vaš mikrobiom nije u ravnoteži, kao u slučaju prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu (SIBO), ti enzimi ne mogu ispravno metabolisati estrogene. Stoga ste osjetljiviji na probleme povezane s dominacijom estrogena.

5. BPA i druga plastika

Plastika u svim svojim oblicima, uključujući boce s vodom, omote za hranu i posude za skladištenje, sadrži ksenoestrogene koji oponašaju hormone i odgovorne su za simptome dominacije estrogena. Oni mogu dospjeti u ono što jedete ili pijete i uzrokovati značajne probleme za vaše zdravlje. Čak ni proizvodi s oznakom “bez BPA” nisu sigurni i mogu sadržavati hemikalije čiji učinci na visok nivo estrogena nisu toliko poznati.
Mikrovalna pećnica, pranje posuđa u mašini i izlaganje plastike sunčevoj svjetlosti još više povećavaju estrogensku aktivnost plastike. Možda još više iznenađuje to što svaki put kada uzmete račun iz trgovine, možda zadajete udarac svojim hormonima. Računi ispisani na termalnom papiru značajan su izvor bisfenola A (BPA) koji ometa rad endokrinog sistema. Ljudi i liosoblje koje rukuje računima imaju značajno povišene nivoe BPA u urinu i
veći rizik od razvoja dominacije estrogena. A budući da se ti ksenoestrogeni upijaju kroz vašu kožu, to je izravni udar na vaš sistem i značajan faktor u izazivanju dominacije estrogena.

6. Teški metali

Slično plastici, teški metali kao što su kadmij, olovo i živa imaju svojstva oponašanja estrogena. Ovi elementi koji ometaju endokrini sustav u našem okruženju možda čak stoje iza ranijeg početka puberteta koji je postao norma u našim modernim društvima.

7. Tjelesna mast

Višak tjelesne masnoće (osobito pohranjen u bokovima, struku i bedrima) jedan je od vodećih uzroka dominacije estrogena. Ne samo da masno tkivo apsorbuje i održava estrogen cirkulirajući u vašem krvotoku, već i sintetizira estrogen iz vaših drugih hormona. Visok nivo estrogena potiče vaše tijelo da stvara više masnih stanica, proizvodeći još više estrogena, stvarajući začarani krug koji može dovesti do dominacije estrogena.

8. Hormonska nadomjesna terapija (HNL) i kontrola rađanja

Lijekovi za hormonsku nadomjesnu terapiju i većina oralnih kontraceptiva sadrže estrogen uz koncentracije estrogena i progesterona za održavanje pravilne ravnoteže hormona, što ih čini potencijalnim uzrocima dominacije estrogena. Hormoni koji se koriste u HNL-u i kontroli rađanja također su potencijalno rizični. Jetra ne preradjuje djelotvorno sintetske hormone, a to može dovesti do oštećenja DNK i povećanog rizika od raka dojke i endometrija.

9. Hronični stres

Vaše tijelo počinje koristiti spolni hormon progesteron za stvaranje kortizola kada ste pod hroničnim stresom. Mnogi od nas se suočavaju s tim! Nizak nivo progesterona može biti uzrok dominacije estrogena.

Prevencija estrogenske neravnoteže
Jedite provjerenu čistu hranu

Uklonite svu toksičnu hranu iz svoje ishrane koja sadrži skrivene estrogene, uključujući meso nepoznatog porijekla – za koje ne znate kako je odgajana ili tretirana stoka, te ostale proizvode koji su nastali od tako uzgojene stoke ili peradi, mliječni proizvodi i namirnice. Odlučite se za hranu hranjenu travom, uzgojenu na pašnjacima i organsku hranu kad god je to moguće. To će vam pomoći da izbjegnete dodane hormone, pesticide i gnojiva koja se koriste u konvencionalnim metodama uzgoja. Kupovina svih organskih proizvoda je topla preporuka!

Filtrirajte vodu

Zahvaljujući zagađenju i ciklusima u atmosferi, hormonski disruptori ( okidači ) su rašireni u našem snabdjevanju vodom. Preporučujem postavljanje filtera za vodu na slavine i glave tuševa kako biste zaštitili vodu.

Koristite netoksične proizvode za tijelo, odbacite plastiku

Zamijenite proizvode za ličnu njegu bogate hemikalijama sigurnim proizvodima, preferiram dječije proizvode koji podliježu rigoroznim regulativama. Zamijenite plastične posude i boce za vodu staklenim ili serpama sa nehrđajućim čelikom ili keramičke posude. Također ponesite svoje vlastite platnene vrećice sa sobom u trgovinu kako biste eliminisali upotrebu plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, dajte primjer drugima!

Razmotrite druge opcije i hormonske alternative

Ako uzimate hormonske preparate razmislite o razgovoru sa svojim liječnikom o alternativnim metodama koje rješavaju osnovne uzroke simptoma menopauze. Bioidentična hormonska terapija prirodna je opcija za one koji ovise o hormonima za ublažavanje simptoma. ( npr. crvena djetelina ili slicne biljne baze, iz koji su hormone ekstrahovane koji djeluju kao hormoni koje proizvodimo u našim tijelima).
Isto vrijedi i za žene koje koriste oralne kontraceptive za liječenje simptoma kao što su akne ili obilne mjesečnice. Iako vam sada može pomoći u ublažavanju simptoma, možda samo dolijeva ulje na vatru.
Dugoročno gledano, hormoni u oralnim kontraceptivima mogu dovesti do dominacije estrogena i svih povezanih zdravstvenih rizika. Alfa-lipoična kiselina podržava vašu jetru jer radi na sigurnoj detoksikaciji i čišćenju estrogena, dodati kalcijev-D-glukarat koji veže estrogen koji bi vaše tijelo inače recikliralo i ponovno apsorbovalo te ga ispire iz vašeg sistema.