Krvni test na alergije - Labos Sarajevo, ulica Tešanjska br. 1 - Marijin Dvor

 

AlergijeStanjaKrvni test na alergije

Krvni test na alergije mjeri mjeri količinu IgE specifičnog za alergen u krvi kako bi se otkrila alergija na određenu supstancu.

IgE je antitijelo koje funkcionira kao dio imunološkog sistema tijela, njegove odbrane od “uljeza”. Kada se neko sa predispozicijom za alergije po prvi put izloži potencijalnom alergenu kao što je hrana, trava ili životinjska perut/dlaka, ta osoba postaje senzibilizirana. Tijelo osobe percipira potencijalni alergen kao stranu supstancu i proizvodi specifično IgE antitijelo koje se vezuje za specijalizovane mastocite u koži, respiratornom sistemu i gastrointestinalnom traktu, kao i za bazofile (vrsta bijelih krvnih zrnaca) u krvotoku. Sa sljedećim izlaganjem, ova vezana IgE antitijela prepoznaju alergen i uzrokuju da mastociti i bazofilne ćelije oslobađaju histamin i druge hemikalije, što rezultira alergijskom reakcijom koja počinje na mjestu izlaganja.

Krvni test na alergije mjeri ukupan broj IgE antitijela u krvi, dok specifični IgE test mjeri odgovor na pojedinačne alergene. Svaki test za alergen-specifična IgE antitijela je odvojen i vrlo specifičan; na primjer, testirat će medonosnu pčelu protiv bumbara, bjelanjak jajeta naspram žumanca i džinovsku ambroziju u odnosu na zapadnu ambroziju. Grupacije ovih testova, kao što su ploče za hranu ili regionalne ploče za korov, travu i plijesan, mogu se napraviti. Alternativno, zdravstveni radnik može birati i birati selektivno sa dugačke liste pojedinačnih alergena za koje se sumnja da uzrokuju alergije kod osobe.

Dok je tradicionalna metoda za testiranje krvi bio RAST (radioalergosorbentni test), ona je u velikoj mjeri zamijenjena novijim IgE-specifičnim metodama imunotestiranja. Neki zdravstveni radnici i dalje nazivaju sve testove krvi za alergije na IgE RAST iako to nije tačan test koji koristi laboratorija za testiranje.

Potreban uzorak alergijskog krvnog testa

Uzorak krvi uzet iz vene na Vašoj ruci.

Potrebna priprema za krvni test na alergije

Prije testiranja na alergije nije potrebna posebna priprema.

Koliko košta krvni alergijski test?

U LABOS laboratoriji možete uraditi testove na alergije po slijedećim cijenama:

 • INHALACIONI ALERGENI (20 alergena) – 95 KM
 • INHALACIONI ALERGENI (30 alergena) – 105 KM
 • NUTRITIVNI ALERGENI (20 alergena) – 95 KM
 • NUTRITIVNI ALERGENI (30 alergena) – 105 KM
Kako se koristi krvni test na alergije?

Test na alergen-specifična IgE antitijela je test krvi koji se koristi za dijagnosticiranje alergije na određenu supstancu ili tvari kod osobe koja ima akutne ili hronične simptome slične alergiji. Ovo je posebno tačno ako se simptomi ponavljaju i izgleda da su povezani sa okidačima, kao što su izloženost određenoj hrani ili okruženju, i ako se zna da drugi članovi porodice imaju alergije.

Druge vrste alergijskih testova mogu se izvoditi izlaganjem osobe različitim supstancama pod pažljivim medicinskim nadzorom. Na korisnost ovih testova, međutim, mogu uticati stanja kože, poput značajnog dermatitisa ili ekcema, i lijekovi, kao što su antihistaminici i neki antidepresivi. Kod nekih testova postoji i potencijal za ozbiljne reakcije, uključujući, na primjer, anafilaksiju, koja može biti opasna po život. U tim slučajevima, kao alternativa može se naručiti test na alergen-specifična IgE antitijela, jer se radi na uzorku krvi.

Test na alergen-specifična IgE antitijela također se može obaviti za praćenje imunoterapije (desenzibilizacija) ili da se vidi da li je dijete preraslo alergiju. Obično će zdravstveni radnik tumačiti rezultate testa u poređenju sa simptomima osobe i svim drugim testovima alergije koji se rade.

Kada se naručuje krvni test na alergije?

Jedan ili više testova na IgE antitijela specifičnih za alergen može se naručiti kada osoba ima znakove ili simptome koji ukazuju na alergiju na jednu ili više supstanci.

Znakovi i simptomi mogu uključivati:

 • Koprivnjača,
 • Dermatitis,
 • Ekcem,
 • Crvene oči koje svrbe,
 • Kašalj, začepljen nos, kihanje,
 • Astma,
 • Svrab i trnci u ustima,
 • Stezanje u grlu,
 • Problemi s disanjem,
 • Bol u trbuhu ili povraćanje i dijareja.
Šta znače rezultati krvnog testa na alergije?

Povišeni rezultat IgE specifičnog za alergen ukazuje na to da testirana osoba vjerovatno ima alergiju. Međutim, količina prisutnog specifičnog IgE ne može nužno predvidjeti potencijalnu težinu reakcije. Klinička anamneza osobe i dodatni alergijski testovi pod medicinskim nadzorom mogu biti potrebni da bi se potvrdila dijagnoza alergije.

Negativni rezultati ukazuju na to da osoba vjerovatno nema “pravu alergiju”, odgovor posredovan IgE na specifične testirane alergene.

Rezultati testova krvi na alergije moraju se pažljivo tumačiti. Mogu se pojaviti lažno negativni i lažno pozitivni rezultati. Čak i ako je IgE test negativan, još uvijek postoji mala šansa da osoba ima alergiju. Slično, ako je specifični IgE test pozitivan, osoba može, ali i ne mora imati stvarnu fizičku alergijsku reakciju kada je izložena toj tvari.

Ponekad će zdravstveni radnik pregledati druge testove krvi za indirektnu indikaciju tekućeg alergijskog procesa, uključujući ukupni nivo IgE ili kompletnu krvnu sliku (CBC) i razliku bijelih krvnih ćelija (posebno eozinofile i bazofile). Povećani rezultati ovih testova mogu ukazivati ​​na alergiju, ali mogu biti i povišeni iz drugih razloga.

Alergotest mi je bio negativan, ali i dalje imam simptome. Šta bi drugo moglo biti?

Mogli biste imati stanje nalik alergiji koje nije posredovano IgE za koje ne postoje specifični laboratorijski testovi. Možda imate problem genetske preosjetljivosti, kao što je osjetljivost na gluten s celijakijom ili imate nedostatak enzima, kao što je nedostatak laktaze koji uzrokuje intoleranciju na laktozu. To također može biti druga bolest koja uzrokuje simptome slične alergijama.

Važno je da istražite svoju individualnu situaciju uz pomoć Vašeg doktora. Sami rezultati testa ne mogu dijagnosticirati alergije, već potvrdjuju dijagnozu kada okolnosti sugeriraju da je alergija vjerovatna. Rezultate bilo koje vrste alergijskog testa, zajedno sa Vašom medicinskom historijom, mora tumačiti zdravstveni radnik koji je obučen da posebno dijagnostikuje alergije.

Hoće li moje alergije ikada nestati?

Alergijske reakcije su vrlo individualne. Mogu biti blage ili teške, varirati od izloženosti do izloženosti, pogoršati se s vremenom (ili ne moraju), zahvatiti cijelo tijelo i ponekad mogu biti fatalne.

Iako djeca prerastu neke alergije, odrasli obično ne. Alergije koje izazivaju najgore reakcije, kao što je anafilaksija uzrokovana kikirikijem, obično ne nestaju. Izbjegavanje alergena i prethodna priprema za slučajno izlaganje, u obliku lijekova kao što su antihistaminici i prijenosne injekcije epinefrina, je najsigurniji način.

Imunoterapija može pomoći u smanjenju simptoma za neke neizbježne alergije, ali neće djelovati na hranu i liječenje, koje se obično sastoji od godina redovitih injekcija, možda će se morati nastaviti na neodređeno vrijeme