Reuma testovi - Labos laboratorij Sarajevo, ul. Tešanjska br. 1

 

StanjaReuma testovi

Postavljanje dijagnoze reumatoidnog artritisa može potrajati. Kao i drugi oblici artritisa, dijagnoza se uglavnom zasniva na nalazima medicinskog pregleda i vašim simptomima. To može uključivati ​​bol u zglobovima, osjetljivost i oticanje koji zahvaćaju isti zglob ili zglobove na obje strane vašeg tijela; umor i groznica. Laboratorijski testovi i slikovni testovi mogu pomoći vašem liječniku da postavi dijagnozu.

Krvni testovi igraju važnu ulogu u postavljanju dijagnoze, LABOS Laboratorij u saradnji sa doktorima kreirao je Reuma paket analiza:

  • Sedimentacije eritrocita – može izmjeriti kolika je upala u vašem tijelu mjerenjem koliko brzo se crvena krvna zrnca (eritrociti) odvajaju od drugih ćelija u krvi i skupljaju kao sediment na dnu epruvete. Budući da upala može biti uzrokovana drugim stanjima osim reumatoidnog artritisa, rezultati se moraju uzeti u obzir zajedno s rezultatima drugih testova prilikom postavljanja dijagnoze reumatoidnog artritisa.
  • C-reaktivni protein (CRP) – mjeri nivoe CRP-a, proteina koji proizvodi jetra i koji signalizira upalu. Visoki nivoi CRP-a česti su kod reumatoidnog artritisa i drugih inflamatornih oblika artritisa. Budući da visok CRP može biti prisutan kod mnogih bolesti i stanja, visok CRP sam po sebi ne znači da imate artritis ili da identifikujete koji oblik imate. Rezultati se moraju tumačiti u kontekstu vaših simptoma kao i rezultata drugih testova.
  • Reumatoidni faktor (RF) – protein koji proizvodi imuni sistem koji može napasti zdrava tkiva. Visok nivo reumatoidnog faktora može pomoći vašem ljekaru da postavi dijagnozu reumatoidnog artritisa. Međutim, nivoi RF mogu biti visoki i kod drugih autoimunih bolesti, tako da se samo RF test ne može koristiti za dijagnosticiranje reumatoidnog artritisa.
  • ASTO (ASO) antistreptolizinski titar – koji laboratorijskim mjerenjem prikazuje prisutnost i količinu antitijela koje organizam stvara na streptolizin koji je produkt beta hemolitičkog streptokoka grupe A (streptococcus pyogenes). On je jedan od najčešćih uzročnika bakterijskih infekcija kod ljudi
  • Waaler-Rose – test indirektne hemaglutinacije koji je jedan od najčeščih testova za postavljanje dijagnoze reumatoidnog artritisa i za brzu kvalitativnu i semikvantitativnu detekciju reuma faktor antitijela IgM klase sa visokom osetljivošću i specifičnošću.

Paket Reuma testova u LABOS Laboratoriji iznosi 35,00 KM, a nalaz je gotov kroz par sati.

Posjetite LABOS laboratoriju na lokaciji Tešanjska 1. ili nas kontaktirajte pozivom na broj tel. +387 33 549-532.

Potreban uzorak za analizu Reuma testova?

Uzorak krvi se dobiva iz vene na ruci.

Da li je potrebna posebna priprema?

Nije potrebna posebna priprema za test.

Koje još testove je poželjno uraditi za reumatoidni artritis?
  • Anti-CCP antitijela (ACCP ili CCP) – autoantitijela koja se nazivaju antitijela na ciklički citrulinirani peptid (CCP), koja se mogu naći u krvi 60% do 80% ljudi s reumatoidnim artritisom. Test se često provodi zajedno sa RF testom.
  • Antinuklearna antitijela (ANA) – vrsta autoantitijela, proteina koji napada vlastita tkiva vašeg tijela. Prisustvo ANA može ukazivati ​​na autoimuno stanje, uključujući reumatoidnog artritisa.
Kada je gotov nalaz Reuma testova?

U LABOS Laboratoriji paketa analiza Reuma testova je gotov isti dan kroz par sati.

Koliko košta paket Reuma testova?

Paket Reuma testova u LABOS laboratorij iznosi 35,00 KM.

Posjetite LABOS laboratoriju na lokaciji Tešanjska 1. ili nas kontaktirajte pozivom na broj tel. +387 33 549-532.